Az Independenten tegnap megjelent cikk szerint egy őszi EU-tanulmányból kiderült, hogy a magyarok a legboldogtalanabbak között kaptak helyet a lakóhelyüket illetően. Bár a miértre a válasz összetett, minket a hír arra késztetett, hogy összeszedjünk néhány dolgot, amiért Magyarország nagyon is szerethető.

Balaton

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, 77 km hosszú, átlagos szélessége 7,7 km, Tihanynál a legkeskenyebb, itt csupán 1,5 km. De ezek csak adatok, nem ezért szeretjük, hanem mert nyáron itt esik a legjobban a lángos meg a hekk, és annyira sekély a déli parton, hogy 10 percig simán gyalogolhatunk, mire a víz a hasunkig ér. Telente elképesztő látványt nyújt, főleg ha be van fagyva, és jó esetben rámehetünk korcsolyával. Meg lehet kerülni biciklivel, autóval, elmehetünk mellette vonattal, és randevúzhatunk a partján. Mi kell még?

Budapest

Még a nagy világutazók is állítják, hogy Budapest Európa egyik legszebb városa. Kontinensünk leglátogatottabb városainak listáján az előkelő 10. helyet foglalja el, ami igencsak imponáló. A város közepén húzódó Duna, gazdag történelme és mesés építészete még az évek óta itt lakókat is elbűvöli. Ha kell, nyüzsgő, ha kell, csendes, van Városligetünk, Normafánk, Várunk és Bazilikánk, romkocsmáink és szabadulószobáink. Cseh Tamás is megmondta: „Itt van a város, vagyunk lakói, Maradunk itt, neve is van: Budapest.”

Magyar gasztronómia és a gasztroforradalom

Az utóbbi években mintha magukhoz tértek volna a magyar gasztronómia főhősei, és olyan helyek nyitottak, amelyek európai színvonalúak. A magyaros étel új értelmet nyert, miközben megőrizte régi méltóságát. Nem hisszük, hogy bárki ellen tudna állni egy kellemes kacsahúsleves-marhapörkölt-túrógombóc triónak. Mi biztosan nem!

A nyelv

Jacob Grimm, a Grimm-mesék szerzője így írt egyszer a magyar nyelvről: „logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet”. George Bernard Show pedig a nyelv hosszas tanulmányozása után egyenes azt nyilatkozta, hogy értékesebb lett volna az életműve, ha magyar az anyanyelve. Hát van-e más nyelvben olyan szép szó, mint a fülolaj, ami Kosztolányi Dezső szerint a legcsodálatosabb szavunk?

A magyar írók, költők

Ha már szóba került a nyelv, akkor nem mehetünk el annak legtehetségesebb művelői mellett sem. Költők és írók, klasszikusok és kortársak – vajon ismernénk őket, ha nem magyarok lennénk? Mi lenne velünk, ha nem olvastuk volna Ady Föl-földobott kő című versét, vagy gyerekként nem izgultuk volna végig Gergely és Vica történetét az Egri csillagokban?

Hungarikumok

Túró Rudi, PICK szalámi, unikum, tokaji aszú, Béres-csepp, Ilcsi Szépítőfüvek, Zsolnay porcelán, 100 Tagú Cigányzenekar, Kodály-módszer és a bajai halászlé, hogy csak párat említsünk országunk legismertebb márkái közül, amelyek elnyerték a hungarikum elnevezést. Lehetne nélkülük élni? Talán igen, de nem lenne érdemes. ;)

Magyar bor

A magyar bornak nincs párja. Most bizonyára sokan felhördülnek, hiszen ott vannak a híres olasz és francia borok, amelyek sokkal előkelőbbek. Lehet. De tudjuk, hol teremnek, melyik lejtőn, kik a borászok, és milyen nap sütött arra a szőlőre, amelynek a levét éppen isszuk? A magyar bor ezért a legjobb, mert, ha villányi cabernet savignon-t kortyolgatunk, megjelenik előttünk a dimbes-dombos villányi táj, ha a cserszegi fűszeres dukál a vacsoránkhoz, akkor érezzük a Balaton felől jövő szellőt, és látjuk magunk előtt a Keszthelyi-dombság csodaszép erdeit is. A bor ilyen perspektívából egészen más élményt nyújt.

Kilátók, várak

A magyar vidéket kilátók és várromok tarkítják, amelyek körül csodás kirándulásokat tehetünk. Izgalmas ösvények, régi csaták színhelyei varázsolnak el, nem beszélve a kilátásról, amely minden alkalommal gyönyörködtet, és amelyet soha nem lehet megunni.

Termálfürdők

Képtelenség felsorolni az összes melegvizes forrásunkat, amelyek mentén nagyszerű fürdők nyíltak. Ha minden héten máshova mehetnénk, akkor is jó időbe telne végigjárni az ország összes helyét. Zalakarostól Gyuláig minden fürdő másért jó, és mind a miénk.

Nemzeti parkok

Az ország tíz nemzeti parkja mind különleges a maga nemében. A Hortobágyon vadlovakkal találkozhatunk, Aggteleken elbújhatunk a cseppkőbarlang rejtekébe, míg az Őrségben megismerkedhetünk az igazi falusi turizmussal. A táj rendkívül sokszínű és változatos, az ország telis-tele van olyan zugokkal, amelyekért érdemes bakancsot húzni.

 

Szöveg: M. M.

Illusztrációk: Pinterest, Thinkstock, Wikipédia