Ilyen volt az Oscar-díjas legenda, Humphrey Bogart élete

A cinikus és szűkszavú stílusáról ismert híres amerikai színész Hollywood aranykorának egyik legnépszerűbb férfisztárja volt. 1899. december 25-én született Humphrey Bogart, rá emlékezünk ma.

Kicsapták az akadémiáról

A színész 1899-ben, karácsony első napján született New Yorkban. Olyan nagy klasszikusokban szerepelt, mint az Afrika királynője, a Casablanca vagy A máltai sólyom. Bogart fiatal korában két nővérével együtt egy magániskolában kezdte el tanulmányait. Magától soha nem jelentkezett volna, de a családi kapcsolatokon keresztül sikerült bejutnia a rangos Philips Akadémiára, Andoverbe. A szülők nagy reményeket fűztek hozzá, de végül sajnos kicsapták onnan elfogadhatatlan viselkedése miatt.

 „Fel a fejjel, kölyök!”

A Casablanca forgatásán az egyik párizsi jelenetben maga Bogart rögtönözte a film híres mondatát: „Fel a fejjel, kölyök!” Bár a mondat eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, a rendező úgy érezte, hogy nagyon jól illik a filmbe, így maradt. A közelmúltban az Amerikai Filmintézet (AFI) a filmtörténet ötödik leghangsúlyosabb mondatának ítélte.

humphrey bogart

Csak egy Oscar díjat nyert, az Afrika királynője című filmben nyújtott alakításáért

Annak ellenére, hogy legismertebb szerepe Rick Blaine karaktere volt a Casablanca című filmben, Bogart nem nyert díjat a produkcióért. Bár jelölték, végül az Akadémia Paul Lukasnak ítélte a címet az Őrség a Rajnán című filmben nyújtott alakításáért.

1949-ben Bogart megkapta a legkevésbé együttműködő színésznek járó díjat

1941-től 2001-ig a Hollywood Women’s Press Club adta át a Sour Apple” (azaz Zöld Alma-díjat), amit azoknak a női és férfi színészeknek ítéltek oda, akikkel a legnehezebb volt együtt dolgozni. Ebben az időszakban Bogart a pályája csúcsán volt, a Key Largo című film forgatása után mégis megkapta ezt a díjat, de egyáltalán nem volt meglepődve, tisztában volt azzal, hogy nem könnyen kezelhető személyiség.

Amerika egyik legnagyobb ikonja elég fiatalon, 59 évesen hunyt el

Bár minden alakításában erősnek és energikusnak bizonyult, Bogart egészsége sajnos nem volt a legjobb. Az 1950-es években rohamosan fogyni kezdett, amikor 59 évesen elhunyt, mindössze 36 kilót nyomott. A temetésén olyan hírességek is jelen voltak, mint Katharine Hepburn, Spencer Tracy vagy Ronald Reagen. Negyedik felesége, Lauren Bacall – akivel 1945-től alkottak egy párt – olyan rossz állapotban volt, hogy nem tudott a szertartásán búcsúbeszédet mondani, helyette Bogart legjobb barátja, John Huston köszönt el.

Az első világháborúban a haditengerészetnél szolgált

Amikor egyáltalán nem volt elképzelése arról, hogy mit szeretne kezdeni az életével, Bogart 1918-ban úgy döntött, csatlakozik az Egyesült Államok haditengerészetéhez. A döntését így indokolta az első világháború idején: “Vicceltek? 18 évesen a háború a legnagyszerűbb döntés! Párizs és szexi francia lányok!” Katonai pályafutása nem tartott sokáig, egyes pletykák szerint egy kisebb baleset következtében azonnal kilépett a hadseregből.

humphrey bogart

Káros szenvedély az élete árán is

A Casablanca csillaga nem tudott és soha nem is akart lemondani káros szenvedélyéről, ugyanis rendszeresen dohányzott. Végül nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála és 1956. március elsején megopertálták. A műtét kilenc és fél órán át tartott. Miután elbocsátották a kórházból, nem hagyott fel rossz szokásával, csak filteres cigarettára váltott.

Az Amerikai Filmintézet (AFI) szerint ő minden idők legjobb férfi színésze

Bár az amerikai mozik történetében számos színészlegendáról tudunk, az Amerikai Filmintézet mégis minden idők legjobb férfi színészeként Bogartot emelte ki. Olyan színészek követik a ranglistán, mint Cary Grant, James Stewart, Marlon Brando vagy Fred Astaire.

(fatvox.com)

Fotók: IMDb