Színésznő, anya, szexszimbólum és Franciaország nemzeti kincse. Catherine Deneuve pályája során sokféle szerepben tündökölt már és mindben maradandót alkotott – valószínűleg ennek is köszönhető, hogy 78 évesen is Európa egyik legnevesebb színésznőjének számít. Isten éltesse őt sokáig születésnapja alkalmából!

A vérében van játék

Catherine színész családból származik, nagyszülei és szülei is szakmabeliek voltak. Érdekesség, hogy az édesanyja, Renée Deneuve még mindig él, az idős hölgy idén szeptemberben ünnepelte a 106. születésnapját.

A szexszimbólum

Az Empire magazin 1995-ben beválasztotta a színésznőt a filmtörténelem 100 legszexisebb híressége közé.

A mozivászon fényes csillaga

Catherine annyira lámpalázas, hogy soha nem tudott színpadon szerepelni, csak a filmvásznon vállalt munkát, ott viszont mindig is remekelt.

Ihletadó múzsa

Ő volt a múzsája a híres divattervezőnek, Yves Saint-Laurent-nak. A férfi öltöztette őt A nap halva (1967), a Szívdobbanás (1968), a Mississippi szirénje (1969), a Zsaru (1972) és Az éhség (1983) című filmekben is.

Írott vallomások

2004-ben A l’ombre de moi-meme (Saját árnyékomban) címmel publikálta a naplóját, amelyben részletesen beszámolt az Indokína és a Táncos a sötétben című filmek forgatásáról.

A dizájner szerepében

Amikor éppen nem forgat, Catherine szemüvegeket, cipőt, ékszert és üdvözlőlapokat tervez, sőt, saját parfümmel is büszkélkedhet.

Elszánt aktivista

Az Amnesty International tagjaként elszántan küzd a halálbüntetés eltörléséért.

Franciaország üdvöskéje

A franciák leghíresebb filmes elismerésére, a César-díjra 13 alkalommal jelölték, ebből azonban csak két jelölést sikerült szoborra váltania. Az egyiket Az utolsó metró (1981), a másikat az Indokína (1993) című dráma főszerepéért hozhatta el.

A lázadó

Hátul a nyakán egy törzsi tetoválás található.

Gyerekkori álmok

Gyerekként belsőépítész vagy régész szeretett volna lenni, azonban 13 évesen megkapta élete első szerepét, ami visszavonhatatlanul a színészi pálya felé irányította.

A francia jelkép

1985-ben a színésznőt Marianne-nak, azaz Franciaország jelképének választották az elöljárók, így arcképe pénzérmék hátoldalára és bélyegekre is felkerült, a mellszobra pedig a polgármesteri hivatalokat díszítette több éven keresztül.

 

Szöveg: D.A.

Fotó: theredlist.com

(IMDb)