Ikonikus fotók a világtörténelemből, amik a béke fontosságára hívják fel a figyelmet

Mindannyian békére vágyunk, és minden eszközt meg kell ragadnunk, ami csak lehetőségünkben áll, hogy megőrizzük azt. A béke nemzetközi napján olyan fotókat hoztunk el nektek, amik ennek fontosságára hívják fel a figyelmet.

Afgán lány

Steve McCurry

1985-ben a júniusi National Geographic címlapján egy 12 éves afgán lány portréja jelent meg, ami egy menekülttáborban készült az afgán-pakisztán határnál. Az elemi erejű fotó a lányról – arcán a sugárzó rémülettel – bejárta a világot.

D-nap

Robert Capa

A magyar származású Robert Capa volt az egyetlen, aki 1944-ben a normandiai partraszálláskor csatlakozott a katonákhoz és megörökítette a történelem egyik legnagyobb és legtragikusabb invázióját. A D-napon 2400 amerikai katona vesztette életét.

A napalmlány

Nick Ut

A rémült kislányról készült fotó, amint Vietnámban égő falujából menekül, a történelem egyik legismertebb felvétele. Szívszorító.

Flower power

Bernie Boston

1967-ben hatalmas tüntetéseket tartottak Amerikában a vietnámi háború ellen tiltakozva. A békés tüntetések szimbóluma a virág volt.

A tankember

Jeff Widener

A Tiananmen-térre beveonuló tankokat 1989. június 5-én egy ismeretlen demonstráló állította meg az erőszak ellen tiltakozva. A személyazonosságára azóta sem derült fény.

A berlini fal leomlása

Ismeretlen

Egy tiltakozó a hidegháború végén a hírhedt berlini falon ünnepli a békét. A leomlása történelmi jelentőségű volt.

Muszlim-keresztény esküvő

Jay Ullal

Az elemi erejű fotó 1983-ban készült. A rajta szereplő fiatal házaspár a béke és a remény jelképének számít.

Csók a Times Squaren

Alfred Eisenstaedt

A béke eljövetele miatt érzett öröm szimbóluma lett a fotó, amin egy tengerészgyalogos egy ismeretlen nővért csókolt meg az ünneplés során.

Összeállította: F.R.

Fotó: matadornetwork.com, artsy.net, metro.co.uk, timeline.com, scotiabankcontactphoto.com