A magyar fotográfiának nincs párja, ezt nyugodtan kijelenthetjük. Hazánk olyan hihetetlen nagyságokat adott a világnak, akik teljes egészében meghatározták ennek a művészeti ágnak a fejlődését. Ma, a magyar fotográfia napján a legnagyobbakat mutatjuk be nektek – a teljesség igénye nélkül.

Ata Kando

Önarckép

Budapesten látta meg a napvilágot Görög Etelkaként, kiskorában azonban nem tudta kimondani a nevét, helyette mindig Atát mondott, így maradt rajta ez a megszólítás. A magyar fotográfia egyik legjelesebb női alakja, aki karrierje során végigfotózta az egész 20. századot. Dél-Amerikai indiánokat, illetve az 1956-ban nyugatra disszidáló magyarokat is megörökítette, de dolgozott divatfotósként is – ezen a területen szintén maradandót alkotott. Ata Kando a maga 103 évével a jelenleg élő legidősebb magyar fotóművész. A fotón önarcképét örökítette meg.

Robert Capa

Normandiai partraszállás

Friedmann Endre a világ egyik legjelentősebb dokumentumfotósaként és haditudósítójaként Robert Capa néven vált ismertté. Egyedül ő fotózta a normandiai partraszállást, és többek közt az ő nevéhez fűződik a legjelentősebb fotóügynökség, a Magnum Photos életre hívása. A frontvonalon, munka közben halt meg.

Martin Munkácsi

Peignoir könnyű szellőben

Az érzékeny életképek mestereként is emlegetik, de nevéhez fűződik a divatfotó és a szabadtéri portré megteremtése is. Munkácsi Márton munkáit a világ leghíresebb magazinjaiban közölték, kamerájának világhírű sztárok ugyanúgy modellt álltak, mint hétköznapi emberek.

Keleti Éva

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán az otthonában

A magyar fotográfia nagyasszonyaként hívják, aki iskolát teremtett a színházi fényképészetben. A legnagyszerűbb hazai művészek különleges pillanatait örökítette meg, ezzel hozta közelebb kevésbé ismert arcukat az emberekhez.

Moholy-Nagy László

Fotogram

Weisz László gyermekkora egy részét Moholon töltötte, így vette fel később a Moholy nevet is. A kísérleti filmek úttörője, fényképész, festő, kirakatrendező. Egyedi látásmódja egy egészen új perspektívába emelte a vizuális művészetet.

Escher Károly

Kilakoltatottak

A fotográfia szinte minden területén alkotott: a színházi munkái mellett sajtófotói, kortörténeti értékű, érzékeny riportképei tették naggyá, de remek portrékat is készített. Megörökítette többek közt a windsori herceget, Derkovits Gyulát és Móricz Zsigmondot is, illetve ő végezte el a híres Petőfi Sándorról készült dagerrotípia restaurálását.

Brassaï

Madame Bijou

Halász Gyula Brassóban született, Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán tanult, de egészen Párizsig kellett utaznia ahhoz, hogy André Kertész támogatásával elkezdjen fotózni. Alig néhány évvel később már egy teljes albumot adott ki az ott készült képeiből, amiben olyan elemi erővel és lényegre törően tudta megragadni a város valódi arcát és hangulatát, ahogyan arra korábban csak Henri de Toulouse-Lautrec volt képes – ezt bizonyítja Madame Bijou-ról készült fotója is.

André Kertész

Szabadban táncoló férfi (Jenő öcsém)

Az egyetemes és a magyar fotográfia egyik legfontosabb alakjaként tartják számon André Kertészt (vagyis Kertész Andort). Nagyban hozzájárult a fotográfiai kompozíciók újfajta értelmezéséhez és a fotóesszé, mint műfaj megteremtéséhez. Különleges hangulatú képei mindig elvarázsolnak, így a Szabadban táncoló férfi című műve is.

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest