Nosztalgikus fotók a 107 éves Erzsébet-kilátóról

1910-ben ezen a napon adták át a nagyközönségnek Budapest kedvelt turisztikai célpontját, az Erzsébet-kilátót, melynek múltját a Fortepan segítségével összeállított fotós válogatásunkkal most ti is végigkövethetitek.

A kezdetek

1935. (Fotó: Romák Éva adományozó)

A János-hegy az Erzsébet-kilátó megépülése előtt is kedvelt kirándulóhelynek számított. Maga Sissi is számtalan alkalommal látogatott ide, ám az 1800-as évek végén még csak egy fából készült toronyból szemlélhette a főváros szépségeit, ugyanis a kilátó a mai formáját 1910-ben nyerte el. Ennek ellenére az ő tiszteletére Erzsébet-kilátónak nevezték el a panorámás épületet.

Kedvelt találkozóhely

1958. (Fotó: Kotnyek Antal adományozó)

Gyurkovics Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznőről 1958-ban készült a fotó a kilátó előtt. Ez is bizonyítja, hogy a hely rangtól, foglalkozástól vagy életkortól függetlenül sokak szemében kedvelt helyszín volt az elmúlt évtizedekben, akárcsak most.

A környék felfedezése

1960. (Fotó: Nagy Gyula adományozó)

Az Erzsébet-kilátó út torkolata a Jánoshegyi útnál 1960-ban. A környezet nagy sétákra csábította az ide látogatókat, de most sincs okunk panaszra. A közelben található a Libegő, a Gyermekvasút és Normafa is, ha úgy döntenénk, hogy kihasználjuk a János-hegy adta kirándulási és szórakozási lehetőségeket.

Ahol a csillag villog

1960. (Fotó: Nagy Gyula adományozó)

A szocializmus éveiben a kilátó tetején messzire világító vörös csillag volt, amit gyakorlatilag egész Budapestről látni lehetett.

Kilátás a teraszra

1965. (Fotó: Drimbe József adományozó)

 A kilátó körüli teraszt utólag, 1931-ben alakították ki.

Budapesti panoráma

1967. (Fotó: Dr. Tóth Károly adományozó)

A város látképe annak idején egészen máshogy festett, mint most, de ugyanolyan csodásan. A fotón keresztül megelevenedik a múlt.

Nézőpontváltás

1966. (Fotó: Dr. Tóth Károly adományozó)

A Normafáról ilyen pazar látványt nyújt a hegy és a kilátó. Apropó Normafa, ha szeretnénk kicsit kiszakadni a zsúfolt belvárosból, érdemes felderíteni a környék erdőségét! Ősszel a terület különösen szép színfoltját képezi a Budai-hegységnek, így tökéletes kirándulóhely lehet mindenki számára.

Méltóságteljes pompa

1967. (Fotó: UVATERV adományozó)

Itt még pompásan magasodott a város fölé a kilátó, ám a ’90-es években egyre több szerkezeti hiba tűnt fel rajta és életveszélyessé vált – elsősorban a vörös csillag aránytalanul nagy súlyának köszönhetően. 2001-ben kezdték el renoválni, majd 2005-ben adták át ismét a nagyközönségnek.

Ismét a régi

1975. (Fotó: Karabélyos Péter adományozó)

1975-re eltűnt a vörös csillag a kilátó tetejéről, és elnyerte mai formáját.

Szöveg: D.A.

Fotók: fortepan.hu

(hegyvidek.hu)