Magukkal ragadó illusztrációk a világ veszélyeztetett állatfajairól

Nem győzzük eléggé felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy óvjuk a környezetünket és a benne lakó élőlényeket. A világhírű wales-i illusztrátor, Ralph Steadman új munkájával is erre int minket: veszélyeztetett állatfajokról készült képeit mindenkinek látnia kell.

Hegyi gorilla

Az 1902-ben felfedezett fajjal kapcsolatban néha azt kívánjuk, bárcsak sose leltek volna rá. A jövője ugyanis bizonytalan az élőhelyek elvesztése, az orvvadászat és a polgárháborúk miatt. Jó lenne, ha a békeszerető hegyi gorilla még sokáig bolygónk lakója lehetne!

Csimpánz

Legyen szó Tarzan barátjáról, Cheetah-ról vagy a reklámokban szereplő testvéreiről, a csimpánzok a popkultúra részeivé váltak. Annak ellenére viszont, hogy génjeink 98 százalékában osztozunk velük, mégsem vigyáztunk kellőképpen rájuk. Ha továbbra sem törődünk “rokonainkkal”, ki fognak pusztulni.

Przewalski ló

A przewalski az utolsó vadló fajta a Földön. A hanyatlása akkor kezdődött, amikor egy német kereskedő, Carl Hagenbeck befogta az egyedek nagy részét és állatkerteknek, illetve cirkuszoknak adta el őket. 1945-re már csak 31 maradt belőlük, azóta azonban már 1500-ra gyarapodott a számuk, ami még mindig nagyon kevés.

Víziló

A veszélyeztetett egyedek listáján nemrég egy “szinttel” feljebb, a sebezhető fajok kategóriájába lépett, ami jó hír, bár még mindig nem jelenti azt, hogy ne kellene óvni.

Teknősbéka

A teknősbékákat nagyon sok helyen páncéljukért vadásszák, amikből kiegészítőket, ékszereket készítenek. A kereskedelmüket ugyan 1973-ban betiltották, de a fenyegetés a mai napig fennáll.

Jegesmedve

A jegesmedvék a sarkvidéki jégen töltik a telet, zsíros táplálékokat raktározva, hogy így készüljenek fel a melegebb nyári hónapokra. A globális felmelegedés viszont az eddiginél komolyabb fenyegetést jelent számukra.

Kék úszójú tonhal

Japánban hatalmas a kereslet a kék úszójú tonhal iránt, ami közkedvelt hozzávalója a sushinak, épp ezért az illegális halászata is megnőtt – sok helyen keresettebb lett, mint a drogok.

Oroszlán

Kezdetben úgy tűnt, az emberek nehezen fogják elfelejteni a vadon élő Cecile-t, akit néhány éve egy trófeavadász fogorvos ejtett el. Az ügy azóta szinte teljesen feledésbe merült, pedig sajnos vannak még oroszlánok, akik Cecile sorsára juthatnak.

Hóleopárd

A vadászat, az élőhelyek elvesztése, a helyi lakossággal való összeütközések mind a hóleopárd népességének csökkenéséhez vezetnek. A szigorúbb törvényi szabályozások is elengedhetetlenek lennének, hogy féken tartsák az ellenük irányuló orvvadászatot, amit értékes szőrméjük miatt folytatnak.

Panda

A pandák javuló helyzetét amolyan sikertörténetként lehet számon tartani, hiszen a veszélyzónából átcsúsztak az enyhébb, sebezhető szintre. Ennek ellenére illene még jobban vigyáznunk rájuk.

További képeket itt nézhettek a sorozatból, a művész könyvét a témában pedig itt rendelhetitek meg. 

Összeállította: F.R.

Illusztrációk: theguardian.com