A közösségi média egyre nagyobb teret nyer az életünkben, viszont sok dologra még korántsem vagyunk elég felkészültek, ami a használatát illeti. Az hamar kiderült, hogy az online tér többet bír el, mint az élő interakció, de vajon mit illik és mit nem? A közösségi média napján - a teljesség igénye nélkül - ezt szedtük egy csokorba.

Amit nem illik

Káromkodni, szidalmazni másokat

Szitkokat szórni mindenkire, aki a bögyünkben van, nem elegáns – főleg hamis profilról nem az. Élőben sem fogunk odaállni ismeretlenek vagy éppen közszereplők elé, hogy elküldjük őket melegebb éghajlatra, és ugyanígy online sem kellene ezt tennünk. Ha viszont égető kényszert érzünk erre, ideje elgondolkodni azon, hogy felkeressünk egy pszichológust.

Intim fotókat közzétenni

Vannak dolgok, amik csak két emberre tartoznak. Szerencsére a közösségi oldalak többsége már nem enged olyan fotót feltölteni, amin túl sok a meztelen testfelület, ám még így is átcsusszannak felvételek, amiknek nem kéne. Az egyik ilyen „típus” az ágyban meztelenül, összebújva készült képek. Hiába takarja ugyanis az alanyokat az ágynemű, mindenki sejteni fogja, mit tettek a pillanat megörökítése előtt. De ugyanez vonatkozik a gyerekeinkről készült bizonyos fotótípusokra is.

Lejáratni valakit, panaszkodni rá

Már nagyon korán megtanuljuk, hogy ha valakivel problémánk van, azt szemtől szembe, az illetővel kell elintéznünk. A közösségi média elterjedésével viszont sokan hiszik úgy, hogy a személyes konfliktuskezelésre már semmi szükség. Helyette dühtől vezérelve, ország-világ előtt panaszkodnak az illetőre, lejáratva az adott személyt, ami egy cseppet sem illendő.

Rasszista, szexista, homofób megjegyzéseket tenni

Ez önmagáért beszél: az indulatkeltés sem a személyes, sem az online térben nem megengedett. Ne inzultáljunk szóban másokat semmilyen körülmények között! Úgyis annyi gyűlölet és harag van a világban, minek még jobban gerjeszteni?

Szakítani

Az ember fantáziája nem ismer határt, ha kellemetlen helyzeteket akar megúszni. Mire a kétezres évek közepére nagy nehezen belevésődött a fejekbe – már akiébe – hogy SMS-ben semmilyen körülmények között nem illik szakítani, addigra teret nyertek a különböző közösségi fórumok. Így akár már egy képpel, vagy a kapcsolati státuszunk átállításával „elintézhetjük” a dolgot. Mégis a legkorrektebb, ha ezt személyesen tesszük.

Engedély nélkül fotót közzétenni

Szinte mindenkivel megesett már az a bosszantó helyzet, hogy az ismerőse vagy az egyik családtagja olyan képet töltött fel róla, amin kínos helyzetben látható, vagy ami előnytelenül sikerült. Ha olyan fotót osztanánk meg a világgal, amin több barátunk vagy a családunk is szerepel, mindenképp kérjük előtte az engedélyüket.

Amit illik

Örülni más sikerének

Számoljunk le egyszer és mindenkorra a kárörvendéssel, valamint az irigységgel, és örüljünk mások sikereinek – ami pedig a legfontosabb, hogy fejezzük is ki. Mindenkinek jól esnek olykor a dicsérő szavak.

Családi eseményekről hírt adni

Mindenki örül, ha a rég látott ismerősei, illetve a családtagjai köszönnek vissza rá a közösségi oldalakon. Főleg, ha örömteli eseményekről adnak hírt – persze előtte szigorúan egyeztetve az érintettekkel.

A gyerekeinkkel büszkélkedni

Az embernek a gyereke a legnagyobb büszkesége, nem csoda, ha szeret vele dicsekedni. Egészséges keretek között pedig ez meg is engedett. Ügyeljünk rá, hogy ne hiányos öltözékben szerepeljen a képeken, illetve tartsuk kordában a mennyiséget is. Napi szinten túlzás feltölteni róla képeket, az ismerőseinket egy idő után idegesíteni fogja.

Kifejezni a tiszteletünket

Ezt számtalan módon tehetjük a közösségi média különböző platformjain: szépen formált, kerek mondatokkal, kedvességgel, szofisztikált stílussal, humorral és értelmes, építő kritikával. A lényeg, hogy mindig észben tartsuk, itt is úgy kell kommunikálni, ahogyan személyesen tennék és azt másoktól elvárnánk.

A Nők Lapja, Nők Lapja Konyha, Psziché és Ezotéria lapszámait eléritek a Facebookon és az Instagramon is. ;)

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock