Nyomornegyedet öltöztettek a szivárvány színeibe Indonéziában

Látványos megoldással szerette volna eltüntetni a szegénység nyomait az indonéz kormány: tetemes mennyiségű összeget költöttek arra, hogy szivárványszínűvé varázsoljanak egy egész nyomornegyedet. Az eredmény lenyűgöző, de vajon nem lett volna jobb helye a pénznek?

A hatalmas méreteket öltő szegénység modern világunk olyan égető problémája, amire régóta nincs gyógyír. Mégis aktivisták ezrei és a világ országainak többsége igyekszik megoldást találni rá. Legutóbb Indonézia kormánya tett határozott lépéseket annak érdekében, hogy az ország nyomornegyedei élhetőbbé válhassanak.

Ha most bárki arra gondolna, hogy egy, az életszínvonalra hatást gyakorló intézkedéssel vagy segélyekkel tették mindezt, az téved. Tetemes összeget áldoztak egy programra, amelynek keretein belül szivárványszínűre festették a Semarang déli kerületében fekvő Java-közösség lakóhelyeit. A 232 épület újrafestése összesen hatmillió forintnak megfelelő amerikai dollárba került, a cél pedig az volt, hogy javítsanak a város összképén (és talán bíztak abban, hogy így fellendül a kereslet például a büfés szolgáltatások iránt). A projektet az ország három másik városában is sikeresen végrehajtották már, további színes látványosságokat nyújtva így az Indonéziába érkező turistáknak. Az eredmény valóban magával ragadó, bennünk azonban folyamatosan ott zakatol a kérdés a vidám épületeket elnézve – melynek lakói az éhezéssel küzdenek –, hogy nem lehetett volna más helye ennek a pénznek?

Az első szivárványnegyed ötlete egy középiskolai igazgató fejéből pattant ki, aki a környezetét akarta szebbé varázsolni

A kormánynak annyira tetszett az ötlet, hogy több közösség lakóhelyét átváltoztatta azóta

A turisták azóta a csodájára járnak a színes házaknak

Az otthonok falain a vicces rajzok is helyet kaptak

A festők fantáziájának semmi sem szabhatott határt

Kívül rengeteg szín és vidámság, a falakon belül viszont nélkülözés

Sokaknak tetszik ez a megoldás

Vajon meddig próbáljuk még kiszínezni a szürke valóságot?

A képzelet szárnyain

A turisták mindenesetre boldogok

Szöveg: F.R.

Fotók: mashable.com, Instagram