5 kultikus alkotás remake-je, ami szerintünk van olyan jó, mint az eredeti

Néhány nap múlva, május 17-én veszi kezdetét az idei Cannes-i filmfesztivál, ahol huszonöt évvel az eredeti alkotás bemutatóját követően, premiervetítést tartanak a kultikus Twin Peaks remake-jéből. Ennek apropóján hoztunk el nektek újragondolt filmeket, amik minőségükben az eredetivel vetekszenek. Legalábbis szerintünk.

King Kong (2005)

Igazi klasszikus! 1933-ban óriási szenzáció volt a korszakalkotó effektekkel teletűzdelt film, a kultikus jelenetet pedig, amelynek során a hatalmas majom, kezében a főszereplővel megmássza az Empire State Buildinget, szinte mindenki ismeri. Az alkotás eredetileg kegyetlenebbre készült, olyannyira, hogy a tesztvetítés során a közönség torka szakadtából sikoltozott, így finomítani kellett rajta. 2005-ben Naomi Watts főszereplésével dolgozták fel újra a történetet, amiben csak a gorilla megalkotásán 50 animációs szakember dolgozott. A remake a közönséget és a kritikusokat is megnyerte, akiknek a véleménye egybecsengően az volt, hogy a félelmetes színészi alakítások, a legújabb vizuális effektek hatásos hőskölteményt eredményeztek, amivel a stáb tagjai minden percben hűek maradtak az eredeti King Konghoz.

Szellemirtók (2016)

Szinte nincs olyan, a nyolcvanas években nevelkedett ember, aki ne rajongott volna a Szellemirtókért, ami a kor technikai vívmányainak megfelelően igazán modern és látványos elemeket vonultatott fel. Nem csoda, hogy elnyerte a legjobb vizuális effektekért járó Oscar-díjat. Dan Aykroyd műve – amiben 4 férfi és titkárnőjük különös parapszichológiai jelenségek nyomába ered New Yorkban – hatalmas siker volt 1984-es premierjét követően. Ugyanilyen hangosan fogadta a közönség az alkotás 2016-os remake-jét – sok negatív kritika is érte – , amiben ezúttal a nőké volt a főszerep, a világhírű komika, Melissa MecCarthy jelenléte pedig biztos garancia a felhőtlen nevetésre. Az új változatban még az eredeti alkotás néhány főszereplője is feltűnik, így viszontláthatjuk a vásznon Bill Murrayt, Dan Aykroydot és Sigourney Weavert. Ami a vizualitást illeti ezúttal is a kornak megfelelően, kimagasló lett.

Az acélember (2013)

Superman eredeti történetében, a számos szakmai díjra jelölt 1978-as alkotásban még olyan nagy nevek is szerepet kaptak, mint Marlon Brando és Gene Hackman. A bemutatását követően minden kisfiú Superman bőrébe akart bújni, amiben nagy szerepe volt a főszereplőnek, Christopher Reeve-nek, aki BAFTA-díjat kapott az alakításáért. A 2013-as remake, Az acélember címet kapta, hihetetlen képi világgal lett megalkotva, és nem mellesleg ez is bővelkedett a nagy nevekben. Kevin Costner, Russel Crowe és Amy Adams mellett Diane Lane is szerepet vállalt a filmben, ami jó kritikai visszhangot kapott.

Páncélba zárt szellem (2017)

1995-ben Osii Mamoru bemutatta animéjét, ami egy félelmetes, jövőbeli világban játszódik, ahol az emberek helyét egyre inkább átveszik a kiborgok, vagyis a robotikus testrészekkel ellátott, félig biológiai, félig gépi felépítésű lények. A kilencvenes évekbeli alkotás különleges képi világa és hangulata szinte utánozhatatlannak tűnt, ezért vártuk nagy izgalommal a 2017-es remake-et, ami néhány pontban ugyan eltér az eredetitől, mégis annak szellemiségében készült. Az animét az élőszereplős film váltotta fel, melynek látványvilága lebilincselő és magával ragadó, teljesen magával ránt a különleges történetbe.

Jurrasic World (2015)

A kilencvenes évek egyik legnagyobb durranása Steven Spilberg sci-fije volt. A Jurrasic Parkban korszakalkotó technikával, CGI-effektekkel kalauzoltak el bennünket Nublar fiktív szigetére, ahol a történet szerint genetikai manipulációval, klónozással alkották újra a dinoszauruszokat. Csakhogy szabotázs miatt az őskori lények elszabadulnak, és megkezdődik a látogatók életre-halálra vívott harca. 1993-as bemutatását követően rekordnak számító, csaknem 914 millió dolláros jegyeladásból származó bevételt ért el, így akkoriban ez lett a legsikeresebb film, amit valaha műsorra tűztek a mozik. A 2015-ös verziót, ami lényegében egy folytatás, maga Steven Spielberg rendezte, így a látványvilágot illető folytonosság és a magas minőség biztosítva volt. A történet szerint a park újranyílt, ám nem túl sikeres. Azért, hogy feltolják a bevételeket, megalkotnak egy genetikailag módosított hibrid dinoszauruszt – ám semmi sem alakul a terv szerint. Nosztalgiából nem volt hiány ebben az esetben sem.

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest