A jó idő hírnökei a tavasz legszebb virágai

Szeretjük a hóvirágot, mert szép és reményt ad, hogy hamarosan búcsúzhatunk a téltől, de nem ő az egyetlen, aki a tavasz közeledtét jelzi.

Leánykökörcsin

leánykökörcsin

A leánykökörcsin a hideg ellen „szőrmebundával”, azaz a szárát borító szőrszálakkal védekezik, erről a tulajdonságáról és lila szirmairól könnyen felismerhető. Ám letépni nem szabad, a hóvirághoz hasonlóan a leánykökörcsin is védett növény!

Martilapu

martilapu

A kietlen, még téli álmot alvó táj egyik üde színfoltja a martilapu: sárga virágaival még egy borús napot is képes beragyogni. A virág nem mellesleg kedvelt gyógynövény légzőszervi bajok esetén.

Tavaszi hérics

tavaszi-hérics

A boglárkafélék családjába tartozó, szintén aranysárga virágú növény bármilyen síkságon megél – mondhatni egy igazán szívós kis virág, nem mellesleg pedig védett is. Gyógynövényként nem használják, mert mérgező.

Odvas keltike

odvas-keltike

Sokszor észrevétlenül lapul meg az avar és a fű alatt az odvas keltike, pedig rendszerint szőnyegként terül el virágzása után. Ha olyan szerencsések vagytok, hogy felfedezitek, érdemes alaposan körbenézni a terepen, mert nem kizárt, hogy csodára bukkantok. ;)

Tüdőfű

tüdőfű

Elsősorban hegyvidékeken lehet találkozni a tüdőfűvel, ugyanis ezt a környezetet kedveli a virág, persze ritkán máshol is előfordul. Ami a nevét illeti: régen TBC ellen használták, de köptető, köhögéscsillapító hatása miatt még ma is alkalmazzák bizonyos készítményekben.

Százszorszép

százszorszép

Apró pere, boglár, boglárka, bojtika, bojtocska, csibevirág, földi pere, gombostűvirág, gyopár, kicsinynadályvirág, kisebbiknadály, kisnadályfű, nadály, ősziboglár, pászkamorzsa, péra, pere, perevirág, pipifű, pityerfű, rózsa, murvairózsa, murvai rózsácska, szikrairózsa, szikrai rózsácska, szikrázó rózsácska, rukerc, százforint, százszorszép, százszorszépvirág, százszorszéprukerc, sztokrásza, tavaszhozófű, tavaszifű, vadszázszorszép – mindegy hogyan nevezzük, a százszorszép mindenhogy gyönyörű. :)

Közönséges aranyvessző

aranyvessző

A bokros növényt már az ókorban is csodanövénynek tartották, ugyanis a népi gyógyászatban számos célra alkalmazzák a főzetét.

Krókusz

krókusz

A nősziromfélék családjába tartozó kékes-lila virágú krókusz vágykeltő hatású, még a görög mítosz is úgy tartja, hogy Zeusz teljesen szerelemittas lett tőle, mialatt Hérával elhálták a nászt.

Nőszirom

nőszirom

Akár a szivárvány színei, annyi árnyalatban lehet a nőszirommal találkozni a tavasz közeledtével. De mi leginkább furcsa megjelenését szeretjük, olyan az egész, mint egy nyelvét nyújtogató földönkívüli.

Jázmin

jázmin

Amint az enyhébb idő beköszönt, a jázmin máris kidugja a fejét, akár már decemberben is próbálkozik, ha olyan az időjárás, de rendszerint ezek a virágok még elfagynak. Azonban ilyenkor már nagyobb eséllyel próbálkozik, virágai pedig képesek az egész szomszédságot beillatosítani.

Szöveg: D.A.

Forrás: mek.oszk.hu

Fotó: Pinterest, Thinkstock