99 évesen börtönbe záratta magát egy néni a bakancslistája miatt

Annie-t 99 évesen, életében először letartóztatták. Nem kell azonban rosszra gondolni, a holland hölgy nem követett el bűntényt, csupán ki szeretett volna pipálni egy pontot a bakancslistájáról. És, hogy miért érdekes ez? Mert a történeténél nincs jobb példa arra, hogyan kellene élnünk.

99-year-woman-arrested-bucket-list-netherlands-1-1

Bátran kell élni, akkor lehetünk igazán boldogok – manapság rengeteg helyről hallani. Sokáig próbáltam rájönni, mit is jelentenek valójában ezek a hangzatos szavak. Köntörfalazás és udvariaskodás nélkül kimondani, amit igazán gondolunk? Kilépni a komfortzónánkból? Minden elvárástól és szabálytól függetleníteni magunkat? Szabadnak lenni?

Amíg ezek a kérdések számomra komoly fejtörést okoztak, addig egy 99 éves holland nő története játszi könnyedséggel ad választ mindenre. Annie élete végéhez közeledve bakancslistát írt azokról a dolgokról, amiket halála előtt még meg szeretne tenni, hogy hiányérzet nélkül távozzon erről a bolygóról, azzal a tudattal, hogy valóban mindent megélt, amit szeretett volna.

Vágyai között pedig az is szerepet kapott, hogy egyszer letartóztassák. Kívánságát elárulta unokahúgának, aki nyomban felhívta a helyi rendőrséget, hogy megszervezze az „akciót”, még azelőtt, hogy Annie bármilyen komolyabb szabálysértést elkövetne. A hatóság pedig rendkívül együttműködő volt, így teljesülhetett a nő nagy vágya: 99 évesen, ha csak néhány percre is, de hűvösre került.

És, hogy miért hordoz fontos üzenetet Annie szívmelengető története? Mert egyszerűen, minden máz nékül ad példát arra, hogyan lenne érdemes élnünk – és nem csak a véghez közeledve. Felhívja a figyelmünket, hogy minden percet használjunk ki, amíg csak lehet, hogy ne veszítsük el a derűnket, az örömöt pedig ne a nagy dolgokban keressük, és ne csupán a hosszú távú célok elérésétől tegyük függővé. Ha ennek fényében szemlélem a dolgokat, bátran élni talán azt jelenti, hogy minden görcs nélkül átadjuk magunkat a most-nak, minden nap észrevegyük a legkisebb örömforrásokat is, és kipipáljunk valami apróságot a képzeletbeli bakancslistánkról, persze csak törvényes keretek között. ;)

Szöveg: Filákovity Radojka

Fotó: huffingtonpost.com