5 tulajdonság, amitől boldogabbak leszünk, és amit csak nevelés útján sajátíthatunk el

Szakértők által bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik nemcsak szakmai, hanem magánéletükkel is elégedettek, gyerekkorban szerzett tulajdonságokkal rendelkeznek. De vajon melyek ezek a tulajdonságok?

happy loving family. pretty young mother reading a book to her daughters

Másokba vetett bizalom

A másokba vetett bizalom nagyon jó alapokat nyújthat az életben. Általa könnyebben tudunk kapcsolatokat építeni és nagyobb magabiztossággal haladhatunk az utunkon. Ennek építését azonban már kisgyermekkorban el kell kezdeni a szülőknek: az együtt töltött idő, a gyerekre való odafigyelés, eredményeinek elismerése és a közös rituálék – mint a lefekvés előtti olvasás vagy a közös étkezések – bevezetése mind sokat számítanak a bizalom kialakításában. Érdemes ezt észben tartanotok.

Türelem

Örök igazság, hogy a jót nemcsak kiérdemelni kell, hanem kivárni is. A gyerekek, akik korán türelmet tanulnak, nagyobb valószínűséggel kitartóbbak lesznek céljaik elérésében, ez pedig sikeresebbé és függetlenebbé teszi őket. A titok kulcsa a jó példa: ha a gyerekek azt látják, hogy hamar felidegesítitek magatokat a reggeli dugó miatt, vagy azon, hogy túl hosszú a sor a közértben, nagy eséllyel továbbviszik a rossz beidegződést, és türelmetlen felnőttek lesznek. Igyekezzetek tehát olyan pozitív viselkedési mintákat közvetíteni feléjük, amiket magukkal vihetnek a későbbiekben!

Felelősségvállalás

Az egyik legfontosabb dolog a felnőtté válás útján, hogy a gyerek megtanulja, mi az a felelősségvállalás. Adjatok először kisebb munkákat nekik – tarthatják például a merőkanalat, amíg ti az asztalra helyezitek a meleg ételt –, amitől úgy érezhetik, fontos feladatot látnak el. Ahogy nőnek, egyre „komolyabb” dolgokat bízhattok rájuk, így a takarításból is kivehetik a részüket.

Empátia

A sikeres kapcsolatok és az egyéni fejlődés kulcsa. Az empátiára nevelés egyik leghatásosabb módja pedig az érzékenyítés. A gyerekek hajlamosak gonoszkodni a másikkal, ilyenkor azonban fontos felhívni a figyelmüket például azzal, hogy megkérdezitek, ők hogyan éreznék magukat hasonló helyzetben. De meséken keresztül is megmutathatjátok nekik a jó példát, ha kidomborítjátok a benne szereplő hősök hányattatott helyzetét vagy azt, milyen sok szenvedést kellet elviselniük egy-egy gonosztevő miatt.

Önállóság

Azzal, hogy a gyerekeiteket önállóságra tanítjátok, egy olyan belső iránytűt adtok a kezükbe, melynek segítségével magabiztosabban hoznak majd döntéseket, és könnyebben oldják meg a problémákat is. Hogyan segíthettek nekik ebben? Kezdetben apró lépésekkel: engedjétek, hogy abban döntsenek, mit vegyenek fel, vagy milyen ételből ennének a közös étkezésekkor. Egy-egy ilyen gesztus a szülők részéről az első jele annak, hogy tudomásul veszik a választásukat.

Valójában mitől leszünk olyanok, amilyenek: a gének vagy a környezeti hatások számítanak inkább személyiségünk alakulásában? A Nők Lapja legfrissebb, 2016/38-as számából kiderül!

Szöveg: F.R.

Forrás: parents.com

Fotó: Thinkstock