A legismertebb irodalmi műveknek már számtalan adaptációját láthattuk filmen és színházban is, Dina Fried amerikai ételstylist viszont azt mutatta meg, hogyan festene, ha a legnagyobb klasszikusok a tányéron kelnének életre.

Lewis Carroll: Alice Csodaországban

fictitiousdishes_alice

„Igyál egy kis bort – kínálgatta őt nyájasan Április Bolondja. Alice keresgélt az asztalon, de nem talált mást, csak teát. – Nincs is bor – szólt. – Nincs bizony – mondta Április Bolondja.”

Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

fictitiousdishes_proust

„A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt.”

Stieg Larsson: A tetovált lány

fictitiousdishes_dragon

„Éhségtől hajtva kiment a konyhába és bekapcsolta a kávéfőzőt. Készített magának három nagy szendvicset, sajtot, kaviárt tett rájuk és egy szétfőtt tojást. Hosszú órák óta nem evett már.”

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

fictitiousdishes_mockingbird

„Tom Robinson apja küldte, Mr. Finch, ezt a csirkét ma reggel, és én elkészítettem – mondta Calpurnia. – Mondd meg neki, hogy nagyon köszönöm… Fogadok, hogy a Fehér Házban nincs sült csirke reggelire.”

Charles Dickens: Twist Olivér

fictitiousdishes_olivertwist

„A természet azonban – vagy az átöröklés – bátor szellemet, erős lelket adott Olivérnek. Ez a bátor lélek bőven elfért Olivér testében, hála az intézet takarékos étrendjének; és talán ennek a szellemnek köszönhette a fiú, hogy egyáltalán valaha is megérte a kilencedik születésnapját.”

Franz Kafka: Az átváltozás

fictitiousdishes_metamorphosis

„Hogy kipróbálja Gregor ízlését, bőséges választékkal tért vissza; egy régi újságra volt kiterítve minden. Volt ott félig romlott főzelék, vacsoráról maradt csontok, dermedt fehér mártással körülvéve, néhány szem mazsola és mandula, egy darab sajt, melyről Gregor két nappal azelőtt kijelentette, hogy élvezhetetlen; egy darab száraz kenyér, egy szelet vajas kenyér és egy szelet megsózott vajas kenyér.”

Herman Melville: Moby Dick

fictitiousdishes_mobydick

„Hanem a konyhából kiszálló illatos, meleg gőz rácáfolt a látszólag vigasztalan kilátásokra. S amikor a gőzölgő halászlé megérkezett, a titok kellemes magyarázatot nyert. Ó, édes barátaim, ügyeljetek szavamra! Kicsi, nedvdús kagylóból készült, mogyorónál alig nagyobb, összetört tengerészkétszersültet kevertek hozzá, és sózott disznóhúst, apró foszlányokra vagdalva; az egészet vajjal körítették, és bőséges sóval, borssal ízesítették.”

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

fictitiousdishes_secret

„A sült tojás eddig ismeretlen csemegének számított, a sós vajjal töltött, forró krumplit pedig ínyencfalatként tálalhatnák még az erdei király asztalán is. Nemcsak finom, de laktató is volt.”

J.D. Salinger: Zabhegyező

fictitiousdishes_catcher

„Tulajdonképpen előírtak egy hízókúrát, sok szénhidrátot meg egyéb vacakot, hogy kicsit felszedjek, meg minden, de sose tartottam be. Ha el is megyek valahová, rendszerint sajtos szendvicset és tejeskávét eszem.”

Jack Kerouac: Úton

fictitiousdishes_ontheroad

„Egy út menti bódénál almás lepényt vágtam be fagylalttal. Úgy három tájt egy nő állt meg értem a kis kétajtós kocsijával.”

Haspárti írók kedvenc lakomáiról egy étvágygerjesztő cikket olvashattok a Nők Lapja 2017/07. számában. A magazin február 14-én érkezik az előfizetőkhöz, az újságárusoknál pedig 15-től kapható.

Szöveg: F.R.

Fotó: brainpickings.org