Az egészséges versengés motivál és tovább visz, de mi történik akkor, ha megszállottá és elvakulttá tesz? A nők mindig is nagy mesterei voltak a rivalizálásnak, ami a filmkészítőket is időről időre megihlette, így többek közt a barátnők, a munkatársak és a testvérek közötti harcot is jobbnál jobb alkotásokkal örökítették meg a vásznon.

Édesek és mostohák

Az 1998-as film két nő szívszorító harcát mutatja be a családért. A Susan Sarandon által alakított Jackie és férje (Ed Harris) elválnak, a férfi pedig egy idő után megkéri fiatalabb barátnője, Isobel (Julia Roberts) kezét. Sem a férfi gyerekei, sem a volt felesége nem képesek elfogadni a helyzetet. Míg Isobel mindent megtesz, hogy beilleszkedjen a családba, Jackie folyamatosan ellene uszítja a gyerekeket. A két nő harcának a sors kegyetlen játéka vet véget, így kénytelenek lesznek összedolgozni.

A másik Boleyn lány

Nehéz lehet egy olyan testvér árnyékában élni, akiért mindenki hatalmas odaadással rajong, akit a szülők is jobb sorsa szántak, és már gyerekkorától kezdve ennek szellemében neveltek. Még szerencse, hogy Mary Boleyn nem is vágyik fényűzésre, nem akarja a király ágyasaként felvirágoztatni családja nevét és kincstárát. Egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően azonban VIII. Henrik éppen őt szemeli ki nővére helyett. Boleyn Anna nem hagyja annyiban a dolgot, akár húgán is átgázol, hogy elnyerje a király kegyeit. Az izgalmakkal teli történelmi drámában Natalie Portman (Anna) és Scarlett Johansson (Mary) remek alakítása elvarázsolt minket.

Fekete hattyú

A balett kegyetlen világában a táncosoknak nemcsak saját testi korlátaikkal, hanem társaikkal is folyamatosan meg kell küzdeniük azért, hogy előrébb lépjenek: jobb szerepet kapjanak, sikeresebbek legyenek. Van, akit motivál ez a harc, de akad olyan is, akit tönkretesz. A Natalie Portman által megformált Nina az utóbbiak közé tartozik. Táncostársával, Lillyvel, akit Mila Kunis játszik, a Hattyúk tava főszerepéért versengenek, a rivalizálás azonban tragédiába torkoll. Natalie Portman a Fekete hattyúért Oscar-díjat kapott, nem véletlenül.

A csajok háborúja

A két gyerekkori barátnő véletlenül ugyanarra a napra és helyszínre szervezik az esküvőjüket. A dolog hatalmas lavinát indít el közöttük: Emma (Anne Hathaway) és Liv (Kate Hudson) egymást túlszárnyalva igyekeznek megszervezni életük nagy eseményét. Ahelyett tehát, hogy az esküvőjükre készülve támogatnák a másikat, őrült rivalizálásba kezdenek, ami néhol egészen abszurd és humoros helyzeteket szül. Tanulságos történet a maga hollywoodi módján.

Mindent Éváról

A filmtörténet egyik klasszikusa a karrierjéért mindenre elszánt, törtető fiatal színésznő és az öregedéssel szembenézni képtelen díva harcát mutatja be. Eva Harrington (Anne Baxter) egy lelkes, látszólag ártatlan színházrajongó, aki minden áron imádott ikonja, Margo Channing (Bette Davis) közelébe akar kerülni. Az idősödő színésznőnek imponál a fiatal lány lelkesedése, ám egy idő után kiderül számára, hogy Eva önzetlensége csupán álca volt.

A női rivalizálásról és annak hátteréről bővebben a Nők Lapja Psziché legújabb, 2016/7. számában olvashattok. Keressétek november 3-tól az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Nyitókép: Youtube

Ez is érdekelhet