Elhunyt A muzsika hangja színésznője, Charmian Carr

Charmian Carr alakította a legidősebb von Trapp lányt, Lizát, aki reménytelenül szerelmes volt a postás fiúba Rolfe-ba. A színésznő 73 éves volt, rá emlékezünk.

charmaine-carr-a-muzsika-hangja

Sokan nem tudják, de a von Trapp család élete nem csak fikció – a Salzburgban élt Trapp kapitánynak és gyermekeinek valóban szökniük kellett, amikor Hitler hatalomra került, ugyanis a férfi nem volt hajlandó behódolni a náci eszméknek.

Az ő történetük – egy kis szerelmi szállal kiegészítve – minden bizonnyal a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb musicalje lett: ezt nézi a gyerek karácsonykor, miközben a szülők titokban az ajándékokat csomagolják, a kamasz, aki szerelmi bánatban szenved, sőt, a nagymama is, aki régen megélt ifjúságát szeretné felidézni. Egyszóval olyan kultuszfilm, amit bár már kismilliószor láttunk, mégis mindig a tévé képernyője elé szögez minket.

Pont ezért annyira szomorú, amikor egy szereplő halálhíréről kell tudósítanunk: Charmian Carr, aki Lizát alakította az 1965-ös filmben, 73 éves korában elhunyt. A színésznő időskori demenciában szenvedett, állapota egyre romlott, de családja körében halt meg, aminél szebbet úgy gondolhatjuk, nem is kívánhatott volna. Charmian sokkal fontosabbnak tartotta a családalapítást, mint a hírnevet, így utóbbit feláldozva szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elöl. Feleség és anya volt elsősorban, színésznői karrierjét pedig lakberendezői vállalkozásra cserélte. Azonban jól mutatja, mennyire meghatározó szerepet töltött be életében a mozifilm, Charmian 2000-ben megjelent könyve a Forever Liesl (azaz Mindörökké Liza), 2001-ben megjelent regénye pedig a Letters to Liesl (azaz, a Levelek Lizának) címet kapta – A muzsika hangjára utalva.

Nyugodjon békében! :-(

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest, telegraph.co.uk