Keveházi Krisztina balettművész nemcsak a Nők Lapja címlapján szerepel, de Enteriőr különszámunk hasábjain az otthonába is bepillantást enged, miközben az is kiderül róla, hogy szenvedélyes lakberendező. Eszes Andrea interjúja.

Budán, egy meredek utcába kapaszkodom fel az autóval, szép, régi stílust idéző villába érkezem. Két kutya őrzi, s bár méretük tiszteletet parancsoló, nagyon is barátságosak. A bejárathoz egy hosszú lépcsőn lehet feljutni, mellette dús, haragoszöld aljnövényzet fut. Ahogy kinyílik a nappali ajtaja, elegancia, szép fények és egy minden ízében női érzékkel teremtett enteriőr tárul elém.

Számomra szembetűnő, hogy mostanában dobozszerű, modern házak épülnek, a tiétek pedig inkább egy klasszikus, századfordulós villára emlékeztet. Mi az oka, hogy ezt a múltidéző stílust választottátok?

Talán túl sok időt töltöttem az Andrássy úton, a gyönyörű villák között… – jegyzi meg Krisztina, aki balettművészként hosszú éveken át, rendszeresen fellépett az Operaház színpadán. – Szerettem azt a környezetet, és amikor úgy döntöttünk, hogy építkezni fogunk, a férjemmel egyetértettünk abban, hogy egy klasszikus formát rajzoljunk.

Ezt úgy érted, hogy ti is terveztétek az otthonotokat? Azért építész jegyzi…?

Az a helyzet, hogy a legtöbb szakember nem értette vagy inkább nem igazán akarta elfogadni a mi hagyománytisztelő elképzelésünket, hiába mondtam, hogy én szinte egy az egyben egy polgári villát szeretnék, számukra egy ilyen kötött elképzelést nehéz volt megvalósítani. Így a férjemmel mi vettük kezünkbe a tervezést, olyannyira, hogy például a nyílászárók formáit is mi rajzoltuk meg és gyártattuk le egyedileg.

És nincs megbánás? Ma is így használnátok ki a teret?

Igen, teljesen élhető, nagyon szeretjük. Tizenöt éve épült, és csak hosszú évek alatt tudtuk teljesen befejezni. Ez egy többgenerációs ház, az édesanyám is itt él, egy külön lakásban.

A lakás berendezése eklektikus, leginkább antik darabok határozzák meg, ami egy fiatal házaspár esetében akár meglepő is lehetne. Neked honnan a vonzódás ehhez a stílushoz?

Én úgy gondoltam, hogy csak az antik bútor értékálló, a modern dolgokat valószínűleg le kellene cserélnem egy idő után, miután kimentek a divatból. Azt viszont én nem szeretném… Szépnek és harmonikusnak tartom ezeket a tárgyakat, igyekeztünk úgy válogatni, hogy semmi ne legyen nagyon domináns. Minden megtalálta a helyét, és bár stílusban nem egyformák, a hófehér falak, a törtfehér konyhabútor és az ekrü színű függönyök összetartják a látványt.

Egy több méter átmérőjű, hatalmas falikárpit határozza meg a nappali hangulatát. Lenyűgözően szép… Ennek ismered a történetét? Hogy kié volt eredetileg?

Ezt valaki a BÁV-ba hozta be, s annyit tudok róla, hogy a Szépművészeti Múzeum által jegyzett falikárpit, a századelőről. Nekem tetszett a hangulata, és gondoltam, hogy nálunk ez igazán jól fog mutatni. Elsőre megtaláltam a helyét a térben.

Az interjú folytatása rengeteg mesés enteriőrfotóval együtt a Nők Lapja Enteriőr 2017-es számában található.

Szöveg: Eszes Andrea

Fotó: Erdélyi Gábor