Akit nem viselt meg, amikor betöltötte a harmincat, bizony az is elgondolkodik a világ folyásán, ha kopogtat a negyvenedik születésnapja. Legfőképpen, ha nőnek született. Hiszen az idő múlásának egyre egyértelműbb jelei mutatkoznak, vagy legalábbis sokkal több munkát kell fektetni abba, ha kívánatosak akarunk maradni. Ványik Dóra írása.

Negyven felett a kilók könnyebben jönnek fel, viszont diéta és sport mellett is sokszor hetekig nem akar a mérleg nyelve lefelé mozdulni. Úgy érezhetjük, hogy a gravitáció úgy hat ránk, mint egy vadászrepülő pilótájára, a mellünk már nem áll olyan hetykén, a bőrünk is veszít hamvasságából. Nem csoda, ha rosszabb napjainkon a tükörbe se szeretünk belenézni. Nem beszélve arról, hogy ebben az állapotunkban bizony nem szívesen mutatkozunk a kedvesünk előtt sem lenge öltözékben. Van megoldás? Vagy bele kell törődnünk, hogy az évek telnek, mi pedig egyre kevésbé mutatjuk azt a formánkat, amit elfogadhatónak tartunk?

VÍZVÁLASZTÓ SZÜLINAP

Az öregedéstől való félelmet pedig még jobban elmélyítheti, ha azt látjuk a világban, hogy egy idősebb nővel már nem számolnak, nem tartják igazán vonzónak. A sztárvilágban természetesen vannak olyan hölgyek, akik felett mintha nem múlna az idő, gondoljunk csak Jennifer Anistonra, Sandra Bullockra, Sophie Marceau-ra vagy éppen Halle Berryre. És éppen ők voltak azok, akiket ellenpéldaként felhoztak az elmúlt időszak egyik legnagyobb botránya kapcsán.

Történt ugyanis, hogy egy amúgy elismert francia író, Yann Moix a magánéletére vonatkozó kérdésekre azt találta válaszolni, hogy számára az ötvenen túli nők láthatatlanok. Mondta ezt úgy, hogy ő 1968. március 31-én született, tehát 51 éves. Egészen pontosan így fogalmazott: „Jobban szeretem egy fiatal nő testét, ennyi az egész. Pont. Egy 25 éves nő teste rendkívüli. Egy 50 éves nő teste egyáltalán nem rendkívüli.”

Mondatai hatalmas felháborodást keltettek, és sorra mutatták meg olyan negyvenes, ötvenes nők a sokat mutató fotóikat, akik valóban olyan testtel bírnak, amelyet egy húszas évei közepén járó lány is megirigyelhetne.

„Ha sokat halljuk, hogy negyven felett más élet kezdődik, akkor hajlamosak leszünk elhinni – mondja Faragó Melinda pszichológus, aki bátran vállalja a korát, és fotóit nézve ezt meg is teheti: két felnőtt nő édesanyja, 56 éves, bár minimum 10 évet letagadhatna. – A negyvenedik születésnap főleg a hölgyeket szokta megviselni, ezt egyfajta vízválasztónak tekintik. Talán ez abból táplálkozik, hogy régen negyven felett már nem szültek a nők, közeledett a klimax, és úgy érezhették, innentől az élet lassú mederben csordogál, amikor már csak annyi a feladatuk, hogy várják az unokák érkezését. Ma már sokkal inkább úgy gondolom, hogy az élet valójában negyven felett kezdődik. Egy ennyi idős nő már érett, tudja, mit szeretne. Gyakran mondom, hogy ilyenkor már mindent tudunk, de még semmit nem felejtettünk el.”

A SIKER KULCSA: HUMOR ÉS TÁMOGATÓK

Laskai Nelli életörömtréner nyáron ünnepelte a negyvenedik születésnapját, és mivel annyian riogatták azzal, hogy ezzel elkezdődik a B oldal, blogot kezdett írni, Negyven múltam és élvezem címmel. „Annyit hallottam az »innen már csak lefelé vezet az út« típusú mondatokat, hogy én is azt gondoltam, valami robbanásszerű változás következik be a negyvenedik születésnapom után – mondja Nelli. – És persze a »kopó alkatrészek« valóban nem a régiek, és az apró betűt már bizonyos távolságra tartva olvasom el, de szó sincs arról, hogy egy negyvenes nő ne érezhetné magát jól a bőrében és ne hozhatná ki a lehetőségeiből a maximumot.”

A Nelli oldalát követő negyvenes nők gyakran szembesülnek azzal, hogy élcelődik a korukkal a partnerük, megjegyzéseket tesz, vagy akár nyíltan megbámulja a fiatalabb nőket az utcán. Ez nagyon rosszat tesz a sokszor már amúgy is megroggyant önértékelésnek.

„A negyvenes nők többsége élete utóbbi 15-20 évét a család szolgálatában töltötte, és a saját testi és lelki igényeit leghátulra sorolta. Mind eközben pedig gyakran élik azt meg, hogy őszülő halántékú férjük egyre sikeresebb a nők körében – folytatja Nelli. – A helyzet még nehezebb, ha ezekben az években szeretne valaki társat találni. A hozzá illő, negyvenes– ötvenes férfi ak a húszas–harmincas éveikben járó nők közül is válogathatnak, ezért nem csoda, ha egy negyvenes nő úgy érzi, nem tudja felvenni a versenyt a tíz-húsz évvel fiatalabb lányokkal és azok testi adottságaival. Az idő múlásának egyértelmű jeleit általában a megfelelő önismerettel rendelkező nők viselik könnyebben, akik képesek ezt humorral felfogni, illetve akik támogató párkapcsolatban élnek. Ha a nő azt éli meg, hogy a partnere számára is természetes, hogy az évek telnek, ha mindig talál benne olyat, amit meg lehet dicsérni, akkor nem fog rettegve gondolni a negyvenedik születésnapjára.”

A teljes cikket a Nők Lapja Szépség 2019/1. számában olvasható el. A magazin április 27-től kapható az újságosoknál.

Szöveg: Ványik Dóra

Fotó: Getty Images