A menstruációs ciklus a kor előrehaladtával változik. A testi és lelki átalakulással nem könnyű szembenézni, de a kulcs ezúttal is az egészséges önértékelés, a kellő önismeret, és a bátorság ahhoz, hogy ha kell, akkor az egészségünk érdekében megtegyük a szükséges lépéseket. Lénárt Emese írása.

Negyven év felett sok minden átalakul egy nő életében. Nemcsak addigi életutunkat tekintjük át, mérlegelünk, összegzünk, és ha kell, gyökeresen változtatunk a sorsunkon, de tudomásul kell venni azt is, hogy a testünk másképp kezd működni: nagyobb gondot kell fordítani a bőrünk ápolására, érezhetően más lesz a hajunk állaga, ha nem figyelünk, pillanatok alatt felszaladnak a pluszkilók, több pihenésre van szükségünk, és a menstruációs ciklusunk is módosulhat. Mindez függ genetikai örökségünktől, korábbi életvitelünktől, de attól is, belül miként éljük meg és dolgozzuk fel a fizikai és az őket kísérő lelki változásokat.

KÖZÉPIDŐS FÁJDALOM

Ahogy telnek az évek, jó esetben tudatos viszonyba kerülünk a testünkkel, figyeljük a benne zajló folyamatokat. Tudjuk, mikor mit várhatunk tőle, hogyan reagál fizikai igénybevétel (pl. jóga, futás, úszás) közben, szexuális együttlét alatt.

Épp ezért a menstruációs ciklus változásai nem érhetnek meglepetésként minket, a kérdés csak az, miként viszonyulunk hozzájuk és mennyire vagyunk körültekintők. Sokunk életét keseríti meg, amikor a peteérést vagy más néven ovulációt menstruációs görcsökhöz hasonló heves fájdalom kíséri. Ez a kellemetlen, korábban talán nem is jelentkező érzés eltarthat néhány perctől akár hosszú órákig is. Az ovulációra rendszerint a menstruáció kezdete utáni második héten kerül sor, de a szakemberek szerint a ciklus nyolcadik, illetve a huszadik napján jelentkező peteérés is normálisnak tekinthető.

„Ha peteéréskor fájdalmat tapasztalunk, ne ijedjünk meg, de figyeljünk a testünk jelzéseire – mondja dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász szakorvos. – A méhet és a petefészket ugyanaz a hashártya borítja, mint a beleket. Az ovuláció előtt jelentkező fájdalmat a megrepedésre készülő tüsző váltja ki, ami feszíti a petefészek felszínét. Az ovuláció alatti, illetve esetenként utána érezhető fájdalmat a hashártya irritációja okozhatja. Fontos azonban, hogy ha a fájdalom nagyon erős vagy hosszú ideig tart, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Mivel negyvenen túl ez már a sokadik ovuláció egy nő életében, akár miómagócok is lehetnek a méh izomzatában, illetve az orvos az endometriózis (amikor a méh nyálkahártyasejtjei a méhen kívüli területeken is megjelennek) lehetőségét sem zárhatja ki. Az endometriózisra azért kell különösen figyelni, mert ha nem kezelik időben, akkor olyan környező szerveket is érinthet, mint például a petevezeték, a petefészek, a húgyhólyag, a belek, vagy a kismedence területei. A betegség pedig erős fájdalommal jár.”

KIMARAD, KÉSIK

Kellemetlen napokat és idegeskedést okozhat az is, ha valaki rendszertelenül menstruál, vagy teljesen kimarad a havi menzesze.

„Elsőre hormonális ok sejthető a háttérben, de a teljes bizonyosság érdekében mindenképp javasolt szakemberhez fordulni – fűzi hozzá Bartha Tünde. – Keveset beszélünk róla, pedig nemcsak 40 felett, hanem már fiatalabb életkorban is gyakran előfordul pajzsmirigyprobléma, ami szinte népbetegség Magyarországon, és sokszor okoz a nők menstruációs ciklusában zavarokat. Ilyenkor hormonműködés-vizsgálatot szoktunk javasolni, amit a ciklus harmadik napján végzünk el. A vérzés elmaradása esetén célszerű terhességi tesztet végezni, még akkor is, ha előzőleg meddőségi problémáink voltak. Találkoztam ugyanis nem egy olyan esettel, ahol a korábban teherbe eséssel küzdő nő végül megfogant. A menzesz kimaradását egyszer-egyszer okozhatja a stressz is, de ekkor se hanyagoljuk az orvost, hogy kiderüljön, nem repedt-e meg mégis a tüsző, vagy nem alakult-e ki petefészekciszta.”

A cikk folytatása a Nők Lapja Szépség 2019/1. lapszámában olvasható el. A magazin április 27-től kapható az újságosoknál.

Szöveg: Lénárt Emese

Illusztráció: Getty Images