Címlapportré: Amanda Seyfried, az angyal, aki az árnyékot szereti

Elsőre hatalmas zöld szeme tűnik fel. Szőke hajkoronája, alabástrom bőre, rózsás ajka és filigrán termete pedig mind hozzájárulnak, hogy egy mesebeli tündért lássunk benne. A Mamma Mia! musicalfilm sztárja azonban nagyon is hús-vér ember, aki nem fél megmutatni sötétebb oldalát. Horváth Cecília írása.

Július 19-én érkezik a magyar mozikba a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című film, melyben újra láthatjuk Meryl Streepet és a három jópofa apukajelöltet, Pierce Brosnant, Stellan Skarsgård-t és Colin Firthöt táncolni és énekelni, 100% nyári hangulatban. A filmben a legragyogóbb sztár azonban kétségkívül Amanda Seyfried, aki energikus, napfényes jókedvet sugárzó karakterével az első részben még azokat a nézőket is levette a lábukról, akik nem feltétlen hívei a musical műfajának. A két film elkészülte között éppen tíz év telt el, ám a második rész nemcsak addig, hanem sokkal régebbre nyúlik vissza. Megismerjük Donna (Meryl Streep) múltját, legalábbis, ami a férfiakat illeti, és az Amanda Seyfried által alakított Sophie-t, aki ugyanúgy fiatalon esik teherbe, mint egykor az anyukája. Sokat tanul a történetekből arról, hogyan kell egy nehéz helyzetben bátornak lenni.

Időközben maga a színésznő is anya lett. 2015-ben ismerte meg későbbi férjét, Thomas Sadoskit, aki szintén színész, és színpadi alakításaiért sok elismerést kapott. Együtt szerepeltek a The Way We Get By (kb. Így oldjuk meg – a szerk.) című, kétszemélyes független színházi darabban, ami egy egyéjszakás kaland utáni reggelről szól. A New York Times kritikusa így írt róla: „És még ha Mr. Sadoski és Amanda Seyfried zavaróan eltérő hangerővel beszélnek is, tagadhatatlan, hogy igazi vonzalom vibrál közöttük, ami időnként veszélyesen ellenállhatatlanná váló lángként lobban fel.” Hamarosan eljegyezték egymást, és 2017. március 21-én megszületett kislányuk, mindkettejük első gyermeke. Amanda már két évvel korábban arról beszélt a médiában, hogy nagyon vágyik egy babára: „Úgy érzem, mintha folyamatosan mennének tönkre a petesejtjeim. Borzasztóan szeretnék anya lenni. Talán nem állok rá készen. Na és? Nem hiszem, hogy bárki készen állna, hiszen a gyerekvállalás mindent megváltoztat. Szeretnék egyet most, egyet meg majd harmincöt és negyven között.” Ez a céltudatosság az élet minden területén jól jön Amandának. Mert egy babaszerű szépségnek, aki pontosan tudja, mit akar, nagyon nehéz ellenállni.

Csábítótól az áldozatig

Tizenegy éves korától modellkedett, gyerekkorától tanult zongorázni és énekelni.

2004-ben debütált a mozivásznon, a Bajos csajok című tinivígjátékban, amit Tina Fey könyvéből írtak. Azóta a karakterek egész palettáját játszotta már el, vicces és naiv, csábító és hűvös, elhagyott és bántalmazott nőket egyaránt alakított.

Egyes filmekben csuklóból teszi tönkre a férfiakat – például a Chloéban, Atom Egoyan rendezésében, ahol David (Liam Neeson) elhagyná a feleségét, Catherine-t (Julianne Moore) a megrögzött hazudozó prostiért, aki aztán a nőre is nagy hatást gyakorol. A Kedves Johnban, Lasse Hallström filmjében Johnnal, azaz Channing Tatummal keveredik nyári kalandba. Az amerikai különleges alakulatnál szolgáló katona halálosan beleszeret, de azt is bevallja, hogy retteg tőle.

A teljes portrét a Nők Lapja Nyár 2018-as számában olvashatjátok el. A magazint június 16-tól keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Horváth Cecília

Fotó: Profimedia