33 négyzetméternyi színkavalkád Barcelonában

Aki valaha járt Barcelonában, az tudja, a városnak ezer arca van. Az egyik legvidámabb a napfényes tengerparti negyed: Barceloneta. Turistaként is varázslatos, de aki itt él és lakik, tudja csak igazán, milyen is valójában. Egy napfényes kicsi lakás a negyed közepén sokat mesélhet nekünk erről.

Szó szerinti fordításban Barcelonata kicsi Barcelonát jelent, hajdan egy halászfalu volt. Egyike annak a négy kerületnek, amik közösen alkotják a Ciutat Vellát, azaz a belvárost. A 18. századig leginkább halászok lakták, azonban a század közepén V. Fülöp rendeletére megépítették a Parc Ciutadellát. Mindenkinek, aki addig a parknak helyet adó területen élt, új hajlék után kellett néznie. A vezetők úgy döntöttek, hogy Barceloneta a legalkalmasabb hely, hogy új otthont biztosítsanak ezeknek az embereknek. A gyári munkásokat, halászokat, családokat, akiket kiszakítottak otthonaikból, sátrakba Barceloneta tengerpartjára költöztették.

Manapság Barceloneta az egyik legnépszerűbb része a katalán városnak. A környéket egyik oldalról a Földközi-tenger, a másikról pedig a Port Vell kikötő határolja. A leginkább turistacsalogató része természetesen a tengerpart, köszönhetően egyszerű megközelíthetőségének, felszereltségének és a hangulatos kis vendéglőknek, bároknak.

A negyed központja a Plaça de la Barceloneta főtér: itt található a Mercat de la Barceloneta, egy nyüzsgő, autentikus katalán piac. A Plaça de la Barceloneta igazi közösségi hely, mélyen bent a terület szívében, kicsit eldugva a turistáktól. Ékessége egy art nouveau stílusban épült gyönyörű ház, egy kis ékszerdoboz, amely kis lakásokat rejt, melyekben a régi Barceloneta és a modern élet tökéletes összhangban él egymással.

QUART DE CASA: HALÁSZOK OTTHONAI

Az épület 1905 körül készült, egy régi, halászok lakta lakóház helyén. A helyiek lakhelyei földszintből és emeletből álló pici házikók voltak, mindegyik 33 m2. Még mindig nagyon sok ilyet találni Barcelonetában, „quart de casá”-nak hívták őket (egy ház negyede), mindegyik ugyanakkora alapterületű, mint az itt bemutatott épület lakása.

„Modernista” stílusban készült, 2000 végén vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos, és akkor nagyon rossz állapotban volt. „Egy reggel Barcelonetában sétáltam, megláttam a házat, azonnal beleszerettem a látványba, és még aznap délután megvettem. Nagyszerű lehetőséget láttam benne, az elhelyezkedése és a sok napfény miatt. Napfényes lakásokból kevés van Barcelonetában, mert nagyon keskenyek az utcák.”

A teljes cikket további csodás fotókkal megtaláljátok a Nők Lapja Enteriőr 2018/1. számában. A magazint április 25-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Fölkl Annamária

Fotó: Erdélyi Gábor