Anthony Hunte egy elvarázsolt kert közepén él Barbados St. Joseph’s megyéjében, a Castle Grant birtokon. Nyitott verandás házának tetején zöldmajmok reggeliznek, ő pedig rumpunccsal és helyi banánkenyérrel kínál annak ellenére, hogy most találkozunk életünkben először. A nála tett látogatás nemcsak kertépítészeti élmény, de bepillantást enged a régi vágású barbadosi vendégszeretetbe is. Oravecz Éva Csilla írása.

Anthony Hunte úgy meséli, hogy a bába, aki az anyja mellett állt 1942. december 18-án a Ballsültetvényen, amikor ő világra jött, fenéken csapta, és annyit mondott: jó kertész lesz belőle. Ha valóban így volt, a bába remek intuícióval rendelkezett, hiszen olyan fi út segített a világra, akit ma országa úgy tart számon, mint aki jelentősen hozzájárult Barbados kertészeti kultúrájának fejlődéséhez. Anthony Hunte tőrőlmetszett kertész, akinek a privát kertje felkeltette a világ minden részéből hozzá érkező kertrajongók érdeklődését, úgyhogy a Hunte’s Gardens ma kötelező turistalátványosságnak számít a szigetországban. Anthony Hunte kertje a Tripadvisor szerint a No.1 turistaprogram Barbadoson, s szerepel a világ legegzotikusabb kertjeit bemutató albumban is.

SZOBROK, BURJÁNZÓ TRÓPUSI NÖVÉNYZET

A hetvenhatodik évében járó, excentrikus barbadosi úr akkor fogad kegyeibe, amikor szemem sem rebben, hogy nem emlékszik pár héttel korábbi elektronikus levelezésünkre, amiben előre jeleztem érkezésemet. Egy német turistacsoportot kalauzol éppen, mondja, és arra kér, nélküle járjam be a szobrokkal és számtalan apró romantikus zegzuggal teli, burjánzó trópusi kertjét, s utána, ha a csoporttal végzett, találkozzunk a háza verandáján. Párommal semmi kifogásunk ellene, hogy a kertben idegenvezető kalauzolása nélkül lazítsunk, hiszen akár egy teljes napot is el tudnánk itt tölteni gond nélkül. A hely tele van rejtett meglepetésekkel: hol egy kosztümös filmek hangulatát árasztó ebédlőre bukkanunk a semmi közepén, hol egy nyújtózkodva vigyorgó Buddha-szoborra, hol egy hátán ejtőző, vizet köpködő levelibékára egy szökőkút szélén. Ez a kert tele van szórva poénokkal.

A HÉT HÉT NAPJÁN, BELEÉRTVE A VASÁRNAPOT IS

Anthony Hunte élő legenda Barbadoson, aki leginkább a Klapka Györgyöt idéző tévéhirdetéseiről híresült el, amelyekben olyan, mára szállóigévé vált kijelentéseket tesz, mint hogy kertje „nyitva a hét hét napján, beleértve a vasárnapot is”. Fehér volta ellenére igazi barbadosi, itt élte le egész életét. Óriási figura, és azon fehérek közé tartozik, akik szolgák leszármazottjaként léptek előre a társadalmi ranglétrán. Házát, ami egy hegytetőn, egy cukornádültetvény közepén áll, még a Castle Grant nevű kastély rusztikus istállójaként használták előző tulajdonosai.

Itt hozta létre álmai kertjét, itt fogadja a világ minden részéről érkező vendégeit, s itt vakkantja brazil asszisztensének az utasításait, hogy a szerencsétlen fiú – akinek nem lehet a főnöke mellett könnyű élete – vigyen arrébb egy cserép orchideát, vagy hozzon nekünk ki a verandára poharakat. A ház bútorai mind a régi ültetvényesek darabjai. Az ő karosszékeikben ülve csodáljuk a pálmafák, rikító tűzvirágfák és a megannyi más trópusi növény sokaságából álló birodalmat, miközben Anthony Hunte keresetlen szavakkal emlegeti az éppen távozó német turistacsoport tagjait.

A cikket teljes terjedelmében a Nők Lapja Kert és Virág 2018-as számában olvashatjátok el, ahol még több mesés képet is találtok a kertről. A magazint március 1-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Hunte’s garden, a szerző felvételei