Ennek a kényelmes és nagyon nőies, a marokkói rijádokra emlékeztető svéd lakásnak Amelia Windell a tulajdonosa, aki kislányával, Lucával Stockholm Sofónak becézett városrészében él. Otthonuk érzéki ötvözete a szép anyagoknak, az eredeti lakberendezési ötleteknek és a harmonikus színeknek.

A rijád egy hagyományos marokkói építkezési forma, amelyben a ház egy belső kert vagy udvar köré épül, a közepén szökőkúttal. Nem éppen ez a stílus jellemzi azt a Stockholm belvárosában található környéket, ahol Amelia Widell él. Ő mégis nagy odaadással engedte át magát a rijádok nagyon légies, könnyed stílusának, ahol a falakat kárpitok és mozaikok borítják, s a színek tobzódása jellemzi a dekorációt.

„Azok az otthonok tetszenek, amelyeknek a stílusa nemzetközi, ugyanakkor visszafogottság jellemzi őket. Nem lehet egyértelműen megmondani róluk, hogy pontosan hol vannak, lehetnek ugyanúgy Párizsban, mint New Yorkban” – mondja Amelia Widell, aki a Meli Meli nevű lakberendező cég tulajdonosa.

Korábban közös üzlete volt az édesapjával, ahol marokkói csempéket és lakberendezési tárgyakat árultak, így Amelia számtalan alkalommal járt a rijádok országában. Mostanában pedig elsősorban Barcelonába, Párizsba és New Yorkba jár inspirációt gyűjteni. Folyamatosan szívja magába a benyomásokat, amelyek hamarosan egy új bútordarabban vagy lakberendezési ötletben öltenek testet.

A stílusos szállodák olyan hatással vannak rá, mint kisgyerekekre az édességboltok. Ha Párizsban tölt egy hetet, vígan és dalolva költözik akár három-négy alkalommal is másik szállodába, csak hogy minél több vizuális élményt szerezzen a látogatása alatt.

A nappaliban, a rózsaszín kanapé felett látható képet Amelia nagymamája, Gunny festette élete vége felé, amikor már komoly betegséggel küzdött. „Fogott egy régebbi festményt, és átfestette mindazzal, ami a keze ügyébe akadt a betegágya körül, legyen az akár rúzs vagy szempillafesték.”

A festmény tárgya az a vidéki hely, ahová Amelia és Gunny nagyi gyakran mentek együtt kirándulni, hogy megcsodálják ott az évszakonként változó virágokat. Néha primulákat láttak, néha hangákat, ahogy az a képen is látható.

A BÁRSONY BOHÉM, MŰVÉSZIES HATÁST KELT

Amelia Stockholm Södermalm nevű körzetében él 5 és fél éves kislányával, Lucával. Anyának és lányának is hatalmas hálószobája van. Ameliáé úgy néz ki, mint egy luxusszálloda lakosztálya. Az ágy magasított, az ágytámla saját tervezésű, a falak színe gyönyörű galambszürke árnyalatú. Egy évvel ezelőtt, amikor a szobát felújították, helyreállították a lakás eredeti alaprajza szerinti beosztást.

Amelia hálószobája mellett így most egy világos nappali áll, amely számtalan gyönyörű színnek ad otthont. A rózsaszín kanapé a háziasszony saját tervezésű, Dahlia elnevezésű modellje, ahogy a Flora fantázianevű ülőpuff is.

„Imádom a virágokat, ezért nevezem el sok bútoromat virágok után” – mondja a tulajdonos- tervező. Bútorainak többségét pamutbársony borítja, egy olyan anyag, ami Amelia szerint kortalan, s egyben szépen is öregszik. „A bársony bohém, művészies hatást kelt, ugyanakkor stílusosnak, különlegesnek tűnik.”

A cikk folytatását további mesés fotókkal együtt keressétek a Nők Lapja Enteriőr 2017-es őszi lapszámában!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Andrea Papini/House Of Pictures