Azonnal beköltöznénk ebbe a több száz éves, észak-spanyolországi álomotthonba

Mediterrán stílus középkori falak között.

Észak-spanyolországi falu a francia határhoz közel, ódon, ezeréves történeteket mesélő utcácskákkal. Itt találjuk ezt a különleges, a középkorban épült házat, ahol egy fiatal, modern család lakik, és tölti meg élettel a több száz éve kialakított tereket.

A falu történelme egészen a 7. századig nyúlik vissza, és szorosan kötődik ehhez az épülethez. A házban található kút volt a falu első kútja, tulajdonképpen e köré épült a település. Egy igazi mediterrán falucska bölcsője a ház, ami a mai napig őrzi a középkor romantikáját.

A HÁZ: TÖBBSZINTŰ BELSŐ TÉR

A jelenlegi tulajdonosok pár éve vásárolták meg a házat. Nagyon megtetszett nekik az épület labirintusjellege, ami abból adódik, hogy három különböző házból építették össze annak idején: a falu régi, 11. században épült parókiájából és két 17. századi építményből. A kút melletti boltív is több száz éves emlék, valamikor a 13. században épült.

Természetesen ennyi idő után és a szükséges felújítások miatt szinte semmi sem maradt meg az eredeti szerkezeti felépítésből, de egy nagyon izgalmas, többszintű belső tér alakult ki, ahol minden egyes boltív és ajtó egy érdekes, új világba vezet. Tényleg igazi labirintus: sosem tudhatjuk, mit rejt a következő ajtó.

A család szerette volna megőrizni azt a rusztikus hangulatot, amit a több száz éves kőfalak és lépcsők őriznek, külön figyelmet szenteltek erre a felújításkor. Ezért például a belső felületek festéséhez chalk paintet használtak – ez a speciális krétafesték a falakra és a bútorokra is régies, vintage hangulatot varázsol. A házban mindenhol, ahol lehetett, megőrizték a kőpadlót, vagy rusztikus csempét, fapadlót választottak a burkoláshoz.

Az ablakok nagy része szintén a régi, boltíves formát őrzi, a legfelső szinten vannak csak modernebb nyílászárók, hogy a melengető mediterrán napfény nagyobb felületen áramolhasson az épületbe.

A Nők Lapja Enteriőr 2017-es tavaszi számában a bútorokról is elárulunk néhány kulisszatitkok, és rengeteg csodás képet láthattok még a házról.

Szöveg: Fölkl Annamária

Fotó: Erdélyi Gábor