Rihanna, a pop legbonyolultabb dívája

Rihanna ma lép fel a Szigeten, ezért róla készült portrénk nem is lehetne aktuálisabb.

Ő az első zenész, aki egymilliónál többet adott el digitális kislemezéből. A Vogue a világ legizgalmasabb divatmúzsájának nevezte. A legnagyobbak vállaltak már vele zenei együttműködést Paul McCartney-tól Eminemen át a Coldplayig. A 28 éves barbadosi lány szorosan a kezében tartja az életét és a karrierjét, a róla kialakult képet azonban alig tudja befolyásolni. Rihanna valósága nagy valószínűséggel köszönőviszonyban sincs a reputációjával.

rihanna

Rihannát a zenéjén túl többek között az teszi különlegessé, hogy azonosnak tűnik önmagával. Nem nehéz vele együtt érezni, mert látszik, hogy kicsoda, és ugyanúgy egyértelműek az erényei, mint a sérülései és a hibái. Ugyanazon megy keresztül, amin a többség keresztülmegy – diszfunkcionális párkapcsolatok során –, ráadásul mindenki szeme láttára hibázik újra és újra. Mégis egészen jól sikerül megőriznie a privát szféráját, s közben nagy lendülettel éli az életét, mint a legtöbb fiatal, nem védekezve és nem mentegetőzve. Aki a szórakoztatóiparban életben akar maradni, annak olyan vastag bőrre van szüksége, mint a rinocérosznak, hogy kivédje a támadásokat. RiRi azonban remekül állja a sarat, és bár a párkapcsolaton belüli erőszak címlaplányát faragták belőle, ő mindennek tűnik, csak áldozatnak nem. Sokszor látszik vadnak, sőt egyenesen őrültnek, máskor meg nem más, csak egy egyszerű lány a Karib-szigetekről.

LÁNY A SZIGETRŐL

Rihanna, azaz teljes nevén Robyn Rihanna Fenty 28 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Barbados fővárosában, Bridgetownban. Olyan szoros, összetartó családban nőtt fel, hogy a bizonyítványát minden nagynénjének és nagybátyjának át kellett vinnie bemutatni, és ha nem tette, azok megjelentek a szülei házánál raportra. A rokonságában mindenki pontosan tudta, mit csinál és hogyan boldogul a másik, és hogy a gyerekek milyen jegyeket kapnak. RiRi jól tanult, mert az édesanyjának fontos volt az iskolai előmenetel, leckeírás után pedig a két öccsével, Rorrey-val és Rajaddel játszott különféle sportokat.

Valójában azonban egészen fiatal korától a zene volt, ami igazán elvarázsolta. Először az olyan reggae-előadók, mint Barrington Levy és Beres Hammond, majd Mariah Carey, Celine Dion és Whitney Houston lettek a bálványai. Rihanna karrierje 2004-ben, 15 éves korában kezdődött, amikor két amerikai lemezproducer – akik mindketten barbadosi nőt vettek feleségül, és rendszeresen vakációztak a karibi szigetországban – meghallotta RiRit énekelni egy helyi tehetségkutatón. Próbafelvételeket készítettek vele, majd magukkal vitték az Egyesült Államokba, ahol az egyik producer, Evan Rogers családjával élt a kezdeti időkben. 2005-ben, 16 éves korában meghallgatta a Def Jam Records vezetője – és Beyoncé férje –, Jay Z, és még aznap aláírta a szerződést a karibi tinédzser lánnyal, amikor találkozott vele.

AZT KERESI, AMI VALÓDI

Azóta 12 év telt el, és Rihannából szinte egy csapásra szupersztár lett. Provokatív, vad, szexi, sokkoló, szemtelen és bajkeverő – nevezték már mindennek. Ugyan akkor tud hallatlanul elegáns is lenni, a hozzá közel állók szerint remek a humora, és még az ellenségei sem állítanák róla, hogy nem őszinte és nem egyenes. Igazi rosszlány hírében áll, bár ő magáról azt gondolja, a legunalmasabb nő a világon. A Vanity Fairnek tavaly októberben adott interjúja szerint munka után mostanában legfőképpen tévézik, imádja a bűnügyi sorozatokat és a Breaking Badet. Leginkább az olyan tévéműsorok kötik le, amelyek valódi, megtörtént eseményeket dolgoznak fel. Rihanna azt szereti, ami valódi, nem pedig csak annak akar látszani.

Érthető, ha nem rajong a kitalált történetekért, hiszen róla is annyi mindent írtak már, aminek köze nem volt a valósághoz. Az utóbbi időkben a pletykalapok összehozták Leonardo DiCaprióval és Lewis Hamiltonnal is, ő azonban váltig állítja, hogy Chris Brownnal volt utoljára valódi párkapcsolata, akivel három évvel azután melegítette fel ismét a viszonyát, hogy a férfi t elítélték Rihanna bántalmazásáért. Azelőtt pedig éppen csak összejött volna Matt Kemppel, a Los Angeles Dodgers baseballcsapat sztárjával, amikor a paparazzók kiszagolták a bimbózó kapcsolatot, és rövid úton tönkretették azt. Amióta Chris Brownnal másodszor is szakított, nem volt hosszabb ideig senkivel.

A portré folytatása a Nők Lapja NYÁR különszámában olvasható tovább – keressétek a magazint a standokon!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Profimedia