Először megy táborba a gyerek? Tippek a felkészüléshez

A kisebbeknek az első napközis, a nagyobbaknak az első ottalvós tábor lehet a nyár egyik csúcspontja. Erre az élményre azonban a szülőknek és a gyerekeknek is készülniük kell.

nlgyerek_tabor

  1. Ha a munkánk miatt muszáj bizonyos szünidei hetekre tábort választani, próbáljunk akkor is úgy sakkozni, hogy a gyerek szíve vágya lehessen az első. Ha egyébként is jár úszni, legyen az úszótábor az első, ha a barátja vagy barátnője szintén menne a természetjáró táborba, akkor engedjük oda – talán még akkor is, ha az kicsit drágább, mint amit mi kinéztünk. Fontos, hogy az első élmény pozitív legyen, a gyerek biztonságban érezze magát, és boldog várakozással készülődjön.
  2. Előfordulhat, hogy a gyerek korábban válik éretté egy táborra, mint azt a szülő gondolná. Az én kisfiam már elsősként megbeszélte két barátjával, hogy ők bizony menni fognak az iskolai sporttáborba, amit a Balaton partjára szervez minden évben a tornatanár. Pedig bennünk fel sem merült, hogy elengednénk egy hét-nyolc évest öt napra rokonok nélkül bárhova, de ő annyira kitartóan kérte, hogy végül beadtuk a derekunkat. Viszont állítottunk néhány követelményt. Meg kellett mutatnia például, hogy képes öt napon át egyedül lezuhanyozni, és a végeredmény egy valóban tiszta gyerek lesz, akinek nem a földön hever a vizes törülközője. Szóval, kicsit teszteltük az önállóságát, és próbáltuk megvilágítani előtte, hogy mi mindent kell majd egyedül intéznie. És persze sokat meséltünk a saját tábori élményeinkről.
  3. Ha már jár közösségbe, esetleg iskolásként ottalvós táborra készül, akkor is elképzelhető, hogy az első búcsúzásnál vagy esténként ugyanúgy sírva fakad, mint az első nap az óvodában vagy az iskolában. Ha csak napi pár órás táborra válunk meg a gyerektől, akkor is csomagoljuk be neki a kedvenc kis plüssállatát, párnáját, rongyát, ami megnyugvást hozhat neki. Iskolás fiúknál azért érdemes kikérni a véleményüket, hogy szeretnék-e a bőröndben tudni a kutyusukat, mert elképzelhető, hogy ők már ezt a többiek előtt cikinek tartanák, míg otthon még boldogan szorítják magukhoz elalváskor.

Szigeti Hajni további tippjeiért lapozzátok fel a Nők Lapja Gyerek különszámát a 72. oldalon!

Szöveg: Szigeti Hajni

Fotó: Europress