Az udvarlási szokások nagyon gyorsan változnak. Míg a negyvenes-ötvenes generáció még fontosnak tartja a virágot, a bókokat, a huszonévesek mindezt idejétmúltnak vagy egyenesen kínosnak érzik.

Valahogyan persze a fiatalabb generációnak is meg kell környékeznie a lányokat, de mintha kevesebb erőt és figyelmet szentelnének erre.

nlszerelem_gavallerok

„Ha tetszik valaki, azért szoktam próbálkozni – meséli a 22 éves, fuvarozással foglalkozó Tamás. – De olyan is előfordult már, hogy egy lány hívott el kávézni, majd azt mondta, nem akar semmi komolyat. Akkor meg minek bohóckodjak az udvarlással? Máskor megtörténik, hogy szép lassan halad előre minden, beszélgetünk, elhívom egy italra, ő eljön, aztán több randi követi egymást, elcsattan a csók, és járni kezdünk. Csakhogy minek ez a nagy felhajtás, ha a tizennégy éves tinilányok versenyre mennek, ki hány fiúval csókolózik egy buliban?”

„Ahhoz, hogy egy férfi udvarolni tudjon, sokféle képességre van szüksége – vélekedik Bokor Judit pszichológus. – Ilyen például a kitartás, a türelem és legfőképp a bizonytalanság tűrésének a képessége. Hiszen az udvarlás a másik megnyeréséről szól, a fi ú nem tudhatja előre, hogy ez sikerülni fog-e vagy sem. Az udvarlás egyben azt is jelenti, hogy kibírom ezt a bizonytalanságot, és esetleg bevállalom az elutasítást is. Úgy tűnik, mintha a mai ember egyre kevésbé lenne képes erre.”

Virágcsokor helyett koncert

A 21 éves Szandra szerint, aki egyetemi hallgató, vannak helyzetek, amikor egyáltalán nem szükséges „udvarolni”, ezt még a lányok sem várják el. A bulikban például, amikor a fiúk-lányok lazán elkezdenek „kavarni” valakivel, és elég egyértelmű, hogy mindkét fél kizárólag szexet akar. Ehhez pedig nem kell sokáig tenni a szépet a másiknak, nincs szükség plusz erőfeszítésre, a lányokat nem kell körbeugrálni, nem szükséges hozzá még bókolni sem, hiszen ők is ezt akarják. Viszont abban az esetben, amikor komoly kapcsolatra vágynak a lányok, akkor elkezdődik valamiféle „udvarlás”, ami nem ugyanazt jelenti, mint régen. A fiúk nem hoznak virágot és bonbont, ez a klasszikus módszer teljesen eltűnt, helyette a fi ú elhívja a lányt egy italra, cukrászdába, ebédelni vagy egy-egy programra. De ilyenkor sem magától értetődő például az, hogy a fiú fizet, ez csak akkor lesz jellemző, ha már kimondták, hogy együtt járnak, ha ők már egy párt alkotnak – mintha a fiúk nem fektetnének bele olyasmibe, ami még nem biztosan az övék.

„A mostani fiatalok másképp tekintenek erre a helyzetre, jobban szét tudják választani az alkalmi kapcsolatokat a komolytól, és ezekben a pár órás együttlétekben a lányok sem ragaszkodnak az udvarlás rituáléjához – magyarázza a pszichológus. – Sőt amikor komolyabban érdeklődnek egymás iránt, rendszeresen találkoznak, akkor is idejétmúltnak érzik a hagyományos udvarlási formákat. Mintha a bókok is kimentek volna a divatból a virágcsokrokkal együtt, ami elég nagy veszteség, és felveti annak a kérdését, hogy egyáltalán mennyire látjuk a másik ember jó oldalát, mennyire vagyunk hajlandóak dicsérni a másikat. A megváltozott szokások a generációk között is félreértéseket szülhetnek. Az a nyák nem értik, miért nem hívják meg a fiúk a lányokat már egy fagyira se.”

Összezavaró női praktikák?

„Szerintem éppen a lányok miatt nincs ma már udvarlás – mondja a harmincas Iván.

Vajon miért gondolja így Iván? Kiderül a Nők Lapja Szerelem különszámának 109. oldalán!

Szöveg: Rist Lilla

Fotó: Getty Images