Kinyitjuk a Batthyány-Schmidt-villa ajtaját, lépjetek be rajta!

Nézzetek körbe velünk egy különleges otthonban a Nap-hegy aljában, ahol a klasszikus minőség a kulcsszava mindennek.

Kálmán Imre operettszerző tiroli házának hű másolata áll a Nap-hegy aljában, amelyben az életéről szóló játékfilm egy részét is forgatták. 1905-ben épült, építésze ugyanaz a Franz Baumgartner, aki az eredeti villát is tervezte, s két éve a történelmi Batthyány-család egyik leszármazottja él benne feleségével és három, a felnőttkor küszöbén álló gyerekükkel.

53 batthiany villa

Amikor az ingatlant 1998-ban a Batthyány-Schmidt házaspár megvásárolta, még három különálló lakás volt a házban. A villa hamisítatlan alpesi hangulatot áraszt, ugyanakkor érezhető rajta a szecesszió hatása is. Az elmúlt húsz évben, mielőtt a család ideköltözött, az ausztrál nagykövetségnek, illetve cégeknek adták bérbe. A két évvel ezelőtt elkezdett, második átalakításkor Batthyány- Schmidt Margit igyekezett az ingatlant a lehetőségek szerint az eredeti állapotába visszaállítani. „A ház egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy minden szegletében találkozni lehet a régi, igazi kézművesmesterek munkájával. Olyan apró finomságokat lehet észrevenni, mint például hogy az ajtók vágása nem egyforma a két oldalon. De a Heidecker-háló is ott látható a kapun, a kerítés készítőjének nevét hirdetve. Ahogy az évek során megtapasztaltam, ahhoz is el kell érnie az embernek egyfajta érettségi szintet, hogy ezekre a részletekre kinyíljon a szeme. Amikor először kezdtünk hozzá az átalakításhoz, harminckét éves voltam, s akkor még úgy gondoltam, nem lesz szükség például az ételliftre, ezért kivetettem, a mai eszemmel viszont már megtartanám. Annak idején a hőbefúvókat is eltüntettem, s ma már azokat sem vetetném ki. Az eredeti ajtókat és ablakokat viszont szerencsére mind megtartottuk, és addig nem is akarok hozzájuk nyúlni, amíg nem találok olyan iparost, aki fel tud nőni a feladathoz. Félek, ha most hozzákezdenénk egy ajtó- és ablakcseréhez, azzal nagyobb kárt csinálnánk, mint hasznot.”

51 batthyany villa

A CSALÁDI DINAMIKÁHOZ SZABVA

Az első, tizennyolc évvel ezelőtti felújítás arról szólt, hogy a négy szinten elhelyezkedő három lakásból csináltak egyetlen nagyot. Az alapelv az volt, hogy az ingatlan családi házként működjön, ám a szuterénben reprezentációs célokat is szolgáló irodákat is kialakítottak mind a férjnek, mind a feleségnek. A gyerekek azonban időközben felnőttek, és a második átalakítás már a család aktuális dinamikáját tükrözi.

Az átalakításról és még néhány érdekességről olvashatsz a cikk folytatásában a Nők Lapja Enteriőr különszámában, régi villákról pedig online összeállításunkban.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Barbay Csaba

Tudtad, hogy a legtöbb cikkünk fizetőkapu mögött van?

Regisztrálj, és nézz meg
5 előfizetői tartalmat
ingyen!