A zöld házak egyre csak szaporodnak, világszerte sokan döntenek úgy, hogy a nap-, a szél- vagy a vízenergia hasznosításával igazi környezetbarát otthont építenek. Ezek közül válogattunk, ami nem volt egyszerű, hiszen egytől egyig lenyűgözőek.

ökoház-merida-mexikó

Meridában, Mexikóban áll a 2010-ben épült otthon, amelynek különlegessége, hogy a kertjében 52 különböző fa és bokorféle található.

ökoház-kent-anglia

A kenti Eco Arch igazi úttörő épület a maga nemében, ugyanis óriási ablakai a nap energiáját a padlóba koncentrálják, így a szobák fűtése és hűtése is szinte teljesen ingyen megoldható.

Hof_1991 001

Első ránézésre talán nem annyira hívogató az Izlandon álló ökootthon, de a belső dizájnnál kifejezetten ügyeltek rá, hogy a praktikum mellett az esztétikumot is megjelenítsék.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Simon Dale A Gyűrűk Ura hobbit házait másolta le, ám saját otthonát kizárólag természetes alapanyagokból építette. Az egész épület alig több mint 1 millió forintba került.

ökoház-függőleges-erdő-milánó

A Milánóban álló zöld ikertornyokat – melyeket függőleges erdőknek is neveznek – azzal a céllal építették, hogy hozzájáruljanak a nagyváros erdősítéséhez. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy több mint 900 fa, 5000 bokor és 10000 talajtakaró aljnövényzet díszíti az épületet.

ökoház-hídház-ausztrália

Ausztráliában, Adelaide-től körülbelül egy órára fekszik a csak hídházként emlegetett épület, mely az erdőn átcsorgó patak fölé épült. Azt gondoljuk, hogy a látvány magáért beszél.

ökoház-huddersfield

A Nyugat Yorkshire-ben található Huddersfield egyik helyi nevezetességének számít a három hálószobás ökoház, mely óriási üvegablakain keresztül hasznosítja a napenergiát.

ökoház-windermere

Nem egy felújított pajtát láthattok a képen, hanem egy Windermere-ben, Angliában található zöld házat, melyet úgy terveztek, hogy szinte beleolvadjon a környezetébe.

ökoház-luxus-faház

Nyilvánvalóan nem ez a világ legnagyobb otthona, de akinek a minimalizmus ugyanolyan fontos, mint a környezetbarát megoldások, az jól érezheti magát egy ehhez hasonló luxus faházban is.

Anna Hoover studio. Grapeview, Washington. Image license: Olson Kundig Architects. © Copyright 2013 Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography. Email: bbenschneider@comcast.net or phone: 206-789-5973.

A Washingtonban álló öko-barát otthon a faházzal ellentétben tágas terekkel rendelkezik, így egy pillanatig sem lehet olyan érzése az embernek, hogy nem fér el.

A Nők Lapja Enteriőr 2016. tavaszi számában, mely április 27-én jelenik meg, egy magyar ökologikus házról is olvashattok.

Szöveg: D. A.

Fotók: Pinterest, architecturaldigest.com, designboom.com, dwell.com