Castel Gandolfóban, a mindenkori pápák szabadtéri templomában kalauzolunk körbe titeket, ahol a padsorok közti folyosó az ókori Róma útjairól származó kővel van kövezve, a főhajó pedig egy vízililiommal benőtt tó, amelyben aranyhalak úszkálnak. Tartsatok velünk!

papa kertje1

A Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidencia, amely az Albanói-tó felett terpeszkedik drámai méltósággal, Rómától 30 kilométerre délre található, és számos korábbi pápa életében szolgált jelentős bázisként.

A hely mai, modern külsejét XI. Piusz pápának köszönheti, aki remek ízléssel alakította át az épületet minden igényt kielégítő, elegáns üdülőhellyé a harmincas években, sőt még egy modell farmot is létrehozott a hozzá tartozó birtokon, hogy friss zöldségekkel, gyümölcsökkel és hússal lássák el innen a vatikáni asztalokat. XXIII. János pápa rendszeresen és előszeretettel tréfálta meg itt a biztonsági szolgálatát, amikor kiszökött a birtokról, hogy a helyiek közé vegyülve élvezze a vidéki élet szépségeit. II. János Pál pápa – egy pápafanatikus rajongó számításai szerint – összeadva öt évet és 16 napot töltött a nyári lakban 16 éves főpapi szolgálatából, és még egy medencét is építtetett az épülethez a hívek nem kis megrökönyödésére és a paparazzók legnagyobb örömére. XVI. Benedek pedig a 2013-as lemondása után hónapokra ide húzódott vissza a nagyközönség tolakodó érdeklődése elől.

papa kertje2

FERENC PÁPA RITKÁN LÁTOGATJA

És mi a helyzet Ferenc pápával? A vidéki semmittevést, úgy tűnik, nem „a nép pápájának” is nevezett Ferencnek találták ki, aki az elmúlt néhány évben mindössze ha öt alkalommal látogatott el a birtokra, és még soha nem maradt éjszakára. Nem csatlakozott tehát azokhoz a pápákhoz, akik jelentős időt töltöttek a pápai kertben imádkozva és rózsafüzért morzsolgatva.

Azonban éppen az ő parancsára – a pápai nyári birtok mindenkori történetében először – 2014-től már látogatókat is fogad ez a különleges atmoszférájú hely, amelyet a jelek szerint nem kíván a maga kis privát pihenőhelyeként használni. A népszerű Ferenc pápa erőteljes óhaja volt, hogy a villa és a kert nagyközönség előtti megnyitásával valami különleges élményt osszon meg a látogatókkal, s hogy ezáltal a hely a továbbiakban inkább a közjót, semmint a pápákat szolgálja.

Ha kíváncsi vagy, mikor látogatható a kert turistaként és még több érdekességet olvasnál a témáról, lapozd fel a Nők Lapja Kert és Virág különszámát!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Puzzlepix, Reuters, Europress