- Egyre nehezebb takarékosan, mégis finomat főzni.
- Az alapanyagok minőségén nem érdemes spórolni.
- Sokat faraghatunk viszont, ha nyitunk a mellőzött húsfélékre, gabonákra.
Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.
Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
1. Brokkolikrémleves kolbászmorzsával
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg brokkoli – 650 Ft
- 1 közepes burgonya – 70 Ft
- 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – 40 Ft
- 1 ek olaj – 40 Ft
- 1 dl tej vagy növényi ital – 120 Ft
- Só, bors – 30 Ft
- 6–8 vékony karika füstölt kolbász – 300 Ft
Elkészítés:
- A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymát és fokhagymát kevés olajon üvegesítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
- Felöntjük kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és 15–18 perc alatt puhára főzzük. Amikor elkészült, beleöntjük a tejet, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.
- A kolbászkarikákat apróra vágjuk, forró serpenyőben morzsásra pirítjuk, és a leves tetejére szórva tálaljuk.
Költség: kb. 1 320 Ft / 4 főre
2. Vagdalt rizibizivel

Kevés finomabb van egy szaftos vagdaltnál (Fotó: Getty Images)
Hozzávalók (4 főre):
- 40 dkg darált sertés vagy pulyka – 1 000 Ft
- 1 tojás – 80 Ft
- 1 szelet kenyér vagy 2 ek zsemlemorzsa – 40 Ft
- 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
- 1 gerezd fokhagyma – 20 Ft
- só, bors, majoránna – 50 Ft
- 1 ek olaj a sütéshez – 40 Ft
- 25 dkg rizs – 260 Ft
- 15 dkg fagyasztott zöldborsó – 180 Ft
- 1 ek olaj – 40 Ft
Elkészítés:
- A vagdalthoz a darált húst összekeverjük az apróra vágott hagymával, fokhagymával, tojással, áztatott kenyérrel vagy morzsával, majd sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük.
- Egy kisebb tepsibe simítjuk, tetejét olajjal megkenjük, és 190 °C-on kb. 35–40 perc alatt készre sütjük.
- Közben a rizst kevés olajon átforgatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel és sóval puhára főzzük.
- Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt pároljuk készre.
Költség: kb. 1 840 Ft / 4 főre
3. „Répatorta” szelet
Hozzávalók (4 főre):
- 20 dkg reszelt répa – 150 Ft
- 15 dkg liszt – 90 Ft
- 2 tojás – 160 Ft
- 8 dkg cukor – 70 Ft
- 1 dl olaj – 90 Ft
- ½ csomag sütőpor – 40 Ft
- 1 tk fahéj – 40 Ft
- 1 narancs reszelt héja (opcionális) – 80 Ft
Elkészítés:
- A tojást a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a reszelt répát.
- A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, fahéj) összekeverjük, majd a répás masszához forgatjuk.
- Egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 °C-on kb. 35–40 perc alatt (tűpróbáig!) megsütjük a répatortát.
Költség: kb. 680 Ft / 4 főre
Teljes költség:
kb. 3 840 Ft / 4 főre
Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod
Kiemelt kép: Getty Images