fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 25. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?
  • Egyre nehezebb takarékosan, mégis finomat főzni.
  • Az alapanyagok minőségén nem érdemes spórolni.
  • Sokat faraghatunk viszont, ha nyitunk a mellőzött húsfélékre, gabonákra.

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Brokkolikrémleves kolbászmorzsával

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg brokkoli – 650 Ft
  • 1 közepes burgonya – 70 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 40 Ft
  • 1 ek olaj – 40 Ft
  • 1 dl tej vagy növényi ital – 120 Ft
  • Só, bors – 30 Ft
  • 6–8 vékony karika füstölt kolbász – 300 Ft

Elkészítés:

  1. A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymát és fokhagymát kevés olajon üvegesítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
  2. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és 15–18 perc alatt puhára főzzük. Amikor elkészült, beleöntjük a tejet, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.
  3. A kolbászkarikákat apróra vágjuk, forró serpenyőben morzsásra pirítjuk, és a leves tetejére szórva tálaljuk. 

Költség: kb. 1 320 Ft / 4 főre

2. Vagdalt rizibizivel

hetvegi-gasztro-1500-alatt-25

Kevés finomabb van egy szaftos vagdaltnál (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg darált sertés vagy pulyka – 1 000 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 1 szelet kenyér vagy 2 ek zsemlemorzsa – 40 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
  • 1 gerezd fokhagyma – 20 Ft
  • só, bors, majoránna – 50 Ft
  • 1 ek olaj a sütéshez – 40 Ft
  • 25 dkg rizs – 260 Ft
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó – 180 Ft
  • 1 ek olaj – 40 Ft

Elkészítés:

  1. A vagdalthoz a darált húst összekeverjük az apróra vágott hagymával, fokhagymával, tojással, áztatott kenyérrel vagy morzsával, majd sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük.
  2. Egy kisebb tepsibe simítjuk, tetejét olajjal megkenjük, és 190 °C-on kb. 35–40 perc alatt készre sütjük.
  3. Közben a rizst kevés olajon átforgatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel és sóval puhára főzzük.
  4. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt pároljuk készre.

Költség: kb. 1 840 Ft / 4 főre

3. „Répatorta” szelet 

Hozzávalók (4 főre):

  • 20 dkg reszelt répa – 150 Ft
  • 15 dkg liszt – 90 Ft
  • 2 tojás – 160 Ft
  • 8 dkg cukor – 70 Ft
  • 1 dl olaj – 90 Ft
  • ½ csomag sütőpor – 40 Ft
  • 1 tk fahéj – 40 Ft
  • 1 narancs reszelt héja (opcionális) – 80 Ft

Elkészítés:

  1. A tojást a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a reszelt répát.
  2. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, fahéj) összekeverjük, majd a répás masszához forgatjuk.
  3. Egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 °C-on kb. 35–40 perc alatt (tűpróbáig!) megsütjük a répatortát.

Költség: kb. 680 Ft / 4 főre

Teljes költség:

kb. 3 840 Ft / 4 főre

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó