Zsenge tavaszi finomság: Spenótos borsófőzelék fűszeres húsgolyóval

Nincs jobb hétköznapi ebéd egy kiadós, finom főzeléknél! Főzés közben figyeljünk arra, hogy a zöldségeket csak kevés vízben pároljuk, így azok íze és vitamintartalma is jobban megmarad. Készítsünk hozzá pikáns húsgolyókat!

HOZZÁVALÓK 4-6 SZEMÉLYRE:

1 gerezd fokhagyma | 20 dkg bébispenót (vagy leveles spenót) | 1 kg fejtett zöldborsó (fagyasztott) | 2 dl víz 1 teáskanál cukor só | 2 teáskanál liszt | 3 dl főzőtejszín

A húsgolyóhoz: 80 dkg darált sertéshús | 3 evőkanál garam masala fűszerkeverék | 2 teáskanál őrölt pirospaprika | 2-3 kávéskanál só | 1 gerezd fokhagyma | fél liter olaj a sütéshez 5-6 evőkanál zsemlemorzsa a húsgolyó forgatásához

1. A főzelékhez a fokhagymát megpucoljuk, a spenótot megmossuk, lecsepegtetjük. (Ha nem bébispenótot használunk, eltávolítjuk a szárát.) 2. A vízbe tesszük a borsót, fedő alatt felforraljuk, majd belekeverjük a sót, a cukrot. A felét kivesszük, összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábasba a maradékhoz. Belekeverjük a spenótot, belereszeljük a fokhagymát. 1-2 percig főzzük, hogy összeessenek a spenótlevelek.
3. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, a főzelékhez adjuk. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, besűrítjük.
4. A feltéthez a darált húst összekeverjük a fűszerekkel. Belereszeljük a fokhagymát, majd az egészet összegyúrjuk. Golyókat formázunk a masszából, megforgatjuk zsemlemorzsában, majd forró olajban, közepes hőfokon megsütjük kb. 8 perc alatt. A húsgolyókkal tálaljuk a főzeléket.

ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
KALÓRIA: 748 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2018/4. számában jelent meg.

Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter