boldog emberek főznek

Ezeket a gasztrokönyveket már most szerezd be a fa alá!

A karácsonyi időszak közeledtével mindenki keresi azt az ajándékot, ami egyszerre személyes és maradandó. A gasztrokönyvek ebben verhetetlenek: inspirálnak, közösséget teremtenek, ízeket és történeteket hoznak az otthonokba.
  • Lassan ideje elkezdeni beszerezni az ajándékokat!
  • A konyha szerelmeseinek sokféle izgalmas kiadványból választhatunk idén.
  • Könyvek gyerekeknek, mentesen étkezőknek, húsimádóknak, a tészta és Budapest szerelmeseinek.

Pár pillanat, és máris nyakunkon a karácsony. Ilyenkor mindenki lázasan keresi azt az ajándékot, ami egyszerre személyes, praktikus és biztosan örömet okoz a megajándékozottnak. A konyhaművészet, étel-ital rajongói számára egy új receptgyűjtemény vagy kulináris kalandozásra hívó kötet nemcsak ajándék, hanem inspiráció, élmény és kikapcsolódás is. Ráadásul azzal, hogy ínycsiklandó recepteteket és ételmeséket adunk konyhatündér családtagunk kezébe, mi is jól járunk!

Mutatunk néhány izgalmas, idei gasztrokönyvet, amelyekkel garantáltan örömet szerezhetünk karácsonyra.

1. Vicky Bennison: Pasta Grannies (Olasz nagymamák titkos házi receptjei), 2025 BookLab Kiadó

A brit gasztroújságíró, Vicky Bennison évek óta járja receptekért Olaszországot. Csupaszív videókon dokumentálja, hogyan készítik a nagymamák (köztük akár kilencven, sőt 100 éves kor feletti asszonyok!) a legfinomabb autentikus tésztaételeket.

A világszerte méltán népszerű (egyébként személyes kedvencem is) Pasta Grannies YouTube-csatorna több mint egymillió követővel büszkélkedhet. A rajongók pedig régóta várták, hogy könyv formájában is otthonukban tudhassák a recepteket.

gasztrokonyvek-karacsonyra

A Pasta Grannies borítója (Fotó: BookLab Kiadó)

A Pasta Grannies (Olasz nagymamák titkos házi receptjei) című könyv az olasz nonnák, azaz nagymamák generációkon át öröklődő házi tésztakészítési tudományába enged bepillantást.

A magyar kiadás idén ősszel 2025-ben látott napvilágot. Úgyhogy most nincs más hátra, mint kötényt kötni, deszkát és nyújófát ragadni és elmerülni az olasz tésztaételek egyszerre komlpex és végtelenül egyszerű világában. Az olasz nagyik nem tréfálnak, ha tésztáról van szó

2. Kalas Györgyi: Méz, dió, csicseri (Őszi-téli főzőskönyv), 2025, Pagony Kiadó

Kalas Györgyi legújabb könyve játékos, mégis szakmailag is értékes szakácskönyv gyerekeknek és szüleiknek. A Méz, dió, csicseri arra ösztönzi a fiatal olvasókat, hogy együtt főzzenek a családdal, miközben észrevétlenül tanulnak is az ételekről.

Kalas Györgyi korábbi gyerekkönyveiben főleg az ételek eredetéről, történetéről mesélt néhány recepttel kiegészítve. Ezúttal azonban valódi szakácskönyvet alkotott tele könnyen elkészíthető, mégis izgalmas receptekkel.

gasztrokonyvek-karacsonyra

A méz, dió, csicseri borítója (Fotó: Pagony Kiadó)

A vidám illusztrációkkal (Horváth Ildi rajzaival) gazdagított kötet receptjei egyszerűek. Viszont a szerző minden fogásba behoz valami különlegességet, amitől az étel túlmutat a hétköznapi változatokon. Mindezt most az ősszel és télen elérhető, színes és változatos alapanyagokkal teszi, így a szezonális szemléletmódot is megtanítja.

A könyv ráadásul nemcsak a gyerekeknek nyújt élményt. A közös főzésbe bekapcsolódó szülők is új ötleteket meríthetnek belőle, a főzés végén pedig együtt élvezheti az egész család a jól megérdemelt finomságokat.

3. Szkladányi András: Fülétől a farkáig – Hazai és nemzetközi ételek belsőségekből, 2025, HVG Kiadó

A Fülétől a farkáig merész és hiánypótló szakácskönyv, amely a belsőségek – az állatok sokszor mellőzött, mégis értékes részei – felhasználását mutatja be.

Szkladányi András séf első önálló kötete arra törekszik, hogy visszaadja e hagyományos alapanyagok rangját. Azt mutatja meg, hogy a belsőségek fenntarthatóbbá teszik a húsevést, változatosabbá az étrendet, ráadásul kiemelkedően magas tápértékkel bírnak.

gasztrokonyvek-karacsonyra

A fülétől a farkáig borítója (Fotó: HVG Kiadó)

A könyv hazai és nemzetközi recepteket sorakoztat fel a resztelt májtól a pájslin át különböző ragukig. Mindeközben részletesen bemutatja a szükséges konyhatechnológiai fogásokat is.

A Fülétől a farkáig így nem pusztán receptgyűjtemény, hanem szemléletformáló kalauz egy fenntartható konyhához, amely újraértelmezi a belsőségek helyét a mindennapi és ünnepi gasztronómiában egyaránt.

4. Mautner Zsófi és Kordos Szabolcs: Budapest gasztro, 2025 21. Század Kiadó

A Budapest gasztro – Titkok, ízek, legendák egyszerre receptkönyv és várostörténeti kalandozás. Mautner Zsófi és Kordos Szabolcs a főváros ikonikus épületeinek történetét kapcsolják össze az azokhoz fűződő ételekkel. Így a város múltját és ízeit párhuzamosan ismerhetjük meg.

gasztrokonyvek-karacsonyra

A Budapest gasztró borítója (Fotó: 21. Század Kiadó)

A kötet olyan különleges fejezeteket idéz fel, mint a City Grill gyorsétteremlánc története, a Múzeumkerthez kötődő kávézó sajátos múltja vagy Blaha Lujza kedvenc fogásának háttere.

A könyv 19 épület és 19 recept mentén vezeti végig az olvasót, a klasszikus pesti konyhától egészen a modern, újragondolt fogásokig.

Mautner személyes emlékei és ízei finom érzelmi réteget adnak a történetekhez, így a kötet egyszerre ismeretterjesztő és hangulatos gasztrokalauz.  Remek ajándék mindenkinek, akit érdekel Budapest múltja és az ehhez kötődő kulináris örökség.

5. Letitia Clark: La Vita e Dolce – Olasz desszertek, 2025 BookLab Kiadó

Letitia Clark gasztronómiai író és séf több mint 80 recepttel és személyes történettel repíti el az olvasót Szardínia napsütötte tájaira. A La Vita e Dolce – Olasz desszertek című kötetben megelevenedik az olasz dolce vita hangulata.

A  frissen főzött eszpresszó mellé kínált ropogós biscotti, az egész évben kedvelt hűs gelato, a krémes tiramisu, a citrusos illatú, Camparival megbolondított torták, a gazdagon töltött bomboloni fánkok és ricottás finomságok…

gasztrokonyvek-karacsonyra

A la vita é dolce borítója (Fotó: BookLab Kiadó)

Mind hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonunkba is emlékezetes, édes pillanatokat csempésszünk.

Clark desszertjeiben ötvözi a klasszikus olasz hagyományokat a saját kreativitásával. Így a tradicionális receptek modern csavarral jelennek meg.

A könyv különlegessége, hogy nem pusztán recepteket tartalmaz: a La Vita e Dolce egyszerre szakácskönyv és életigenlő kulturális utazás is, hiszen az édességeken keresztül az olasz életöröm filozófiáját közvetíti.

6. Nemes Dóra: Mentes Anyu expressz szakácskönyve, 2025, Ezeregy kiadó

A Mentes Anyu expressz szakácskönyve a hétköznapok legnagyobb kihívására ad választ: Hogyan főzzünk gyorsan, mentesen mégis kiegyensúlyozottan. Az ötven recept mindegyike 15–30 perc alatt elkészül, és dietetikus szakmai támogatással született, így biztos alapot ad a tudatos, ugyanakkor időtakarékos konyhához.

 

gasztrokonyvek-karacsonyra

A Mentes Anyu expressz szakécskönyve borítója (Fotó: Ezeregy Kiadó)

A fogások bőven használnak zöldségeket, hüvelyeseket, teljes értékű gabonákat és növényi fehérjét, miközben mentesített klasszikusokat és világkonyhás inspirációkat is kínálnak. A matchás zabpalacsinta, a Buddha-tál vagy a gyors bolognai mellett villámlevesek, saláták és expressz desszertek is helyet kapnak.

A receptek könnyen variálhatók, így az 50 fogás jóval több lehetőséget rejt magában — azoknak is, akik ételérzékenységgel élnek, és azoknak is, akik csak gyors, finom és tápláló megoldásokat keresnek a mindennapokra

Már kapható a Nők Lapja különleges kiadványa: Nők Lapja 100 Legjobb Könyv 2025 bookazine!  Beleshetsz a könyvkiadás kulisszái mögé, izgalmas íróportrék, friss olvasmányajánlók és exkluzív kortárs novellák várnak a bookazine oldalain, és az is kiderül, kik kapták az idei Nők Lapja Irodalmi Díjakat.

100 legjobb könyv bookazine

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó