A különféle krémlikőrök az ünnepi időszak legkedveltebb italai közé tartoznak, mert ízesek, és már illatukkal egyből karácsonyi hangulatban hoznak.
Az ilyenkor készült italok többnyire mézédesek és alkoholtartalmuk is általában magasabb: ezekből nem sokat kell inni, inkább egyfajta desszertként fogyasztjuk őket.
Karácsonyra készülve nemcsak saját fogyasztásra érdemes likőrt készíteni, de ajándékba is. A gasztroajándék nemcsak finom, de arról is tanúskodik, hogy készítője energiát áldozott arra, akit meglep a finomsággal.
Mai hétvégi gasztrónkban 3 isteni krémlikőr receptet hozunk. A likőrök otthon is könnyen elkészíthetők, és még arra is van idő, hogy a hűtőben összeérjenek az ízek.
Stollenlikőr
Hozzávalók 1 darab 8 dl-es üveghez:
- 2 dl mandulatej (helyettesíthető tejjel)
- 12 dkg barna nádcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál mézeskalácsfűszer
- 3 dl barna rum
- 2 dl kávé
1. A mandulatejet megmelegítjük, feloldjuk benne a cukrot, hozzáadjuk a fűszereket, majd a kávét, összemelegítjük pár perc alatt.
2. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot, és üvegbe töltjük. Melegen vagy hidegen is kínálhatjuk. Hűtőben tároljuk, néhány hétig biztosan eláll.
Hagyományos tojáslikőr
Hozzávalók 1 üveghez:
- 5 db tojássárgája
- 5 dl habtejszín
- 50 g cukor
- 3.5 dl fehér rum
- 1.5 dl tej
- 1 db vanília
- 1 db fahéjrúd
- 0.3 db szerecsendió
A hagyományos tojáslikőr receptleírásáért kattints!
Vegán krémlikőr
Hozzávalók 1 üveghez:
- 2 dl whiskey
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek vanília kivonat
- 6 ek juharszirup
- 1 teáskanál instant kávé
- fahéj ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- kardamom ízlés szerint
- 3 dl kókusztej
- 3 dl növényi tej (kesutej)
A vegán krémlikőr receptleírásáért kattints!
Krémlikőr – mértékkel
Az ünnepi időszakban jellemzően több alkoholt fogyasztunk, mint az év többi részében, és ezzel – míg az alkoholfogyasztás is egyfajta kulináris élményként jelenik meg – semmi baj nincs. Fontos ugyanakkor, hogy a karácsonyi időszak se szóljon mértéktelenségről.
Szeretteink, barátaink körében ideális esetben akkor is jól érezzük magunkat, ha nem fogyasztunk nagy mennyiségű alkoholt. Ha egy társaságban mindenképpen alkoholfogyasztásra van szükségünk ahhoz, hogy feloldódjunk, lehet, hogy érdemes átgondolni, jó helyen vagyunk-e.
Múlt heti hétvégi gasztrónkat már olvastad?
Kiemelt kép: Getty Images