hétvégi gasztró póréhagyma

Hétvégi gasztró: 3 ínycsiklandó recept póréhagymával

A zöldségszegény időszakokban legyünk kreatívabbak és nyissunk például a hagymafélék felé is.

Novemberre már viszonylag szűkös az a szezonális zöldség-gyümölcs kínálat, amiből válogathatunk. Ezért érdemes figyelmünket azokra az alapanyagokra fordítani, akiket az év többi részében nem főszereplőként tartunk számon. 

Vegyük (és együk) például a póréhagymát! Az év nagy részében legfeljebb krumplival dúsított krémlevesnek, vagy körözöttes, zsíros fenyér feltétjeként gondolunk rá, pedig annyival többet tud ennél. Ma három olyan receptet hozunk, ami hagyja dominálni a póréhagyma remek ízét!

Zöld minestrone cukkinivel, spenóttal, kelkáposztával 

hetvegi-gasztro-porehagyma

Zöld minestrone cukkinivel, spenóttal, kelkáposztával (Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 cm-es póréhagyma
  • 10 levél zöld kelkáposzta
  • 20 dkg cukkini
  • 2 liter leszűrt zöldségleves
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg leveles spenót

1. A póréhagymát, a kelkáposztát és a cukkinit metéltre vágjuk. A zöldséglevest felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, sózzuk, majd beletesszük a metéltre vágott zöldségeket.

2. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a spenótot is. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt állni hagyjuk 10 percet, majd fogyasztjuk.

Póréhagymás csirkeragu sárgarépapürével és kéksajttal 

hetvegi-gasztro-porehagyma

Póréhagymás csirkeragu sárgarépapürével és kéksajttal (Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg filézett csirkecomb
  • 3 cm-es friss gyömbérdarab
  • 1 hosszú szál póréhagyma a zöld részével együtt
  • 3-4 evőkanál étolaj
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg kéksajt

A püréhez:

  • 1 kg sárgarépa
  • 10 dkg vaj
  • kevés cukor
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér

1. A gyömbért megtisztítjuk, felaprítjuk, a póréhagymát vastagabb karikákra vágjuk. A csirkecombfilét felkockázzuk.
2. A vaj és az olaj keverékén erős lángon megpirítjuk a húst, majd mikor világosbarna színt kapott, hozzáadjuk a gyömbért és a póréhagymát, kb. 4-5 percig főzzük. Sózzuk.
3. A hámozott, feldarabolt sárgarépát sós-cukros vízben puhára főzzük, majd leszűrjük (a levéből félreteszünk 1-2 decit.) Pürésítjük a vajjal és a gyömbérporral, ha túl sűrű, hígítjuk a félretett főzőlével.
4. Egy tepsi aljára terítjük a csirkeragut, rákenjük a sárgarépapürét, megszórjuk a morzsolt kéksajttal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Sonkás, sajtos, póréhagymás tésztacsónak 

hetvegi-gasztro-porehagyma

Sonkás, sajtos, póréhagymás tésztacsónak (Recept: Hernyák Tomi, Fotó: Gyugyi Péter)

Hozzávalók 4 darabhoz:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 3,5 dl langyos víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1-2 evőkanál olaj

A besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dkg liszt
  • 3-4 dl tej
  • 15 dkg gouda sajt (helyettesíthető edamival, trappistával), reszelve

A töltelékhez:

  • 30 dkg főtt sonka (pl. gépsonka)
  • 1 szál póréhagyma
  • bors

1. A tészta hozzávalóit keverőtálba mérjük, kézzel vagy robotgéppel kidagasztjuk, majd letakarva, szobahőmérsékleten kb. 1 órát kelesztjük. Ha nem használjuk fel azonnal, hűtőbe tesszük, és sütés előtt 2 órával kivesszük.

2. Ha azonnal elkészítjük, négy egyforma golyót formázunk belőle, és letakarva 15 percet pihentetjük.

3. Közben elkészítjük a besamelt: serpenyőben felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk a tört borsot, sót, szerecsendiót, reszelt fokhagymát, majd fél perc múlva a lisztet, megfuttatjuk rajta. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, kézi habverővel folyamatosan csomómentesre keverjük. Amikor kellően besűrűsödött, beleolvasztjuk a reszelt sajt felét, és levesszük a tűzről.

4. A töltelékhez a sonkát felkockázzuk, a póréhagymát finomra vágjuk.

5. A tésztabucikat kb. 1 cm vastagra nyújtjuk (inkább ovális formájúak legyenek). A két végük lesz a csónak orra, így a „hajótest” széleit a kezünkkel feltkerjük, felcsipkedjük.

6. Elosztjuk bennük sonkát, a póréhagymát, ráöntjük a sajtos besamelt, majd a tetejét megszórjuk a maradék sajttal. 220 ºC-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szépen megpirul a sajt (15-20 perc).

Miért éppen a póréhagyma? 

A póréhagyma az egyik legősibb haszonnövény, amit már az ókori Egyiptomban is igen nagyra becsültek. Lágyabb, édeskésebb ízével kitűnik a hagymafélék közül, és sokféle étel ízesítésére használják. A póréhagyma fehér szára és zöld levelei egyaránt ehetőek. A póréhagyma egy sor jótékony hatással bír, hiszen gazdag C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban is. Rendkívül sokoldalú alapanyag: levesek, mártások, piték és főzelékek készítéséhez is tökéletes.

Egyszerűen termeszthető növény, amely mérsékelt éghajlaton jól érzi magát. Tárolása egyszerű, hűtőszekrényben is hosszú ideig friss marad. A fenntartható étrendben is fontos szerepet kaphat, mivel termesztése kevés erőforrást igényel.

Együnk belőle szezonban annyit, amennyit csak bírunk! 

Kapcsolódó: A múlt heti hétvégi gasztró a gesztenyéről szólt!

Kiemelt kép: Getty Images