- A sütés-főzés sokak számára olyan rutin, ami hétköznapisága ellenére rengeteg örömmel és kreativitással jár – akár gyors vacsorát dobunk össze, akár ünnepi menüt készítünk a családnak.
- Nem véletlen, hogy az ételkészítésre sokan tekintenek terápiás tevékenységként.
- Te mennyire szeretsz konyhatündérkedni? Lenti kvízünkből kiderül!
Rohanó és zavaros világunkban a konyha olyan szentély lehet, ahol kézbe vehetjük az irányítást, és ahol nemcsak a testünket, de a lelkünket is táplálhatjuk. Az étel és a főzés ugyanis túlmutatnak a puszta létfenntartáson, hiszen az éhség csillapítása mellett egyúttal emlékeket, történeteket és közösségi élményeket is jelentenek.
Sőt, a konyhai tevékenységekre egyfajta meditációként is tekinthetünk, ami a finom falatok ígéretével kecsegtet, és ami lelassulásra, összpontosításra késztet – a lelkes konyhatündérek régóta tisztában vannak a gasztronómia terápiás erejével.

A sütés-főzés apró örömei segítenek lelassulni és feltöltődni a mindennapokon (fotó: Getty Images)
Nem véletlen, hogy a terápiás módszerek bővülő sorát a kulináris művészetterápia is erősíti, amit ma már számos helyen alkalmaznak a depresszió, a szorongás, az étkezési zavarok, az ADHD és a különféle függőségek kezelésének részeként.
Kapcsolódó: Mennyire vagy konyhatündér? – Alap főzési fortélyok
Az egyik legnyilvánvalóbb kapcsolat a sütés-főzés és a mentális egészség között a táplálkozás. Amit megeszünk, az közvetlenül hat a közérzetünkre és az energiaszintünkre is. De a főzés élménye valójában ennél is többet ad. Amikor inspirálódunk, kigondolunk, a hozzávalókat aprítjuk, fűszerezzük, majd a kész fogást másokkal is megosztjuk, harmóniát és békét csempészhetünk még a legszürkébb hétköznapokba is.
Felismered az ételeket, ha csak a hozzávalókat látod?
A sütés-főzés szeretete számodra is fontos? Akkor mai kvízünk neked szól! A feladat egyszerű: a hozzávalók listájából kell kitalálnod, milyen hagyományos fogásokra gondolunk. Garantáljuk, hogy a kérdéseink illatokat, ízeket és megannyi gyerekkori emléket és előcsalogatnak majd!
Készen állsz? Rajta!
Kapcsolódó: Melyik hozzávaló NEM kell a magyaros ételekbe?
Kiemelt kép: lecsó (Getty Images)
A kvíz fotója: rántott oldalas káposztasalátával és krumplipürével (recept: Balázs Barbi, fotó: Körmendi Imre/Nők Lapja Konyha)