Mikor ettél utoljára igazi, aludttejes prószát vagy tepsis dödöllét? Ha a gyerekkor illatai ugranak be ezekről, jó hírünk van: a népi magyar konyha reneszánszát éli. Nemcsak vidéki gasztronómiai rendezvényeken, hanem menő városi bisztrók étlapján is egyre gyakrabban bukkannak fel olyan fogások, amik évtizedekig a „nagymama konyhájában” maradtak.
Most újra trendi lett, ami régi – csak másként tálalva. A lapcsánka, prósza, gánica, slambuc vagy haluska nevű ételek nemcsak finomak, de egy-egy térség ízlésvilágát, gasztronómiai örökségét is hordozzák. Az Alföld pásztorételei, a Dunántúl lisztes fogásai vagy az északi régiók fánkjai mind arról mesélnek, hogyan lehetett kevés alapanyagból is táplálót, laktatót és finomat főzni.

Ezt mindannyian felismerjük, de mi a helyzet a gánicával vagy a slambuccal? Kvízünkből kiderül! (Fotó: Getty Images)
A népies ételek újrafelfedezése nemcsak nosztalgikus kaland, hanem valódi kulturális élmény is. Miközben a világkonyhák hódítanak, egyre inkább visszatérünk a gyökerekhez is. A fenntarthatóságra törekvő konyhákban ismét előtérbe kerülnek a szezonális, hazai alapanyagok, és egyre többen fedezik fel újra a sertészsír, a házi tejföl vagy a kukoricaliszt sokoldalúságát.
Kapcsolódó: Ételek népies elnevezései kvíz – 1. rész
Régi magyar ételek kvíz
Ez a kvíz nemcsak játék, hanem gasztrotörténeti utazás is. Tedd próbára magad: felismered, melyik hagyományos ételről van szó? Vagy vajon tisztában vagy vele, hogy melyik étel készül krumpliból, és melyik nem?
Kiemelt kép: Fortepan/Chuckyeager tumblr