Amióta Frances Mayes felújította félig romos villáját a Napsütötte Toszkána című könyv lapjain, hogy később Diane Lane emlékezetes alakításában újraéljük az olasz kalandot, mindenki vágyik egy darabka Toszkánára. Ha valahol félúton Raoul Bova is felbukkan, dupla öröm, ha nem, akkor megelégszünk egy falat langyos burratával, egy szívből jövő buongiornóval és tulajdonképpen bármivel, aminek köze van a márványhoz.
A több millió lakosú európai régió nemcsak földrajzilag helyezkedik el az ország közepén, hanem kulturálisan is központi helyen áll.
Lankás dombok, gyönyörű strandok, múzeumok, történelem, irodalom, bor és művészet, hogy is lehetne ellenállni ennek a kombinációnak?
Toszkána hemzseg a csodálni való természeti tájaktól, a régió több mint 120 védett természetvédelmi területnek ad otthont. A szőlővidékektől, olaj- és ciprusfáktól hullámzó táj mellett legalább olyan híres az Apuan-Alpok, ahol hó helyett fehér márvány borítja a hatalmas hegyoldalakat. Az „olasz fehér aranynak” is nevezett márványt már az etruszkok és rómaiak is használták építkezésekhez és szobrászathoz, és Michelangelo remekműve, a Dávid szobor is ebből az anyagból született.
Minden sarkon varázslat
Az olasz kultúra bölcsőjének sem túlzás nevezni a régiót, hiszen innen indult világhódító útjára a reneszánsz a 14. században. Akkortájt a minden szempontból hatalmas Medici-ház uralkodott a Firenzei Köztársaságban, amely az akkori Európa egyik legfontosabb városa volt. A történelem híres dinasztiája páratlan kulturális örökséget hagyott hátra. Vagyonuk és pozíciójuk révén soha nem látott szintre emelték a művészetet és a tudományt.
Giotto, Leonardo, Michelangelo és számos más nagyságnak köszönhetően lépten-nyomon csodákra bukkanunk Toszkánában.
Nincs olyan kisváros vagy falu, ahol ne találkoznánk valamilyen építészeti vagy kulturális remekművel.
A természettel, művészettel, filozófiával egy szinten kell megemlítenünk az olasz konyhát is, ami egész évben rajongásra ad okot. A vacsorával ne siessünk, a fél nyolcas időpont szinte bántóan korainak számít. Érdemes egy helyi trattoriát választani a gasztronómiai örömökhöz, ahol két olasz szó után máris azt gondolják, hogy a nyelv ismerői vagyunk. És ahol garantáltan a kecske nevét is tudják, aminek a tejéből a sajt készült.
A teljesség igénye nélkül nézzük, miért muszáj egyszer mindenkinek eljutnia Toszkánába!





Minden idők legjobb utazós regényei, nemcsak világjáróknak
Kiemelt kép: Nők Lapja
A galéria képei: Nők Lapja