népviselet

Kvíz: Lajbi, szokmány, pendely – Ismered a ruhák népies elnevezéseit?

Alföldi, felföldi, dunántúli, erdélyi, kalocsai, hollókői, matyóföldi – ahányféle tájegység és település, annyiféle alakot öltött a hagyományos magyar népviselet. De vajon emlékszünk-e a ruhák neveire?
  • A régi időkben mást jelentett az öltözködés, mint manapság.
  • A hagyományos magyar népviselet bizonyos elemei napjainkban is népszerűek.
  • Kvízünk segítségével kiderítheted, hogy mennyire ismered a régi ruhák népies elnevezéseit!

Ami a hagyományos népviseletet illeti, a díszítés és a színek az életkorról, a családi állapotról és a státuszról is árulkodtak – sokkal nyilvánvalóbban, mint napjainkban –, gondoljunk csak a házasodni vágyó ifjú leányokra, akik színes, látványos fejpántot viselve tudatták ártatlanságukat a környék legényeivel. 

De annak idején fontos szempont volt a tartósság is, így teljesen hétköznapi dolognak számított, ha egy-egy régebbi – természetesen kézzel készült – ruhaneműt a fiatalabb generáció tagjai is viseltek. Ami mai szemmel nézve igencsak szokatlannak tűnik a fast fashion világában, ahol szélsebesen követik egymást a trendek, és ahol az outfit, basic, crop top, jorts, baggy, skinny és oversize megkerülhetetlen kifejezések a divatiparban.

Nők Lapja kvíz: Ismered az időjárással kapcsolatos népi jóslatokat?

Bár a nyelv és a divat változásával az öltözködéssel kapcsolatos szokásaink is átalakultak, ugyanakkor a magyar népviselet bizonyos elemei ma is népszerűek. 200 éves múltra visszatekintő Hungarikumunk, az UNESCO világörökségi listáján is nyilvántartott matyó hímzés emblematikus, egyedi motívumai a külföldi divattervezők kreációiról is visszaköszönhetnek ránk, és biztosan vannak emlékeink Nicole Kidmanről, akit pár évvel ezelőtt álomszép kalocsai mintás ruhában is láthattuk már (amit nem mellesleg Lukács Judit magyar tervező készített.)

matyó népviselet

Mezőkövesdi lányok matyó népviseletben 1932-ben (fotó: Fortepan/Fortepan)

Nők Lapja kvíz: Ismered a ruhák népies elnevezéseit?

Mai Nők Lapja kvízünkben teszünk egy kis kitérőt a múltba, és felidézzük azokat a ruhadarabokat, amelyek egykor teljesen hétköznapi viseletnek számítottak. Vajon tudod a nevüket? Most kiderítheted! 

Kvíz: Ismered a ruhák népies elnevezéseit?

népviselet

Jöhet még egy Nők Lapja kvíz? Szuper! Kattints tovább, és teszteld, hogy mennyire ismered a régi magyar szavakat, mondásokat!

Kiemelt kép: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége
Tesztfotó: Fortepan / Keveházi János