könyvadaptációk 2024 nyár

5 könyvadaptáció, melyet nagyon várunk a nyárra

Könyvmolyként kedvünkre válogathatunk a filmmegjelenések kínálatába bekerülő adaptációs premierek között. Mutatjuk, milyen filmeket várunk a nyáron.

Hogy képesek legyenek tartani a nézők kegyeiért folytatott versenyt, a streaming-szolgáltatók, sőt, maga Hollywood is úgy döntött, biztosra megy, vagyis egyre gyakrabban nyúl irodalmi ihletforrásokhoz, az olvasók szívét már megnyerő sikerkönyvekhez.

Hála ennek az áldásos tendenciának, könyvmolyként ma már nem csupán azt szemlézhetjük, kedvenc történetünkből vajon készül-e filmfeldolgozás, hanem kedvünkre válogathatunk a filmmegjelenések kínálatába bekerülő adaptációs premierek között.

Idén már láthattuk így többek között A Dűnét, Frank Herbert nagysikerű sci-fi sorozatának folytatásos moziverzióját, de sorra került a képernyőn Harlan Coben Nem versz át, Amor Towles Egy úr Moszkvában, David Nicholls Egy nap, Cixin Liu A háromtest-probléma című könyve, illetve az Argylle is Elly Conway-tól (róla sokáig azt hitték, tulajdonképpen nem más, mint Taylor Swift, csak álnéven).

Amíg tart a televíziós tartalomdömping, addig szinte biztosak lehetünk benne, hogy könyvespolcunk kiemelt darabjaiból garantáltan filmes feldolgozás lesz, úgy mint az alábbi bestsellerekből is, melyek még a nyár folyamán tiszteletüket teszik besötétített szobáinkban vagy a hűvös mozitermekben. 

1. Laura Lippman: Asszony a tóban

Asszony a tóban

Az Apple TV+ ajánlójában még csak néhány képkockányit láthattunk a Natalie Portmannel forgatott adaptációból, de az biztos, hogy Laura Lippman true crime regényének sorozatverziója idén júliusban debütál az említett platformon. A könyv 2019-ben jelent meg a detektívtörténetekben utazó, Agatha-díjas amerikai újságírótól, aki több mint 20 krimiregénnyel a háta mögött már otthonosan mozog a megoldatlan rejtélyek világában.

Lady in the Lake című művét két 1969-es baltimore-i haláleset ihlette, egy mindössze 11 esztendős kislány meggyilkolása és egy 33 éves fekete nő titokzatos halálesete, melynek a baltimore-i Sun újság riportere ered a nyomába. A televíziós minisorozatban Natalie Portman karaktere, Maddie Schwartz oknyomozó riporterré avanzsál, hogy felgöngyölítse az ügyet, miközben a háttérben felsejlik előttünk a rasszizmussal és nőgyűlölettel tarkított ’60-as évek Amerikája.
A produkció 2024. július 19-én debütál az Apple TV+ platformon. 

2. Colleen Hoover: Velünk véget ér

Velünk véget ér

Milliós példányszám, Goodreads Choice Award-díj, kritikai elismerések és megannyi fordítás világszerte. Colleen Hoover BookTok szenzációja megállíthatatlan, így nem is volt kérdés, hogy hamarosan adaptációként is viszont láthatjuk, méghozzá olyan nevekkel, mint Blake Lively és Justin Baldoni (aki rendezőként is részt vesz a produkcióban).

A Velünk véget ér sorozat első kötete eredetileg 2016-ban jelent meg, ám a TikTok könyvmolyszekciójának hála 2021-re elsöprő népszerűségre tett szert, így a 2022-es évet már a New York Times bestsellerlistáján nyitotta. Ehhez egyébként központi témája is nagyban hozzájárult, ugyanis

a regény Lily Bloom szerelmi életének mélységeit és magasságait ábrázolja, árnyalt képet adva egy bántalmazó kapcsolat mérgező természetéről. 

Lily Bloom már egyetemet végzett és Bostonba költözött, ahol saját vállalkozásba kezdett, de még mindig kísértik a múltbéli emlékképek: úgy nőtt fel, hogy végignézte, apja bántalmazza szeretett édesanyját.

Amikor szikrázni kezd a levegő közte és a jóképű idegsebész, Ryle Kincaid között, Lily életében hirtelen minden túl szép lesz ahhoz, hogy igaz legyen – Ryle esküvőjük után érzelmi és fizikai terrorban tartja a nőt. A dolgok akkor kezdenek megváltozni, amikor Lily régi szerelme, Atlas újra belép az életébe.
A könyvadaptáció augusztus 9-én érkezik a mozikba.

3. A. M. Shine: A figyelők

A figyelők

„Ez az erdő egyetlenegy térképen sincs rajta” – így kezdődik A.M. Shine Írország nyugati partvidékén játszódó, természetfeletti horrorregényének fülszövege, mely mondat már önmagában elég, hogy az érzékenyebb lelkületűek megrémüljenek. A legendás thrillerrendező, M. Night Shyamalan lánya, Ishana Night Shyamalan úgy gondolta, ideje apja nyomdokaiba lépnie, és a A figyelők című regény tökéletes alapanyag lesz egy debütáló adaptációhoz.

A történet szerint a magára maradt lány, Mina betéved egy sűrű rengetegbe, ahol egy női hang arra inti, keressen menedéket a fák között megbújó betonbunkerben. Mina három ismeretlen társaságában egy üvegfalú helyiségben találja magát, amelynek lámpája alkonyatkor lép működésbe.

Ekkor jelennek meg az erdőben a figyelők, hogy a falon túlról tanulmányozzák emberi foglyaikat, és aki nem tér vissza időben a bunkerbe, arra rettenetes sors vár. A. M. Shine bemutatkozó horrorregénye M. Night Shyamalan produceri felügyelete alatt érkezik a vászonra, méghozzá Dakota Fanninggel a főszerepben június 13-án. 

4. Crockett Johnson: Harold és a lila varázskréta

Harold és a lila varázskréta

Bár magyar fordításban a kötet nem jelent meg, a Crockett Johnson Harold és a lila varázskréta című könyve alapján készült rajzfilmsorozatot Magyarországon is sugározta a televízió a 2000-es években. A mese egy Harold nevű négyéves fiúcskáról szó, aki egyik este felkerekedik, hogy kék pizsamájában sétára induljon a tündöklő holdfényben.

Ám képzelete, hála egy túlméretezett lila zsírkrétának, messzire repíti, a varázslatos írószerrel pedig maga köré egy szépséggel, színekkel és kalandokkal teli világot teremt.

Az eredetileg 1955-ben megjelent kötet az évtizedek során mit sem veszített bájából, a valóra vált álmok témája pedig napjaink gyermekeinek is tartogat mesés útravalót.

A 2001-ben Primetime Emmy-díjat nyert tévéadaptáció filmfeldolgozásában Harold már felnőtt, de varázslatos lila zsírkrétáját még mindig magánál hordja. Egy napon aztán úgy dönt, ideje kirajzolnia magát a mesekönyvből, és új kalandok reményében átlépni a való világba. A főszereplők bőrébe Zooey Deschanel és Zachary Levi bújik majd az augusztusban érkező filmben. 

5. Julia Quinn: Mr. Bridgerton csábítása – Colin története

Mr. Bridgerton csábítása: Colin története

Természetesen nem kerülte el a figyelmünket, hogy május 16-án már debütált a Julia Quinn történelmi romantikus regényei alapján készült sikersorozat folytatása a Netflixen, ám a zárórészekre még várnunk kell nyárig, pontosabban június 13-ig. Penelope és Colin története a premierdátum óta minden létező sorozatrekordot megdöntött, világszerte 45 millióan voltak kíváncsiak a régenskor szerelmi intrikáira az elmúlt napokban és még messze a történet vége. 

A harmadik évad rendhagyó módon a könyvsorozat negyedik kötetének cselekményét dolgozza föl, de addig is, amíg várunk az újabb részekre, feleleveníthetjük a korábbi két évad eseményeit vagy a Sarolta királynő fiatalkorát részletező spin-off sorozatot. A regényfolyam valamennyi kötete egy-egy Bridgerton-testvér boldogulását követi a házassági piacon, így ha nem szeretnénk 2034-ig várni, amíg Shonda Rhimes leszállítja nekünk a további évadokat, üljünk neki ezen a nyáron a lebilincselő könyvsorozatnak is. 

Kiemelt kép: Netflix, Columbia Pictures; noklapja.hu

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!

könyvklub