Jöhet néhány emlékezetes filmes aranyköpés? No, Béláim, akkor gondolkodjunk!

A filmes poénokból és életigazságokból született szállóigék, párbeszédek oly annyira természetes részét képezik a szókészletünknek, hogy sokszor azt sem tudjuk pontosan, hol hallhattuk először az ikonikus, automatikusan, manapság sokszor mémek formájában is használt szófordulatokat – amelyeket egészen biztos, hogy az unokáink is hallani fognak.

Hála a Monty Python társulatnak, ott van például a Brian élete című filmvígjáték, amiből idén 45 éve idézünk előszeretettel („Dobjátok a padlóla le!”). De 35 éve azt is tudjuk, hogy „Babyt senki sem ültetheti a sarokba”, az Ovizsaru 33 évvel ezelőtt világosított fel bennünket arról, hogy mije van a fiúknak, és mije a lányoknak, 34 éve pedig egyetlen szeretet ünnepe sem telhet el „Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!” nélkül.   

Nők Lapja kvíz: felismered kép alapján a magyar animációs filmeket?

Aranyköpésekből szerencsére pedig hazai fronton sem szenvedünk hiányt. Bacsó Péter egykor betiltott kultikus filmszatírájának, A tanúnak számtalan mondata vált szállóigévé („– Isten hozta fiam! – Meg egy fekete autó, szentatyám!”, Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk.”, „Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának.”).

De ott van az örök kedvenc Indul a Bakterház is („Nem vagyok én olyan gatya, akit minden héten cserélnek!”, „De szép színe van kendnek. Olyan szép sárga!”), ami fej fej mellett halad A tanúval és a Hyppolit, a lakájjal, ahol Schneider Mátyás még a hagymát is hagymával eszi. Csak hogy néhány klasszikus alkotást említsünk a sokból. 

Nők Lapja kvíz: Felismered idézet alapján a filmeket?

Akár filmrajongó vagy, akár csak hébe-hóba fogyasztod a popkultúrát, az emlékezetes filmek annál is emlékezetesebb mondatai minden bizonnyal többször is visszaköszöntek már a hétköznapok során.

Ha a korábbi filmes Nők Lapja kvízünk jól sikerült, akkor az idézetek és aranyköpések sem foghatnak ki rajtad!

Rajta!

Kvíz: Felismered idézet alapján a filmeket?

filmajanlo-tavasz

🎞🎬📽

A retró bábfilmsorozatok világában mennyire mozogsz otthonosan? Kattints a linkre, ha jöhet még egy Nők Lapja kvíz!

Kiemelt kép: Woody Allen az Annie Hall című romantikus vígjátékban (Silver Screen Collection/Getty Images)
Tesztfotók: Getty Images, Fortepan / Sattler Katalin