Április 8-án tartják a Nemzetközi Roma Napot.
  • A magyar nyelvben számtalan gyakran használt roma jövevényszó ismert.
  • A roma jövevényszavak évszázadok sora alatt jelentősen gazdagították a magyar nyelvet.
  • A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a magyar nyelv roma jövevényszavairól kérdezünk egy játékos kvíz keretén belül. 

A Nemzetközi Roma Nap a roma kultúra nemzetközi ünnepe, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a roma kultúra értékeire, és a cigány kisebbség még ma is jellemzően hátrányos helyzetére.

A Nemzetközi Roma Nap eredete

A világnapot és kapcsolódó rendezvényeit 1991 óta rendezik meg egy 1971 április 7-e és április 12-e közt lezajlott nemzetközi konferencia emlékére. A szóban forgó, a cigányság aktuális helyzetét áttekintő konferencia résztvevői itt fogalmazták meg azt, hogy a cigány népcsoportok világszerte egyazon nemzet tagjainak tekintik magukat.

Itt határoztak arról is, hogy az ehhez a nemzethez tartozó embereket egységesen romának nevezik, és itt fogadták el a roma zászlót (a lobogó egy, a mennyet és a földet jelképező kék és zöld sávból, illetve a vándorló életmódra utaló vörös kerékből áll) is. Szintén ekkor történt, hogy a konferencia résztvevői Žarko Jovanović 1949-es Gyelem, Gyelem című dalát cigány himnuszként fogadták el, valamint  az„Opre Roma!” jelmondatot, mely annyit tesz: „Fel, cigányok!” is a roma közösség egésze nevében tűzték zászlajukra.

A Nemzetközi Roma Nap világszerte kiemelkedő kulturális és társadalmi jelentőséggel bír, hiszen ennek kapcsán nagyobb hangsúly kerül a cigányság által őrzött, és a többségi társadalmak kultúráját és nyelvét gazdagító hagyományokra. A Gyelem, gyelem Bangó Margit előadásában is egészen megkapó:

Roma népesség Magyarországon

A Nemzetközi Roma Nap világszerte kiemelkedő kulturális és társadalmi jelentőséggel bír, hiszen ennek kapcsán nagyobb hangsúly kerül a cigányság által őrzött sokszínű és értékes hagyományokra, és nagyobb figyelem esik arra is, hogy a roma kisebbségek csaknem minden többségi társadalomban hátrányos megkülönböztetéstől, deprivációtól, munkanélküliségtől szenvednek.

A cigányság (nyelvileg mind a roma, mind a cigány kifejezés helyes, és semleges jelentéstartalmú, ugyanakkor a cigány szó tónusát sokan pejoratívnak érzik) hazánkban hivatalos megnevezéssel olyan etnikum, mely sajátos történeti és társadalmi múlttal rendelkezik.

Bár pontos adat nem áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság mekkora hányada roma származású, de egészen biztosan sokszázezres tömegről van szó, és amellett, hogy a magyarországi romák döntő többsége kettős identitású, azaz magyarnak és cigánynak is vallja magát, sok család ma is őrzi a roma kultúrában hagyományos női-férfi szerepeket, és fontosnak tartja a hagyományos haj- és ruhaviseletek, a szokások, a vallás és a nyelv őrzését is.

A cigány közösség nemcsak világszerte lett egyre sokszínűbb az elmúlt századok alatt, de itthon sem egységes:

a népcsoport tagjainak életmódja, élőhelye, vallása alapján további alcsoportokra oszlik, és nyelvében sem teljesen egységes. 

kviz roma jovevenyszavak kiallitas te nem vagy olyan

A Bura Galéria Te nem vagy olyan című kiállításának megnyitójára Nagy-Babos Rebeka és Lakatos Gabriella (GAB) gyönyörű performansszal készült (Fotó: Szabó Richárd/Bura Galéria)

Nők Lapja kvíz: Roma jövevényszavak a magyar nyelvben

A magyar nyelvbe az élet szinte minden területén vettünk át cigány jövevényszavakat: pénzzel kapcsolatos roma jövevényszavaink például a mókás hangulatú buznyák, a della és a ruppó, de éppen így roma eredetű az elismerő baró, a sukár, vagy a kedvesen noszogató uzsgyi kifejezés is. A magyar nyelvben meghonosodott roma eredetű jövevényszavak pontos számát nem ismerjük, hozzáértők szerint legalább több tucat, de akár száz ilyen szó is létezhet.

A roma jövevényszavak gazdagítják a magyar nyelvet, mert segítenek még árnyaltabban, még színesebben kifejezni magunkat.

A Nemzetközi Roma Nap kiváló alkalom arra, hogy rácsodálkozzunk nyelveink és kultúráink kapcsolódási pontjaira, a roma kifejezések szemléletességre, és hogy szánjunk időt arra is, hogy a magyarországi roma kultúra értékeit felfedezzük. Olvassuk roma költők, írók műveit, hallgassunk autentikus cigányzenét, vagy keressük fel az utóbbi évek egyik legizgalmasabb, a roma, a magyar és a női identitás metszéspontjait bemutató Te nem vagy olyan című kiállítást, mely Balázs Kitti, Galyas Denerak Dóra, Horváth Anita, Takács Zsófia képzőművészek műveit vonultatja fel a Bura Károly Galériában. 

Kiemelt kép: roma zászló, Getty Images

Kvíz: Ismered a roma jövevényszavak jelentését?

roma_cigány_népviselet

A magyar nyelv több tucat cigány eredetű kifejezéséből válogattunk.