Igaz_tortenet_alapjan_under_the_bridge

Igaz történet alapján: kamaszok követték el Kanada egyik leghírhedtebb gyilkosságát

A tizennégy éves Reena Virk megölésében Elvis unokája, Riley Keough és az Oscar-jelölt Lily Gladstone nyomoz a Hulu csatorna legújabb true crime sorozatában.

Under the bridge címmel érkezik április 17-én a Hulura annak a megrázó kanadai gyilkosságnak a feldolgozása, melyet egy csapat tinédzser követett el még 1997-ben Brit Kolumbiában. A valós eseményeken nyugvó, nyolcrészes minisorozat Rebecca Godfrey újságíró beszámolóját veszi alapul a tizennégy évesen eltűnt Reena Virk ügyének felgöngyölítéséhez, akit iskolatársai barátságuk ígéretével csaltak el egy közös buliba. Az éjszakai szórakozás azonban – mint azt a megdöbbentő tényekből tudjuk – tragikus végkimenetellel zárult.

Azon a holdfényes éjszakán Reena Virk bár csupán egy ártatlannak ígérkező partira volt hivatalos a Craigflower híd közelében, onnan már soha többé nem tért haza. Meggyötört holtteste egy héten át úszott a vízben, mielőtt 1997. november 22-én a rendőrség helikopteres egységei megtalálták.

Ekkor már napok óta terjedt a gyilkosság híre a diákok és a tanárok körében, mégsem jelentkezett senki sem a sorozatosan bántalmazott lány eltűnése kapcsán. De vajon mi történt valójában azon a végzetes estén, és hol vannak napjainkban az akkor még tinédzser elkövetők, akik közül a legtöbben elismerték érintettségüket?

Igaz_tortenet_alapjan_under_the_bridge 1

A Hulu minisorozatában Lily Gladstone és Riley Keough nyomoz a megrendítő tinigyilkosság ügyében (Fotó: Hulu)

Rasszizmus állt az erőszakos cselekedetek mögött

Reena Virk mindig is arról ábrándozott, hogy beilleszkedjen iskolai közösségébe, ezért rendkívül izgatott volt, amikor tinédzsertársaitól végre meghívást kapott egy 1997. november 14-én tartott összejövetelre a Gorge Waterway parknál, a Craigflower híd közelében. Vágyakozását már korábban is beárnyékolták az őt ért sorozatos atrocitások, melyeket a tizennégyéves fiatal lánynak leginkább származása és vallása miatt kellett elszenvednie.

Reena édesapja ugyanis indiai bevándorlóként költözött át családjával a kanadai Victoria városába, ahol a kezdeti hindu vallásukat levetkőzve Jehova tanúihoz csatlakoztak,

mely az alig 3000 fős dél-ázsiai helyi közösségen belül is kisebbségnek számított. A halmozott hátrány Reena hétköznapi életébe is begyűrűzött. Kétségbeesetten vágyott társai szeretetére, de a Los Angeles-i utcai szubkultúrát magukra öltött kortársai kigúnyolták és kiközösítették, soha korábban nem hívták el a rendszerint a Craigflower Bridge-nél tartott összejöveteleikre. 

A lány valószínűleg szülei szigorú szabályai és az iskolában ért kudarcok hatására kezdett lázadni. Rendszeresen marihuánát szívott és cigarettázott, miközben származásán túl megjelenése és testsúlya miatt is gyakran megfélemlítették. 1996-ban hamis vádakkal jelentette fel apját szexuális molesztálás miatt, mely elkeseredett lépésre is csupán abban a hitben szánta el magát, hátha a nevelőotthonban majd több szabadságot kap.

Egy időre gondozásba is került, de később ejtette a vádakat, és hazaköltözött a csendes középosztálybeli külterületre, ahol egészen addig a végzetes novemberi napig nem adódott példa olyan rémtettre, mely végül örökre rajta hagyta nyomát az álmos kisvároson.

Hagyták elmenekülni, de aztán újra lecsaptak

A Reena Virkkel történtek elborzasztották a kanadaiakat, és a gyilkosság brutalitása – főként az áldozat és a tettesek fiatalkora miatt – a nemzetközi média figyelmét is felkeltette. Az esetet feldolgozó, Under the Bridge című tényfeltáró kötet szerzője, Rebecca Godfrey azt nyilatkozta, soha korábban nem történt hasonló eset Brit Kolumbiában, így a tizenéves gyerekek, különösen az abban részt vállaló lányok kegyetlensége valósággal felfoghatatlan volt. A gyilkosságról kiszivárgó részletek pedig csak még borzasztóbb képet festettek arról a tragikus éjszakáról. 

Reena egy iskolatársa meghívására érkezett november 14-én, pénteken este a híd közelében tartott összejövetelre, ahol a tizenévesek alkoholt ittak és marihuánát szívtak,

mielőtt a gyanútlan lányra támadtak volna. Az ürügy egy mondvacsinált indok volt, miszerint Reena rosszindulatú pletykát terjesztett róluk az iskolában, ám ez elegendőnek bizonyult a bűntényben résztvevő 8 tinédzsernek (7 lány és 1 fiú) arra, hogy brutálisan megtámadják ártatlan társukat. 

A szemtanúk szerint Nicole Cook volt az, aki elsőként elnyomott egy égő cigarettát Reena Virk homlokán, mialatt hét társa ott állt mellette, és nézte. Ezt követően a lányt többször is megütötték és megrúgták, mígnem véresen feküdt a sárban a híd alatt. Reena égési sérüléseket is szenvedett, a nyomok pedig arra utaltak, hogy megpróbálták a haját felgyújtani. A lány kiabált, könyörgött a többieknek, hogy hagyják végre abba, ekkor engedték el, hogy hazamehessen. 

Kezdetben a gyilkos tinédzserek még hagyták, hogy a súlyosan sérült, kétségbeesett Reena hazatántoroghasson. Ám aztán a másik két felbujtó, nevezetesen Warren Glowatski (16) és Kelly Ellard (15) utánaeredtek és folytatták a brutális verést, majd Reena testét a folyóhoz vezető útra vonszolták és a vízbe gurították. Ellardot később azzal vádolták, hogy Reena fejét a víz alá nyomta, amíg az meg nem fulladt, ám a lány tagadta ezeket a vádakat – a jelentés szerint Virk akkor is belehalt volna sérüléseibe, ha nem fullad meg. 

Igaz_tortenet_alapjan_under_the_bridge 2

Warren Glowatski és Kelly Ellard voltak a fő elkövetők (Fotó: Murderpedia)

Van, akit feltételesen szabadlábra helyeztek

Reena szülei ugyan jelentették lányuk eltűnését, a rendőrség mindössze egy lázadó tinédzser szökésének vélte az ügyet, pedig a gyilkosságról már a rá következő hétfői napon is terjedtek pletykák az iskolában. Nyolc nappal később aztán a búvárok kiemelték a lány félmeztelen holttestét a vízből.

A halottkém szerint súlyos sérülések borították, többszörös ütés- és zúzódásnyomok a fejen és a hason, melyek már önmagukban is halálosnak bizonyultak.  

Warren Glowatskit és Kelly Ellardot súlyos testi sértés és gyilkosság vádjával letartóztatták, még életkorukat figyelembe véve sem kaptak felmentést, rendes bíróság előtt kellett felelniük tetteikért a bűncselekmény szélsőséges természetét figyelembe véve.

1998 februárjában még további hat lány ellen emeltek vádat, akik részt vettek az első támadásban, esetükben személyazonosságuk védelme érdekében az ifjúsági bíróságon került sor ítélethozatalra. A lányok közül mindössze hárman ismerték el bűnösségüket, ám mind a hat gyanúsítottat elítélték – kizárólag Warren Glowatski fejezte ki megbánását Reena családja felé. 

Reena szülei megbocsátottak az elkövetőnek

A gyilkosság idején tizenhat esztendős Warren Glowatski nehéz körülmények között nőtt fel. Alkoholista anyja élete nagy részében távolt volt, és miután apja is magára hagyta, hogy Kaliforniában kezdjen új életet, Warren egy barátjánál lakott ideiglenesen iskolai évei alatt. 1999 júniusában ítélték tettéért életfogytiglani börtönbüntetésre, a fegyházban később rendszeresen részt vett helyreállító igazságszolgáltatási programokban.

Igaz_tortenet_alapjan_under_the_bridge 3

Suman Virk és férje megbocsátottak lányuk gyilkosainak (Fotó: BBC)

Egy ilyen békéltetési alkalommal találkozott Reena Virk szüleivel is, akiktől bocsánatot kért és elmagyarázta, tulajdonképpen semmilyen különösebb indítéka nem volt a támadásra. Az éveken át tartó gyászidőszak után Virk szülei úgy döntöttek, megbocsátanak a legfőbb tettesnek, mely véleményük szerint lehetővé tette számukra, hogy elengedjék haragjukat. 

„Azt hiszem, a legfontosabb ok, amiért megbocsátunk Warrennek, az az, hogy félre tudjuk tenni ezt az egészet a saját gyógyulásunk és teljességérzetünk érdekében” – mondta Suman Virk.

Warren Glowatskit 2010. június 23-án feltételesen szabadlábra helyezték, ezzel szemben Kelly Ellard – aki nála jóval stabilabb és hagyományosabb családi háttérrel rendelkezett – sorozatosan megismételte törvényen kívüli viselkedését, így máig börtönben van.

Ellard végig ragaszkodott ártatlanságához, gyermeket szült egy volt elítélttől, illegális drogokat fogyasztott, rendre megszegte a büntetés-végrehajtási szabályokat, ezért ismét elítélték 2005-ben, harmadik tárgyalásán. Ezt az ítéletet aztán a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés során helybenhagyták, és Ellardot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Kampány a zaklatások ellen 

A megdöbbentő bűncselekmény szinte azonnal a változás katalizátora lett, nemzetközi párbeszédet és egy sor erőszakmegelőzési kezdeményezést indított a tizenévesek, az oktatók és a rendvédelmi szervek körében. Röviddel a tragédiát követően Manjit és Suman Virk megfélemlítés és tinédzserkori erőszak elleni felvilágosító kampányba kezdett. Megállás nélkül azon dolgoztak, hogy kampányaikat eljuttassák Kanada legeldugottibb területeire is.

Amellett, hogy munkájuk nyomán a zaklatás mindennapos beszédtémává vált, elérték a kormánynál, hogy vezessenek be zaklatás elleni programokat az iskolákban. Munkájukért 2009-ben Anthony J. Hulme Award of Distinction díjjal tüntették ki őket a bűnmegelőzéshez és a közösség biztonságához való hozzájárulásukért. Reena édesanyja, Suman Virk 2018-ban hunyt el, 58 évesen egy fulladásos balesetben Victoria egyik kávézójában. 

Griselda Blancótól még maga Pablo Escobar is félt. A földönfutóból lett kokainkirálynőt Sofía Vergara színésznő idézi meg a Netflix legújabb, igaz történet alapján készült minisorozatában.

Kiemelt kép: Hulu/Wikipedia/nőklapja.hu