Szinte még fel sem ocsúdtunk az ősz térnyeréséből, máris itt az adventi készülődés időszaka. Ilyenkor előkerülnek a téli mesekönyvek, amelyek az ünnepi hangolódás elengedhetetlen kellékei. Nincs is jobb annál, mint bekuckózni a gyerekünkkel, és elmerülni a csodálatos, megható vagy éppen vicces karácsonyi történetekben. A kiadók idei friss terméséből szemezgettünk, emellett ajánlunk néhány régebbi, megunhatatlan kedvencet is.

Idén is bőséges a kínálat a téli tematikájú gyerekkönyvek piacán. Kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt találunk újdonságokat, amelyekkel ünnepi hangulatot csempészhetünk a szürke hétköznapokba, addig is amíg beköszönt a Mikulás vagy a Jézuska.

A friss kötetek mellett továbbá ajánlunk olyan kedvenceket is az elmúlt évekből, amelyek már bizonyítottak, és szerintünk minden gyerek könyvespolcán ott a helyük.

Marék Veronika: A karácsonyi felhő (Móra)

Boribont és Kippkoppot senkinek sem kell bemutatni, Marék Veronika történetei generációk óta szórakoztatják a legkisebbeket, egy-egy régebbi könyvét szülőként a kezünkbe venni igazi időutazás. Különleges öröm és ajándék, hogy a nyolcvanöt éves szerző még mindig ontja magából a meséket.  Nemrég jelent meg legújabb könyve, A karácsonyi felhő, amely egy igazi varázslatos mese ovisok-kisiskolások számára. A sok izgalommal és humorral átitatott történet a 458-as számú ajándékosztó karácsonyi felhőről szól, amelyet veszély fenyeget: ha Franciska és kezdő angyalcsapata nem végez elsőként, a 458-as hamarosan esőfelhővé lesz minősítve. A felhőn alighanem egy krampuszcsapat is tartózkodik, akik megpróbálnak borsot törni az angyalok orra alá. Úgyhogy a feladat nem más, mint védeni az ajándékokat! A szöveghez Szabó-Nyulász Melinda készített szívmelengető illusztrációt. 

Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő (Pagony)

A diótörőt sokan, sokféleképpen feldolgozták már, Pásztohy Panka most megjelent könyve a legkisebb, 2-5 éves korosztállyal szeretné megismertetni a klasszikus történetet. Pitypang, a foltos kiskutya, és gazdája Lili már sok-sok kalandot átéltek a Pitypang és Lili könyvsorozat lapjain, ezúttal a karácsony került sorra. Az ünnepi készülődést kísérhetjük végig, Lili és Lotti már nagyon türelmetlen, így anyukájuk bejglisütés közben elmeséli nekik E.T.A. Hoffmann legendás történetét Marikáról és a Diótörő hercegről. Ebben a mesében nincs közös karácsonyfa-díszítés, így azok a gyerekek is bátran hallgathatják, akiknek még a Jézuska vagy az angyal hozza/díszíti a fát. Ha a rövid kis történet meghozza a kedvünket további Pitypang-kalandok olvasásához, akkor a sorozat két másik, friss részét is beszerezhetjük, ezek a Pitypang és a hókutya, valamint a Pitypang és a Mikulás.

Puhapehely – Téli mesék (Cerkabella)

Valaki megette a telet.⁣ Nem egyszerre kapta be, apránként kezdett hozzá: először a kósza hópelyheket kapta el, ordas nyelvével kapkodta össze őket, a város pedig nem győzött csodálkozni. Hogy itt rohangál egy szörnyeteg!⁣ A hópelyhek után nekiállt befalni a hófelhőket: úgy tömte magába, mint jó gyerek a vattacukrot. Volt-nincs hófelhő. És ment tovább és tovább, rengtek a léptei, és befalta a frissiben összegörgetett hóembereket, kilopta a gyerekek kezéből a maradék hógolyókat, és megette azokat is.⁣ Nagyon örült! Hogy hogy kitolt a városiakkal. És telepocaknyi téllel elbújt egy fal repedésébe, és ott örült magának.⁣ De aztán persze megjött Talicska bácsi… Ebben a friss antológiában tizenhárom népszerű kortárs író téli meséit olvashatjuk, négyéves kortól ajánlott. A szerzők: Adamik Zsolt, Boldizsár Ildikó, Dániel András, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Lackfi János, Majoros Nóra, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Somfai Anna és Várfalvy Emőke, az illusztrációkat Hanga Réka készítette.

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya (Pagony)

Új oldaláról ismerhetjük meg a legendás brit színésznőt, Emma Thompsont, ugyanis most már magyarul is olvasható tavaly írt gyerekkönyve, a Jim káprázatos karácsonya. Ha a borítót nézve valami rögtön ismerősnek tűnik, az nem véletlen: Thompson szövegéhez az ikonikus német származású londoni illusztrátor, Axel Scheffler készítette a rajzokat, akinek jellegzetes figuráit elsősorban a Julia Donaldson-mesékből ismerhetjük (A graffaló, Bot Benő, A majom mamája, Boszi seprűnyélen és még hosszan sorolhatnánk). Thompson meséje egy hányatott sorsú kiskutyáról, Jimről szól, aki végül egy múzeumigazgató oldalán találja meg a kutya-boldogságot – postásként hozza-viszi az igazgató leveleit, míg egy nap magának Viktória királynőnek kell átadnia egy különös papírost: egy karácsonyi üdvözlőlapot. Jim a való életben is létezett, a South Kensington Múzeumban élt, amelynek igazgatója, Sir Henry Cole alkotta meg 1843-ban az első karácsonyi üdvözlőlapot. A könyvet hivatalosan három éves kortól ajánlják, de a szöveg hossza és a történet jellege miatt inkább nagyobbaknak megfelelő olvasmány. 

Karácsony a világ körül – Mesék a világ minden tájáról (Cerkabella)

Sejtjük, hogy a világ különböző részein kicsit máshogy ünneplik a gyerekek a karácsonyt, mint itt Magyarországon. Míg nálunk csengőszóval, karácsonyfával és ajándékbontogatással teljes az ünnep, a többi országban mások a hagyományok. Somfai Anna meséiben sok-sok izgalmas, meglepetésekkel teli karácsonyi szokás elevenedik meg angyalokkal, koboldokkal, csodatevő pókokkal és varázsmacskákkal. A könyvben a magyar szokásokról szóló történet mellett tizenkét másik ország karácsonyába nyerünk bepillantást, Hollandiától kezdve Izlandon át egészen Ghánáig. Az érdekes történeteket Litkei Juli finom, vintage stílusú rajzai teszik teljessé. Izgalmas kitekintés ez gyereknek és szülőnek egyaránt, rácsodálkozni számunkra ismeretlen, furcsa és vicces szokásokra, egyúttal jó beszélgetési lehetőséget is ad arra, hogy áttekintsük a saját hagyományainkat.

Az újdonságok után álljon itt a három legnagyobb kedvenc az elmúlt évek terméséből.  

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott (Pagony)

Tavalyelőtt jelent meg ez a szuperaranyos történet Harcos Bálinttól, akit legtöbben a kuflik megalkotójaként ismernek. Ebben az ovis korosztálynak ajánlott sztoriban Liza legnagyobb vágya, hogy egy háziállatot kapjon karácsonyra, ám a szülei vonakodnak. Végigkövethetjük az ünnepi előkészületeket, a fenyőfavásárlást és díszítést (akiknél még a Jézuska hozza a fát, azoknak érdemes előre egy betonbiztos érvrendszert kitalálni, hogy Lizáék miért maguk állítják a karácsonyfát), egészen az ajándékbontásig. A címből kiderül, hogy előbb-utóbb egy medve is megjelenik, de nem lövöm le a poént, mihez kezdenek vele Lizáék. A könyv gyönyörű, puha, meleg illusztrációit Agócs Írisz készítette: az általa megrajzolt zöld sálas barnamedve a könyv megjelenésekor olyan népszerű lett, hogy egy időben kis filcből varrott változatát is lehetett kapni (nem tudom, idén lesz-e ilyen), ügyesebb kezűek otthon is el tudják készíteni.

Sven Nordqvist: Pettson karácsonya (General Press)

Pettson és Findusz párosa egyszerűen kihagyhatatlan a 3-7 éves korosztálynak. Sven Nordqvist, Svédország egyik legismertebb gyerekkönyvírója és illusztrátora tulajdonképpen a klasszikus szülő-gyerek kapcsolatot ültette át az öreg svéd gazda, Pettson és beszélő kismacskája, Findusz duójába. A zöld nadrágos cica állandóan csinál valamit, kíváncsiskodik, kérdez, kipróbál, elront, eltűnik… pont, mint egy kisgyerek. Pettson pedig magyaráz, türelmetlenkedik, rászól, kijavít, megment, kedvében jár… pont, mint egy felnőtt. Csépányi Zsuzsanna fordításában ismerhetjük meg a svéd farmon játszódó történeteket, a kisebbeknek lapozgatók, a nagyobbaknak hosszabb könyvek közül válogathatunk a többrészes sorozatból. A magyarul 2018-ban megjelent karácsonyi történet különösen szívet melengető, de természetesen nem hiányzik belőle a sorozat egészére jellemző humor és irónia sem. A rendkívül részletgazdag illusztrációt maga az író készítette, ezt kötelező hosszasan böngészni, apró tréfákat, vicces jeleneteket felfedezni benne, valamint a farm kis, egérszerű háziállatait, a muklákat minden oldalon megtalálni!

Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó (Ceruza)

Ez a több mint húszéves könyv kötelező, ahol testvérek vannak. Bár Marék Veronikától a Kippkopp karácsonya az igazi klasszikus, ez a történet legalább annyira nagy kedvenc lehet. A sztori klasszikus testvér-konfliktussal kezdődik: Mónika és Marci megkapják a meglepetéseket a Télapótól, de elégedetlenek, a másik ajándékára vágynak, és összevesznek a pihe-puha ezüst plüssmackón. De aztán Marciban feltámad a testvéri szeretet, és mindent megtesz, hogy a húgának is szerezzen egy ugyanolyan mackót, csakhogy ez nem is annyira egyszerű: csak a Télapó készít ilyen játékot. Úgyhogy Marci hosszú útra indul, amely során két mókus és egy farkas is szerepet kap, míg végül eljut a Hóemberek Városába – itt lakik ugyanis a Télapó. A történet happy enddel végződik, a két gyerek között szent lesz a béke, úgyhogy nagyon jó kis példamese lehet civakodó testvéreknek. Az egyetlen veszély, amivel számolnunk kell, hogy a gyerekünk azonnal szeretne majd egy saját ezüstmackót, de ilyet egyelőre nem lehet kapni – Marék Veronika másik híres macija, Boribon például már elérhető plüss figura változatban is –, úgyhogy ebben az esetben be kell dobnunk a szülői kreativitásunkat.

Megjelent a Nők Lapja legújabb kiadványa, a Nők Lapja A 100 legjobb könyv 2023 bookazine. Kattints ide, hogy 20% kedvezménnyel megrendelhesd online!

100 legjobb könyv bookazine 2023

Kiemelt kép forrása: Getty Images