karácsonyi festmények téli képek

Lélekemelő képek, amelyek azonnal meghozzák a karácsonyi hangulatot

Összegyűjtöttük a „legkarácsonyibb„ alkotásokat, amelyektől te is bizonyosan karácsonyi hangulatba kerülsz.

Alig egy hónap választ el bennünket az év talán legjobban várt ünnepétől, a karácsonytól. Az adventi időszak tulajdonképpen nem is kellene, hogy másról szóljon, mint a várakozásról és a lelki ráhangolódásról, ami sokszor nem könnyű feladat. Szubjektív válogatásunkban ezúttal összegyűjtöttük a „legkarácsonyibb” alkotásokat, amelyektől te is bizonyosan ünnepi hangulatba kerülsz. Tarts velünk!

Pieter Bruegel: Vadászok a hóban

Az idősebb Pieter Bruegel egyik leghíresebb képe. A alkotás egy hatrészes, évszakokat ábrázoló sorozat része volt, amelynek öt tagja maradt fenn. Bruegel a németalföldi, akkoriban igen zord telek hangulatába enged bepillantást. A festmény fókuszában vadászok és kutyáik hármasa vánszorog a hóban, vélhetően egy sikertelen vadászatot követően. Az igen aprólékosan kidolgozott alkotás később is komoly hatást gyakorolt festőkre; témáját más művészek is feldolgozták, illetve másolták. Ezek közül kiemelkedőnek tekinthető a mester fia által festett változat, illetve a kései feldolgozás, Wolfe von Lenkiewicz Hunters in the snow (vadászok a hóban) című műve. A flamand reneszánsz ezen csodálatos darabja rövid kirándulással összekötve, a Bécsi Szépművészeti Múzeumban meg is tekinthető.

Pieter Bruegel the Elder

Giorgione da Castelfranco: A háromkirályok imádása

A mű középpontjában a híres születési jelenet és a három pásztor áll, akik arannyal, tömjénnel és mirhával érkeztek a kis Jézus üdvözlésére.  A művész az olasz reneszánsz egyik legrejtélyesebb alakja, akire ugyan számos utalás található, de csak néhány ma is fennmaradt festményt tulajdonítanak neki. A korszakban gyakori volt, hogy a vászon közepén a csecsemő Krisztus állt, de ezen a képen a három király van a fókuszban. A titokzatos Castelfranco volt egyébként az első a reneszánsz mesterek közül, akinek a képein az egyházi jeleneteken túl megjelentek a hétköznapi témák is. Így sokan az itáliai művészet első világi festőjének tekintik.

giorgione hámomkirályok

Jan Gossaert: A királyok imádása

A bámulatos reneszánsz remekművön a Madonna és a gyermek egy romokban heverő palotaépület közepén ül. A gazdagon öltözött királyokat udvaroncok kísérik. Mária aranypénzekkel teli arany serleget tart a kezében. A gyermek egy érmét tart a kezében, és úgy nyújtja az előtte térdelő alaknak, mintha áldozó ostyát kínálna. A bal oldalon Baltazár kap kiemelt szerepet. Gossaert lenyűgöző perspektívahasználata ragyogó tér- és mélységérzetet kölcsönöz a jelenetnek.

Jan Gossaert A királyok imádása

Claude Monet: Hó Argenteuilben

Claude Monet-t a 18. század végén és a 19. század elején zajló impresszionista mozgalom atyjaként tartják számon. Monet számos művének középpontjában tájképek vagy városképek állnak, de számos olyan festményt is alkotott, amelyek különböző társadalmi helyzetű embereket ábrázolnak. Egyik legelismertebb karácsonyi festménye 1875-ben készült. A Hó Argenteuilben címet viselő festményén a különösen hideg és zord 1874-es és 1875-ös tél lett megörökítve, amely vastag hótakaróval fedte be Párizst és Franciaország más tájait. A kép kapcsán az a legenda maradt fenn, hogy amikor Monet pályatársa Edouard Manet egy havas jelenetet szeretett volna megfesteni és a kortársak képeit nézegetve inspirálódott, Monet festményét megpillantva kijelentette, hogy nem tudna ennél jobb havas tájat ábrázoló képet festeni, ezért inkább nem is vág bele.

Monet Snow at Argenteuil

Caravaggio: Jézus születése Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel

Caravaggio talán leghíresebb, karácsonyhoz kapcsolódó festménye feltehetően 1600-ban készült el.
Más, ebből az időszakból származó festményeihez hasonlóan ez a mű is a fény és az árnyék erőteljes kontrasztjával játszik, amelyet Caravaggio mesteri szinten művelt. A képnek megrendítő története van, hiszen 1969-ben ellopták a Palermói Oratorio di San Lorenzo-ból. 1996-ban egy Francesco Marino Mannoia nevű maffiózó hencegett azzal, hogy egyike volt a rablóknak, állítása szerint ő volt az, aki borotvával kivágta a keretéből. Elbeszélése szerint rendelésre loptak, de a mű annyira megsérült, hogy a megrendelő nem volt hajlandó átvenni. A kép sorsa innentől kezdve bizonytalan, mondhatni igazán titokzatos, később más arról beszélt, hogy vidéken rejtegetik, míg olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a bűnözők elégették. Ezzel együtt Caravaggio műve mind a mai napig a világ 10 leghíresebb és legértékesebb ellopott festményének egyike.

Jézus születése Caravaggio

Kiemelt kép: Canva

Képek: Wikipedia