„Mi határozzuk meg a korunkat” – Címlapinterjú Pataki Ágival

A róla készült házfal méretű mozaik a Kálvin téren kislány koromban a nőiesség szimbóluma volt számomra, ő viszont soha nem lett saját szépségének rabja. Beszélgetés egy született sztárral, aki a megújulás nagymestere, és elsősorban a józanságára büszke.

Azt mondja, szívesen eljön az én környékemre, így hát az Andrássy út egyik napfényben úszó kávézójában találkozunk. Messziről kiszúrom, feltűnő, de cseppet sem feltűnősködő jelenség. Jó élőben látni ezt az ikonikus szempárt, a tekintetet, amiről egykor Törőcsik Mari megjósolta, hogy tulajdonosa egyszer még meg fog élni belőle. Pataki Áginak ma is van élő modellszerződése, emellett férjével, Kovács Gáborral közös filmprodukciós cégükben dolgozik, könyvet írt az életéről, amely egyből a megjelenése után sikerlistás lett, most pedig újabb izgalmas feladatok várnak rá.   

Nemrég volt a hetvenedik születésnapod, gratulálok hozzá! Mik azok a jelentéstartalmak, amikkel korábban felruháztad ezt az életkort, és hogyan éled meg most?

Teljesen másképp gondolkodtam az életkorról fiatal koromban, amikor a szakmába kerültem, a harmincévesekre szörnyülködve néztem, hogy milyen idősek és mit keresnek még a szépségiparban, de hamar meghaladtam ezt a téves elképzelést. Ahogy öregszem, úgy változik organikusan az életkorhoz való viszonyom, pozitív értelemben. Ma azt vallom, nem a korunk határoz meg minket, hanem mi határozzuk meg a korunkat, és az a fontos, hogy minden életszakaszt a lehető legjobban éljük meg a magunk szempontjai szerint. Egyik évszám sem vágott mellbe eddig, és egyik sem volt fenyegető számomra. Ahogy a könyvemben is írom, rutinos kiöregedő vagyok, olyan tapasztalatot halmoztam fel ezen a téren, hogy egészen hozzám nőtt a feladat. Ha meg tudjuk beszélni magunkkal, hogy mindig van, amit el kell engedni, de jön helyette más, és ez a más mindig izgalmas, mert új, akkor a kor által okozott frusztráció eltűnik.

Az embereknek mégis van elképzelésük róla, pontosan mikortól számítunk öregnek. Nemrég olvastam erről egy európai statisztikát, amiből az derült ki, hogy egyrészt a nők öregségének küszöbét mindenhol előbbre teszik a férfiakénál, másrészt hogy hol vannak ezek a határvonalak, azt minden országban másképp gondolják. Magyarországon egy nő hatvanhárom, egy férfi hatvannégy éves korától számít öregnek a megkérdezettek szerint…

…és hol a legjobbak a számok?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .