Mitől lesz egy középiskola listavezető? Veiszer Alinda interjúja.

Gadóné Kézdy Edit, Moss László és Günther Kaiser. Az ország három legjobb iskolájának igazgatója válaszolt Veiszer Alinda kérdéseire.

Az ország legjobb iskolái nem feltétlenül high-tech iskolák. Az épület, amelyben működnek, nem minden esetben friss és dizájnos, a tantermekben nem mindenhol van digitális tábla. De közös bennük – akár alapítványi, akár egyházi, akár állami elit iskoláról van szó –, hogy hisznek abban: az iskola több, mint az oktatás színtere. Hisznek a tudásban és a kíváncsiságban. És mindhárom intézményvezető úgy tartja, iskoláik lelke a pedagógusok minősége.

8 nliskola_kerekasztal

VEISZER ALINDA: Minden kutatás azt mutatja, hogy Magyarországon az állam nagyon keveset költ az oktatásra. Az oktatási kormányzat és az oktatásban részt vevők között rendszeresek a konfliktusok. Érezhető ez a gimnáziumokba jelentkezők számán?

MOSS LÁSZLÓ: Nem. Az utóbbi tíz évben 5-6-7-szeres a túljelentkezés, de ez nem mutatja a teljes valóságot, hiszen a gyerekek jelentős része 6-8 iskolába is jelentkezik egyszerre. Így pedig előfordul az is, hogy a nálunk is felvételt nyert 30-ba még a 78. eredményt elérő tanuló is bekerülhet. Az nagyon kemény helyzet, ha mondjuk 12 gyerek van ugyanazon a pontszámon, vagy ha fél ponton múlik, hogy valaki bekerül-e az Eötvösbe. Olyankor igazi dráma van, a szülők sírnak, a gyerekek sírnak, mindenki úgy érzi, hogy a gyerek jövőjének itt a vége. Azért én ilyen esetekben is, meg most szintén szeretném elmondani, hogy nagyon sok jó iskola van az Eötvösön kívül is. Ez a ragaszkodás hízelgő számunkra, hiszen a gyerekek egy része a felvételi időpontjára már beleszeret az iskolába, mert részt vett a felkészítőn, és nagyon tetszett neki, ide szeretne járni.

GADÓNÉ KÉZDY EDIT: Nálunk is 6-8-szoros a túljelentkezés. Ez egy kicsit virtuális szám, de a mi esetünkben nem kizárólag a tanulmányi eredmény számít. Mi evangélikusok vagyunk, ezért az evangélikus gyerekek kis előnyt élveznek a felvételkor, és veszünk fel rászoruló gyerekeket is.

VEISZER ALINDA: Ez pluszpontot jelent a jelentkezéskor?

GADÓNÉ KÉZDY EDIT: Igen, ezt a szóbelin lehet érvényesíteni.

GÜNTHER KAISER: Mi is tudunk válogatni, de nyilvánvaló, hogy teljesen más a helyzetünk. Kicsi iskola vagyunk, és nem állami. Nálunk az előkészítő osztályba ötszörös a túljelentkezés.

VEISZER ALINDA: Mennyire drága önökhöz járni?

GÜNTHER KAISER: 500 ezer Ft évente a tandíj. Ezt az összeget igyekszünk minél alacsonyabban tartani, hogy sok diáknak elérhető legyen az iskola, de a magániskolák között ez nem számít magas árnak.

VEISZER ALINDA: Az Amerikai vagy a Francia Iskola ennek sokszorosa, de még az AKG is kétszerese. Szóval talán ez a legolcsóbb magániskola. De ez nem nagyon látszik a körülményeken. Aki megnézi például az iskolák épületeit, láthatja, hogy az Osztrák Iskola egy nagyon modern épületben üzemel, gondolom, ebből arra is következtethetek, hogy belül is minden megvan, mi szem-szájnak ingere.

GÜNTHER KAISER: Az épületet az osztrák állam finanszírozta, nekünk csak az a dolgunk, hogy jól működjünk, a bevételekből fedezzük az oktatást és az összes kiadást. Az osztrák tanárokat is az osztrák állam fizeti. Minden osztályban van számítógép, vetítő, wifi . A technikai felszereltségünk nagyon jó.

VEISZER ALINDA: Hogy van ez a Deák Téri Gimnáziumban és az Eötvösben?

A válasz kiderül az interjú folytatásából, melyet a 2016-os Nők Lapja Iskolaválasztó hasábjain olvashattok el.

Szöveg: Veiszer Alinda

Fotó: Garai Edit