A belvárosi étterem este hétre megtelik elegáns vendégekkel, akiket egy dolog biztosan összeköt: szeretik, nagyon szeretik Elvis Presley-t.
Ez már a vacsora előtti zenés kvízjátéknál is nyilvánvalóvá válik. Amikor a karaokeváltozatból kell felismerniük azokat a dalokat, amelyekben a Király ételekről énekel, ontják magukból a megfejtéseket. A játékot John Laslo Farkas show-mester vezeti. Utána Spaczér Judit, a Magyar Elvis Klub elnöke a köszöntőjében kitér arra is, hogy augusztus 16-án, a sztár halálának évfordulóján gyertyafényes megemlékezést tartanak a budapesti Elvis Presley parkban, ahova egyszer szobrot szeretnének állítani neki. Őt az étterem tulajdonosa követi, Martin Imre az USA, azon belül a szegényebb déli államok gasztronómiájáról mesél.
– A cukorral sem bánnak csínján, két kanállal szórják, ez az amerikai konyha lényege. Édesen szeretjük az életet – zárja a mondandóját. – Ma este ebben mi nem akadályozzuk meg önöket. Jó szórakozást kívánok!
Végül Dobos Ágnes, az est háziasszonya, szervezője üdvözli a vendégeket. A séf ma este azokból a receptekből dolgozott, amelyeket Ágnes bő tíz évig gyűjtött Elvis szakácsnői, családtagjai, barátai visszaemlékezéseiből. Hála nekik, végigkóstolhatjuk a Király kedvenc ételeit.
Dobos Ágnes Elvis táplálkozási szokásairól mindent tud. A blogjában, amikor Presley életrajzát összefoglalja, ilyeneket ír: „Elvis első szilárd tápláléka a kukoricapuliszka tejjel leöntve, megcukrozva, fatálban tálalva. Ezt az ételt a sztár élete végéig nagyon szereti.” A család szegénysége miatt megesett, hogy Elvisnek a napi 25 centes iskolai ebédet sem tudták befizetni. A legnehezebb időkben az is előfordult, hogy fiatal mókust vadásztak le, és azt sütötték meg.
Szerencsére a mai vacsora menüjét nem ezekből az évekből állították össze. Vendégváró falatként Elvis kedvenc sültbanános-mogyorókrémes szendvicsét kóstolhatjuk meg. Az előétel „meatloaf”: bacon szalonnába göngyölt, paradicsomos kéregben sült, zöldségekkel és sonkával töltött sült fasírt vajas pogácsával. Elvis ezt szinte minden étkezéshez kérte, reggelire hat-nyolc darabot fogyasztott belőle. A főétel sült csirke sajtos polentával, tavaszi zöldsalátával, paradicsommal. A desszert pedig sültbanán-puding. A Király azt annyira szerette, hogy naponta elkészítették neki akkor is, amikor kórházban kezelték.

Dobos Ágnes
a tudását szakácskönyvbe gyűjti össze
Elvis fiatalon tart
Az est háziasszonya, Dobos Ágnes papíripari mérnök, huszonegy éve a saját papírimporttal foglalkozó cégét vezeti. Mivel sokat utazott, számára fontos volt a nyelvtudás. Amikor a nyelviskolában olyan amerikai tanár tanította, aki mandolinon is játszott, Ágnes az interneten utánanézett a countrystílusoknak. Akkor futott bele Elvis Presley klipjeibe.
– Bennem addig Elvisről az idős, túlsúlyos, színes kövekkel kirakott, fehér ruhát viselő, megfáradt ember képe élt, amit Magyarországon megszoktunk róla, viszont megtaláltam 1968-ból azt a felvételt, ami talán élete legjobb koncertjéről készült. Harminchárom éves volt, fiatal és energikus. Lenyűgözött – mondja Ágnes. – Elkezdtem kattintgatni, és egyre jobban beszippantott a tehetsége és a művészete.
Néhány hónapja Bécsben személyesen találkozhatott Priscilla Presley-vel, aki egy színházban arról mesélt, hogyan élte meg az Elvis melletti lét örömeit és csalódásait. A színésznő volt férje emlékét a mai napig gondozza, neki köszönhető, hogy Elvis otthona – az Egyesült Államok második leglátogatottabb épülete a Fehér Ház után – ma múzeumként működik.
Dobos Ágnes a Magyar Elvis Klubnak, amely 1982-ben alakult, tizenhét éve aktív tagja. 2011-ben a sztárról teret neveztek el a fővárosban (a Margit híd mellett), és hálából azért, hogy egy tévéműsorban gyűjtést hirdetett az ötvenhatos menekülteknek, Elvist Budapest díszpolgárává avatták.
– A rajongók szívesen beszélgetnek arról, hogy ha ők lettek volna Elvis barátai, mondjuk, a fodrásza vagy a felesége, mit tettek volna másképpen, hogy tovább velünk maradhasson, boldogságban, egészségben. Az orvos ismerősöm például kevesebb gyógyszert írt volna fel neki. Mivel nagyon szeretek főzni, nekem elsőként az jutott eszembe, hogy szívesen lettem volna a szakácsnője, és ízesebb, változatosabb, egészségesebb ételeket főztem volna neki – folytatja Ágnes, aki úgy látja, a Király táplálkozásában alapvetően a mennyiség jelentette a legnagyobb problémát. Képes volt naponta huszonötezer kalóriát is bevinni.
A barátai meggyőzték, hogy tudását, illetve a mai alapanyagokhoz és technológiához igazított recepteket szakácskönyvben is foglalja össze. A kézirattal már elkészült, és jelentkezett olyan tanfolyamra, ahol elmélyülhetett az ételfotózás rejtelmeiben. Álma, hogy a kötetet több országban kiadják. Hisz abban, hogy a történetével erőt adhat azoknak a nőknek, akik úgy érzik, hatvan felett már nincs élet.
– Sosincs késő – mondja, és mindenkit arra bátorít, hogy induljon el, és váltsa valóra az álmait. – Az embert a családja és munkája szeretetén túl a hobbik, a baráti társaságok, az élmények tartják fiatalon.

Lantos Gábor
az éneklés mellett versenyszerűen motorozik

Spaczér Judit, a Magyar Elvis Klub elnöke
A magyar Elvis Presley
Az asztalunknál ül Lantos Gábor, aki a vacsora után Elvis-dalokat énekel majd. Gábor zeneiskolába járt. Tizenegy évesen a rádióban hallotta először Elvis Presley-t, a Love Me Tendert játszották. Azonnal megfogta őt a sztár hangja, és megkérdezte az apjától, ki énekel. Mivel akkoriban csak a rádióból tudta egy-egy számát elcsípni, a könyvtárból VHS-kazettákat kölcsönzött róla. A szenvedélye, rajongása annyira erős volt, hogy amikor tizennyolc évesen komolyabban az éneklés és a zenélés felé fordult, az Elvis-dalokban bontakozott ki.
Elvis Presley az ötvenes évek végén Németországban, Bad Nauheimben volt katona, és abban a városban huszonhárom éve rendezik meg az Európai Elvis-fesztivált. Gábor 2021-ben benevezett az imitátorversenyre, amihez hanganyagot és fotót kellett küldenie. A százhúsz jelentkezőből beválasztották a legjobb tíz közé, és bemutathatta a tudását élőben, a színpadon is. Első magyarként nyerte meg a fesztivált. Azóta számtalan énekversenyre meghívták, többször lépett fel Angliában is, a rangos blackpooli Elvis-rendezvényen februárban bejutott a középdöntőbe, a legjobb tizenkettő közé. „Gábor, folytasd!” – biztatta utána egy angol hölgy, aki húsz éve látogatja az Elvis-fesztiválokat, Gábor pedig jövő januárban már ott lesz az Európa-bajnokságon. A zsűri az énekhang és az előadásmód mellett a ruhát is pontozza, annak passzolnia kell ahhoz a korhoz, amelyből a dal származik.
Gábor lelkesedése átragadt a menyasszonyára is, aki később a karjára tetováltatta Elvis képmását. Az annyira jól sikerült, hogy 2023-ban Bad Nauheimben kiszúrták a fotósok, és egy magazin címlapján is megjelent.