John Lennon szerint Elvis Presley előtt nem volt semmi, és ma már azt is tudjuk, milyen a világ Elvis után: az emléke nemcsak a zenében él tovább, hanem az ízekben is. A rajongói a Király utca környékén megidézték a Király szellemét, és végigkóstolták a kedvenc ételeit.

A belvárosi étterem este hétre megtelik elegáns vendégekkel, akiket egy dolog biztosan összeköt: szeretik, nagyon szeretik Elvis Presley-t.
­Ez már a vacsora előtti zenés kvízjátéknál is nyilvánvalóvá válik. Amikor a karaokeváltozatból kell felismerniük azokat a dalokat, amelyekben a Király ételekről énekel, ontják magukból a megfejtéseket. A játékot John Laslo Farkas show-mester vezeti. Utána Spaczér Judit,­ a Magyar Elvis Klub elnöke a köszöntőjében kitér arra is, hogy ­augusztus 16-án, a sztár halálának évfordulóján gyertyafényes megemlékezést tartanak a budapesti Elvis Presley parkban, ahova egyszer szobrot szeretnének állítani neki. Őt az étterem tulajdonosa követi, Martin Imre az USA, azon belül a szegényebb déli államok gasztronómiájáról mesél.

– A cukorral sem bánnak csínján, két kanállal szórják, ez az amerikai konyha lényege. Édesen szeretjük az életet – zárja a mondandóját. – Ma este ebben mi nem akadályozzuk meg önöket. Jó szórakozást kívánok!

Végül Dobos Ágnes, az est háziasszonya, szervezője üdvözli a vendégeket. A séf ma este azokból a receptekből dolgozott, amelyeket Ágnes bő tíz évig gyűjtött Elvis szakácsnői, családtagjai, barátai visszaemlékezéseiből. Hála nekik, végigkóstolhatjuk a Király kedvenc ételeit.

Dobos Ágnes Elvis táplálkozási szokásairól mindent tud. A blogjában, amikor Presley életrajzát összefoglalja, ilyeneket ír: „Elvis első szilárd tápláléka a kukoricapuliszka tejjel leöntve, megcukrozva, fatálban tálalva. Ezt az ételt a sztár élete végéig nagyon szereti.” A család szegénysége miatt megesett, hogy Elvisnek a napi 25 centes iskolai ebédet sem tudták befizetni. A legnehezebb időkben az is előfordult, hogy fiatal mókust vadásztak le, és azt sütötték meg.

Szerencsére a mai vacsora menüjét nem ezekből az évekből állították össze. Vendégváró falatként Elvis kedvenc sültbanános-mogyorókrémes szendvicsét kóstolhatjuk meg. Az előétel „meatloaf”: bacon szalonnába göngyölt, paradicsomos kéregben sült, zöldségekkel és sonkával töltött sült fasírt vajas pogácsával. Elvis ezt szinte minden étkezéshez kérte, reggelire hat-nyolc darabot fogyasztott belőle. A főétel sült csirke sajtos polentával, tavaszi zöldsalátával, paradicsommal. A desszert pedig sültbanán-puding. A Király azt annyira szerette, hogy naponta elkészítették neki akkor is, amikor kórházban kezelték.

Dobos Ágnes
a tudását szakácskönyvbe gyűjti össze

Elvis fiatalon tart

Az est háziasszonya, Dobos Ágnes papíripari mérnök, huszonegy éve a saját papírimporttal foglalkozó cégét vezeti. Mivel sokat utazott, számára fontos volt a nyelvtudás. Amikor a nyelviskolában olyan amerikai tanár tanította, aki mandolinon is játszott, Ágnes az interneten utánanézett a countrystílusoknak. Akkor futott bele Elvis Presley klipjeibe.

– Bennem addig Elvisről az idős, túlsúlyos, színes kövekkel kirakott, fehér ruhát viselő, megfáradt ember képe élt, amit Magyarországon megszoktunk róla, viszont megtaláltam 1968-ból azt a felvételt, ami talán élete legjobb koncertjéről készült. Harminchárom éves volt, fiatal és energikus. Lenyűgözött – mondja Ágnes. – Elkezdtem kattintgatni, és egyre jobban beszippantott a tehetsége és a művészete.

Néhány hónapja Bécsben személyesen találkozhatott Priscilla­ Presley-vel, aki egy színházban arról mesélt, hogyan élte meg az Elvis melletti lét örömeit és csalódásait. A színésznő volt férje emlékét a mai napig gondozza, neki köszönhető, hogy Elvis otthona – az Egyesült Államok második leglátogatottabb épülete a Fehér Ház után – ma múzeumként működik.

Dobos Ágnes a Magyar Elvis Klubnak, amely 1982-ben alakult, tizenhét éve aktív tagja. 2011-ben a sztárról teret neveztek el a fővárosban (a Margit híd mellett), és hálából azért, hogy egy tévéműsorban gyűjtést hirdetett az ötvenhatos menekülteknek, Elvist Budapest díszpolgárává avatták.

– A rajongók szívesen beszélgetnek arról, hogy ha ők lettek volna Elvis barátai, mondjuk, a fodrásza vagy a felesége, mit tettek volna másképpen, hogy tovább velünk maradhasson, boldogságban, egészségben. Az orvos ismerősöm például­ kevesebb gyógyszert írt volna fel neki. Mivel nagyon szeretek főzni, nekem elsőként az jutott eszembe, hogy szívesen lettem volna a szakácsnője, és ízesebb, változatosabb, egészségesebb ételeket főztem volna neki – folytatja Ágnes, aki úgy látja, a Király táplálkozásában alapvetően a mennyiség jelentette a legnagyobb problémát. Képes volt naponta huszonötezer kalóriát is bevinni.

A barátai meggyőzték, hogy tudását, illetve a mai alapanyagokhoz és technológiához igazított recepteket szakácskönyvben is foglalja össze. A kézirattal már elkészült, és jelentkezett olyan tanfolyamra, ahol elmélyülhetett az ételfotózás rejtelmeiben. Álma, hogy a kötetet több országban kiadják. Hisz abban, hogy a történetével erőt adhat azoknak a nőknek, akik úgy érzik, hatvan felett már nincs élet.

– Sosincs késő – mondja, és mindenkit arra bátorít, hogy induljon el, és váltsa valóra az álmait. – Az embert a családja és munkája szeretetén túl a hobbik, a baráti társaságok, az élmények tartják fiatalon.

Lantos Gábor
az éneklés mellett versenyszerűen motorozik

Spaczér Judit, a Magyar Elvis Klub elnöke

A magyar Elvis Presley

Az asztalunknál ül Lantos Gábor,­ aki a vacsora után Elvis-dalokat énekel majd. Gábor zeneiskolába járt. Tizenegy évesen a rádióban hallotta először Elvis Presley-t,­­­ a Love Me Tendert játszották. Azonnal megfogta őt a sztár hangja, és megkérdezte az apjától, ki énekel. Mivel akkoriban csak a rádió­ból tudta egy-egy számát elcsípni, a könyvtárból VHS-kazettákat kölcsönzött róla. A szenvedélye, rajongása annyira erős volt, hogy amikor tizennyolc évesen komolyabban az éneklés és a zenélés felé fordult, az Elvis-dalokban bontakozott ki.

Elvis Presley az ötvenes évek végén Németországban, Bad Nau­heimben volt katona, és abban a városban huszonhárom éve rendezik meg az Európai Elvis-fesztivált. Gábor 2021-ben benevezett az imitátorversenyre, amihez hanganyagot és fotót kellett küldenie. A százhúsz jelentkezőből beválasztották a legjobb tíz közé, és bemutathatta a tudását élőben, a színpadon is. Első magyarként nyerte meg a fesztivált. Azóta számtalan énekversenyre meghívták, többször lépett fel Angliában is, a rangos blackpooli Elvis-rendezvényen februárban bejutott a középdöntőbe, a legjobb tizenkettő közé. „Gábor, folytasd!” – biztatta utána egy angol hölgy, aki húsz éve látogatja az Elvis-fesztiválokat, Gábor pedig jövő januárban már ott lesz az Európa-bajnokságon. A zsűri az énekhang és az előadásmód mellett a ruhát is pontozza, annak passzolnia kell ahhoz a korhoz, amelyből a dal származik.

Gábor lelkesedése átragadt a menyasszonyára is, aki később a karjára tetováltatta Elvis képmását. Az annyira jól sikerült, hogy 2023-ban Bad Nauheimben kiszúrták a fotósok, és egy magazin címlapján is megjelent.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő mindössze havonta 1490 forintért.
Próbáld ki most!
Az előfizetésed egy regisztrációval egybekötött bankkártyás fizetés után azonnal elindul.
Mindössze pár kattintás, és hozzáférhetsz ehhez a tartalomhoz. Ha van már előfizetésed, lépj be .