Mondóka – Papp Diána beköszöntője a Nők Lapjából

A vezetőszerkesztő levele.

Gyúrjuk a tésztát,

Gyúrjuk a tésztát,

Gyúrjuk a tésztát,

Meggyúrtuk a tésztát.

Szórunk bele olajbogyót,

Meg egy kicsi rozmaringót

(igen, így, hosszú ó-val).

A sütőbe betesszük,

A sütőből kivesszük.

Megnézzük, hogy finom-e,

Olívia sütije.

Miközben ezt kántáljuk, az a feladatunk, hogy a hat hónapos Olíviát – aki az anyukája Itália-imádata okán olajbogyós rugdalózót visel – ide-oda forgassuk a kanapén, és óvatosan „gyúrjuk”, mint egy kis kenyeret. Vagyis inkább, a családi tematikát követve: mint egy focacciát (apukája Itália-imádata okán).

Ez a mondóka eredetileg meggyel és citromreszelékkel hangzott, és negyvenegy éve született – magam költöttem, amikor a kisbaba húgomat gyúrtam óvatosan, vagy épp kevésbé óvatosan, mint valami kelt tésztát. Ő pedig nevetett. Nagyokat.

Most, hogy a húgom kislánya, Olívia már hat hónapos, és a mondóka előtesztelt verzióban bizonyított, végre nekifogtam a „sütésnek” – és a család új kisbabája legnagyobb boldogságomra nevet! Mit nevet! Kacag! Anyja lánya, na.

Hagyja, hogy focacciát készítsen belőle a tántija (merthogy ez lett a nevem), aki ha tehetné, mindennap menne babát gyúrni, puszilgatni – és minden napot gyereknapnak kiáltana ki.

Gyereknapi lapszámunkban most még több figyelmet szentelünk a gyerekeknek – komoly kérdésekről (Fókuszban a gyermekvédelem, 16. oldal) éppúgy írunk, mint a könnyed pillanatokról (például gasztró rovatunkban most a gyerekekkel alkothatunk a konyhában). Tartsanak velünk!

Ajánlott videó