Huszonöt év házasság, négy gyerek és két irigylésre méltó karrier. A sztárfocista és az ex-Spice Girl keményen megdolgozott a családi boldogságért, és most, az ötödik x-be lépve kiegyensúlyozottabbak, mint valaha.

Mindent tudok David Beckhamről. Ennek több oka is van. Például hogy focirajongó apukám miatt gyerekkoromtól rengeteg meccset néztem, ráadásul az angol válogatott volt a kedvencem. És éppen a kilencvenes években voltam tinédzser, amikor a Spice Girls a csúcsra ért, és mindenki a világhírű futballista és Posh Spice románcáról beszélt. De leginkább azért vagyok képben, mert a férjem ős-Manchester United-drukker, és szerinte David Beckham minden idők legjobb játékosa, úgyhogy – ha akartam, ha nem – rengeteg infó ragadt rám innen is. Na persze az is segített, hogy nemrég megnéztem a focista életéről szóló dokumentumfilmet, amelynek hatására nemcsak ő lett még szimpatikusabb, hanem a szinte minden fotón savanyújóskának tűnő Victoria Beckhamet is megszerettem!

Kivételes sportkarrier

Ezt a részt rövidre veszem, mert gondolom, ez érdekli legkevésbé a kedves olvasókat. Mégis fontosnak tartom tisztázni, hogy David Beckhamet abszolút megérdemelten tartják a valaha volt egyik legjobb futballistának. Szülei megszállott Manchester United-szurkolók voltak, akik rendszeresen több száz kilométert utaztak londoni otthonukból egy-egy manchesteri meccsre. Beckham papának az volt az álma, hogy fia egyszer imádott csapatánál, a vörös ördögöknél játsszon – ezt szívós és kitartó munkával el is érte. Minden egyes nap gyakorolt a kis Daviddel a kertjükben, ha edzésről volt szó, nem ismert tréfát. Szerencsére fia szeme előtt is ugyanez a cél lebegett, soha nem akart mást, mint profi futballistává válni, és ezért mindent meg is tett. Beckham nemcsak egy félévente új frizurával jelentkező szépfiú volt, hanem fantasztikus sportoló: elképesztő játékintelligencia jellemezte, olyan szeme volt a pályán, mint senki másnak, csodálatos szabadrúgásgóljaival és tűpontos passzaival tele van a YouTube, jobb lába legendás. Jellegzetes rúgótechnikája popkulturális toposszá vált, gondoljunk csak a Keira Knightley főszereplésével készült 2002-es Csavard be, mint Beckham című filmre. A 7-es mezszám leghíresebb viselője a Manchester United állócsillaga lett, emellett az angol válogatott csapatkapitánya. Aztán jött Victoria Adams, alias Posh („sznob”) Spice, és fenekestül felforgatta sztárfocistánk életét.

Posh és Becks – egy nagy szerelem

1997-et írunk, Beckham huszonkét éves, Victoria huszonhárom. Szerelem első látásra. Ekkoriban mindkettőjük karrierje szárnyalt, Victoria a Spice Girlszel turnézott, David ideje pedig percre pontosan be volt osztva edzéstől edzésig, meccstől meccsig. Egy ifjú szerelmes persze nem ismer akadályt: Beckham simán elautózott Manchesterből Londonba (négy óra oda, négy vissza), hogy akár csak egy pár percre láthassa Victoriát, vagy icipici magángéppel repült oda, ahol a lánybanda éppen fellépett. Egyébként pedig egyfolytában telefonon beszéltek, hajnalokig. Ez egy profi sportoló esetében azzal jár, hogy a csapattársai és az edzője minimum felvonják a szemöldöküket, és aggódni kezdenek. Beckhamet korábban egyetlen dolog érdekelte: a foci. Victoria megjelenése azonban megosztotta a figyelmét, és bár ez nem látszott a pályán nyújtott teljesítményén, konfliktusokhoz vezetett a csapatán belül. Ebben az is közrejátszott, hogy a sztárpár életét hatalmas médiafigyelem övezte, mindenhová fotósok hada követte őket, és tele voltak velük a pletykalapok. Még közös becenevet is kaptak – ők lettek Posh és Becks –, hertford­shire-i otthonukat pedig csak Beckingham Palace-ként emlegették, utalva a brit uralkodócsalád rezidenciá­jára, a Buckingham-palotára. A kilencvenes és kétezres években Beckham lett a metroszexuális férfi megtestesítője, nem félt hajpántot, szárongot és körömlakkot viselni, vagy egymáshoz illő Gucci bőrruhában feszíteni a feleségével. Divatházak, parfüm- és kozmetikumgyártók versenyeztek a világhírű focista kegyeiért. (Ez egyrészről óriási bizniszt jelentett neki, másrészről viszont emiatt úgy összerúgta a port edzőjével, hogy végül el kellett búcsúznia imádott csapatától, a Manchester Unitedtól.)

David és Victoria 1999-es esküvőjén első fiuk, az akkor négy hónapos Brooklyn „tartotta” a gyűrűpárnát, de ennél talán mélyebb nyomot hagyott a közvéleményben, hogy az ifjú pár vörös bársonnyal borított, aranyozott trónszékeken foglalt helyet a szertartás után. Ők tényleg ünnepelték magukat, na. Kívülről csillogónak tűnő életükről egy árnyaltabb képet mutatott a Beckham című 2023-as dokumentumfilm, amelyből kiderült például, hogy halálos fenyegetéseket kaptak, és a rendőrség segítségével bujkáltak, amikor első kisbabájuk elrablásával fenyegetőzött egy őrült. A szurkolók is hatalmas nyomást helyeztek Beckhamre, és a legkisebb, pályán elkövetett hibára is gyűlölethullámmal reagáltak. A luxuséletnek tehát megvolt az ára, és a Beckham házaspár ezért keményen meg is fizetett. 

A jó házasság titka

Beckhamék idén július 4-én ünneplik huszonötödik házassági évfordulójukat, ami mindenképpen mérföldkő, de esetükben aztán tényleg. Nem könnyű egy világhíres sportoló feleségének lenni, még akkor sem, ha Victoria Beckham az illető. Posh Spice-nak a lánybanda feloszlása után volt egy megmosolyogni való szólókarrier-próbálkozása, aztán belevágott a divatbizniszbe, saját márkát alapított – ruháit a legnagyobb hírességek is hordják –, és szült még három gyereket. Brooklyn után érkezett még két fiú, Romeo és Cruz, majd a várva várt kislány, Harper Seven (édesapja 7-es mezszáma után kapta második keresztnevét). Ez így önmagában is bőven elég lenne életfeladatnak, de ehhez még vegyük hozzá, hogy a Beckham család élt Manchesterben, Madridban, Los Angelesben, Milánóban és Párizsban, attól függően, hogy a futballista családfőt éppen hová szólította a munkája. Ezek az átigazolások nemegyszer zűrösen alakultak, és Victoriá­nak kis túlzással seperc alatt kellett lakást, óvodát és iskolát találnia egy idegen országban, majd felpakolni a két, három, négy kicsi gyereket, és berendezkedni egy új életre. És aztán megint. És megint. Ez piszok nehéz lehetett, még úgy is, hogy anyagi gondjaik nyilván nem voltak. Victoria ugyanis ebben viszonylag egyedül volt, hiszen férjének minden idejét lekötötte a futball.

Kapcsolatuk túlélte Beckham megcsalási botrányait, amelyből több is volt. Victoria élete legszomorúbb időszakának nevezte, amikor a pletykák kereszttüzében igyekeztek megmenteni házasságukat. „Őszintén szólva nem tudom, hogy vészeltük át. Victoria a mindenem. Hihetetlenül nehéz volt látni, hogy szenved, de harcosok vagyunk, és akkoriban harcolnunk kellett egymásért és a családunkért. És ezért érdemes volt harcolni” – mondta Beckham a dokumentumfilmben. A házasságuk működésében három dolog játszhatott elengedhetetlen szerepet: a szeretet, egymás feltétlen támogatása, valamint a humor. Posh Spice ugyanis egy vicces karakter, akitől nem áll távol az (ön)irónia és a szarkazmus. Bár a nyilvánosság előtt keveset látjuk mosolyogni, otthon a négy fal között szívesen ugratják egymást férjével.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .